Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Merkez Ünitesi Anestezi ve Ağrı Polikliniğinde baş, bel ve boyun ağrıları ile nöropatik ağrılar çeken hastalara, dokuyu hücreleri yeniden düzgün çalışması için uyararak düzene sokan “Lokal Anestezik Enjeksiyon Tedavisi” ile şifa dağıtılıyor.  

Haber: Aslı Akış

Migren toplumda görülen baş ağrısının en sık sebeplerinden biri. Çocuklar dahil her yaş grubunda gözlemlenebilen bu ağrılı durum özellikle doğurganlık dönemindeki kadınlarda daha sık görülüyor. Migren nedeniyle günlük hayatın yanı sıra, çalışma ve eğitim hayatında ciddi zorluklar çekilebiliyor. Düzenli yaşam, migrene karşı doğru beslenme ile atakların sıklığı ve yoğunluğu azaltılabiliyor. Kronik baş ağrısı ve migren atakları için yapılan lokal ve tetik nokta enjeksiyonları uygulaması hastalar için alternatif çözüm olmuş durumda.

Kişilerin gündelik yaşamlarını olumsuz etkileyen şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi ve kusma gibi rahatsızlıklar ile kendini belli eden migren şikâyeti ile Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Merkez Ünitesi Anestezi ve Ağrı Polikliniğine başvuran hastalara vücutta ağrıya neden olan bölgenin bulunması için Auriküloterapi detektörlerinden yardım alınıyor.  Hastalara,  küçük dozlarda özel iğneler ve özel teknikler ile ortalama 5-6 saniye sürdüğü işlem gerçekleştiriliyor.

LOKAL ANESTEZİK ENJEKSİYON İLE TEDAVİ EDİLEBİLEN HASTALIKLAR

Anestezi ve Ağrı Polikliniğinde uygulanan ve çok ince uçlu özel enjektörlerle yapılan tedaviyi anlatan Abdullah Danışman, Anestezi ve Ağrı Polikliniğine başvuru nedenlerini tek tek sıraladı. Danışman, bel ağrıları, boyun ağrıları, baş ağrıları (özellikle migren tipi başağrıları), Yüz ağrıları/nevraljiler, nedeni belirlenemeyen ağrılara dikkat çekti.

“MODERN TIPTA AĞRI KESİCİ İLAÇ KULLANIMI TEDAVİDE ÖNEMLİ BİR YER TUTAR”

Ağrı kesicilerin kontrolsüz ve düzensiz şekilde kullanılmasının yanlışlığına dikkat çeken Danışman; “Modern tıpta ağrı kesici ilaç kullanımı tedavide önemli bir yer tutar. Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen Ağrı Kesici Kullanım İlkelerine uygun olarak, ağrı kesici ilaçların kontrolsüz ve düzensiz bir şekilde kullanılmaması gerekir.  Bu ilkeler ağrı kesicilerin kullanım yolunu, dozunu, ağrı kesici ilaca başlama zamanını, ilaç kullanımı sırasında karşılaşılabilecek yan etkilerle başa çıkma yollarını belirler. Bu noktada doğru yaklaşım hastaya en uygun tedavi yönteminin belirlenmesi ve zaman kaybetmeden hastanın doğru tedaviye ulaşmasının sağlanmasıdır” şeklinde konuştu.

“TETİK NOKTA ENJEKSİYONLARI BASİT VE KOLAY UYGULANAN BİR YÖNTEMDİR”

Anestezi ve Ağrı polikliniğinde kullanılan başlıca tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Abdullah Danışman;  “Anestezi ve Ağrı polikliniğinde kullanılan başlıca tedavi yöntemleri, ilaç tedavileri ve lokal anestezik enjeksiyon tedavileridir. Bu girişimlerde amaç tedavisi güç ağrılarda hastayı fazla bir zahmete sokmadan kolay ve etkin bir şekilde ağrının kesilmesini sağlamaya yöneliktir. Tetik nokta enjeksiyonları, bunlardan basit ve kolay uygulanan bir yöntemdir.

“AURİKÜLOTERAPİ DETEKTÖRLERİNDEN FAYDALANILMAKTADIR”

Tetik noktalar kas dokusu içinde oluşan ve yayılan ağrıya neden olan bantlardır. Bu noktalar bulundukları bölgeye göre baş, boyun, omuz, sırt ve bel ağrılarına neden olurlar. Bu tip ağrılar bu tetik noktalara lokal anestezik ilaç enjeksiyonu ile tedavi edilirler. Ayrıca vücutta ağrıya neden olan bölgenin bulunması ve buna yönelik tedaviler için Auriküloterapi detektörlerinden faydalanılmaktadır. Migren tipi baş ağrılarında, ağrıya yönelik olarak ilgili sinir bölgelerine lokal enjeksiyonlar yapılarak tedavi yapılmaktadır.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim