Köroğlu Sürücü Kursu Müdürü Burak Gülen, karlı yollarda araç sürerken dikkat edilmesi gereken hususları aktararak, “Sıkışık trafikteyken ani hareketlerden kaçınmamız gerekiyor. Sürüşü daha güç bir hale getiriyor” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Bolu, yoğun kar yağışı sonrasında beyaz örtüyle kaplandı. Etkili olan kar yağışı nedeniyle kent merkezindeki ana yollarda ve ara sokaklarda yoğun karlanma meydana geldi. Karla beraber buz pistine dönen yollarda araç sürerken dikkat edilmesi gerekenleri ise Köroğlu Sürücü Kursu Müdürü Burak Gülen anlattı.

“ARACIMIZIN BAKIMININ TAM OLMASI GEREKİYOR”

Kış öncesinde araçların bakımının yapılması ve kar yağışına hazırlıklı olmasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Gülen, “Zorlu kar şartları tekrardan Bolu’yu vurdu diyebiliriz. Tabi ki araçlarımızla hareket ederken böyle zorlu kış şartlarında bazı dikkat etmemiz gereken hususlar var. En önemlisi kış ayları girmeden, kar-kış dediğimiz bu olaylar başladıktan sonra aracımızın bakımının tam olması gerekiyor. Yani bir silecek lastiğinden, antifrizle silecek suyuna, radyatör suyumuza kadar aracımızın kış bakımının tamamlanması bize bu zorlu şartlarda çok yardımcı oluyor” dedi.

“KIŞ LASTİĞİ ÇOK ÖNEM ARZ EDİYOR”

Kış lastiğinin mutlaka kullanılması gerektiğini vurgulayan Gülen, araçlarda zincir ve çeki halatının da bulundurulması gerektiğini ifade ederek, “Kış dediğimiz, zaman kış lastiği çok önem arz ediyor. Yaz lastikleriyle böyle bir yolda hareket etmemiz imkânsız hale geliyor. O yüzden en önemli işlerimizden bir tanesi kış lastiğimizi bir an önce taktırmak ve kış lastiği haricinde bir lastik zincirini aracımızda bulundurmak ya da bir çekme halatını aracımızda bulundurmak bu kış aylarında, biraz daha hareket kabiliyetimizi kolaylaştırabiliyor” ifadelerini kullandı.

“ANİ HAREKETLERDEN KAÇINMAMIZ GEREKİYOR”

Karın olduğu yollarda sürüş sırasında ani hareketlerden kaçınılması gerektiğine dikkat çeken Gülen, “Araçlarımızla özellikle şehir içi trafiğindeyken ya da sıkışık trafikteyken ani hareketlerden kaçınmamız gerekiyor. Bir anda hızlanmaya çalışmak, aniden gazlamaya çalışmak, aniden fren yapmak, direksiyonu ani şekilde sağa ya da sola kırmak sürüşü daha güç bir hale getiriyor. Aynı zamanda bir şekilde kazaya da davet çıkartıyor” diye konuştu.

“TAKİP MESAFEMİZE DİKKAT ETMEMİZ GEREKİYOR”

Araç takip mesafesi ve sürüş hızı hakkında da bilgi veren Gülen, “Güvenli bir sürüş için, kış şartlarında sürüşlerimizi daha rahat yapabilmek için en önemli kurallardan bir tanesi de araç takip mesafemize çok dikkat etmemiz gerekiyor. Normal günlük, güneşlik bir havada takip mesafemize dikkat ederken, bu tarz havalarda, olası kayma nedeniyle oluşacak kazalardan dolayı takip mesafemizi daha fazla metrelerle sağlamamız gerekiyor. Hem önümüzdeki hem arkamızdaki araçların durumlarını kontrol ederek buna göre de takip mesafemizi ayarlamamız gerekiyor. Hız çok önemli ve güneşli bir günde araç kullandığınız gibi kullanmayın. Herkese bu zor şartlarda güvenli sürüşler diliyorum. Trafik kurallarına uyalım” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim