İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü tarafında ilimizdeki moto-kurye ve firma yetkililerine eğitim verildi. Eğitimde, kuryelerin trafikte nasıl motosiklet kullanması ve nelere dikkat etmesi konularında bilgiler verildi, kask kullanıma dikkat çekildi.

 HABER: Aslı Akış

 Bolu Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitime, Trafik Tescil ve Denetleme Şubesinde görevli polis memuru Orhan Sağlam, motosikletli trafik polisi Ercan Bayraktar, firma yetkilileri, moto-kuryeler katıldı.

Koronavirüs salgını dolayısıyla kargo, restoran, market gibi işletmelerin müşterilerine kuryeler aracılığıyla hizmet vermeye başlamasıyla artan trafikte motosiklet kullanımı kaza oranlarını artırdı 2021 yılının ilk altı aylık döneminin 2020 yılının aynı dönemi ile karşılaştırılarak, motosiklet/motorlu bisiklet kazalarının yoğun olduğu alanlar tespit edildi ve ülke genelinde ilk altı ayda %126 oranında motosiklet kazaları artış gösterdiği belirtildi.

Trafik Tescil ve Denetleme Şubesinde görevli polis memuru Orhan Sağlam tarafından slayt sunumu ile gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında amacın ilimizde faaliyet gösteren Moto-kuryelerin daha dikkatli ve duyarlı bir şekilde mesleklerini icra etmelerini sağlayabilmek olduğuna dikkat çekildi.

Sağlam, “Modern bir trafik ortamının oluşturulabilmesi ve trafik kurallarına uymanın bir yaşam biçim haline getirilebilmesi için Trafik ortamında ki aktif unsurların belirli periyotlar halinde psikolojik, sosyolojik ve mesleki eğitimlerini tamamlamaları gerekmektedir” dedi.

 HEDEFLERDEN BAHSEDİLDİ

Polis memuru Orhan Sağlam, “Ulaşımın son dönemdeki ana aktörlerinden biri olan Moto-kuryelerin var olan Meslek Kültürünün, değişen Toplum yapısı ve ulaşım sistemlerine adaptasyonunu sağlamak, ayrıca mesleğe olan olumsuz yargıları ortadan kaldırmak, Tarihi ve Turistik değerleri ile ön plana çıkan ilimizde verilecek eğitimlerle Moto-kuryelerde profesyonel yaklaşımlar kazandırabilmek, Moto -kuryelerde Trafik Güvenliği noktasında sosyal – kişisel ve mesleki yeterlilikleri geliştirebilmek, Trafik ortamını son dönemde yoğun bir şekilde meşgul eden Moto-kuryelerin neden olduğu trafik kazalarının sayısını ve nedenlerini minimize etmek” diyerek hedeflerinden bahsetti.

KURALLARI BİLMEK VE KURALLARA UYMAK ÖNEMLİ

Bir motosikletli kuryenin, kendi mesleğini ilgilendiren kuralları bilmek ve o kurallara uymakla mükellef olduğuna da işaret eden Sağlam; Öncelikle İşverenler düzenli olarak çalışan kuryelerine İSG ( İş Sağlığı ve Güvenliği ) eğitimi aldırmak zorundadır.  Bu eğitimler her 3 ( üç ) ayda bir tekrarlanmalıdır.  Moto-kuryeler ise İş Sağlığı ve Güvenliği talimatlarına göre hareket etmelidir. Bahse konu olan talimatlara, motosikleti trafik kuralları ve güvenli sürüş tekniklerine uygun olarak sürmek de dahildir” şeklinde konuştu.

“EKİPMANLAR DÜZGÜN KULLANILMAMAKTADIR”         

Ekipmanların mevsimine göre ve düzgün kullanımına ilişkinde bilgiler veren Orhan Sağlam; “Sırf polis ceza yazmasın diye kaskını başına tamamen geçirmeden, sadece kafasının üstüne yarım yamalak koyan ve dolayısıyla kordonunu da bağlamayan bir moto-kuryenin herhangi bir kazada başından yaralanması oldukça muhtemeldir.

“EKİPMANLAR MEVSİMİNE GÖRE KULLANILMAMAKTADIR”

Sadece kışlık monta sahip bir kurye, sıcak havalarda terleyeceği için ya montunu giymeden motorunu sürecek ya da fermuarı açık bir şekilde trafiğe çıkacaktır. Böyle bir durumda da hayati tehlikeye açık hale gelecektir” dedi.

 “KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARI TEK TEK SIRALADI”

Sağlam, kişisel koruyucu donanımlarını ( KASK ) kullanmayan sürücülerin karşılaştığı problemlere de değinerek; “Soğuk havada şiddetli rüzgara maruz kalır, Soğuk hava ve rüzgar Preferik yüz felcine neden olur. Ortalama iyileşme süreci 6 ay ile 1 yıl arasındadır. Motokuryelerin en sık karşılaştığı sağlık problemidir. Çözüm; Kişisel koruyucu donanımlarınızı mutlaka kullanın. Sakal tıraşınızı akşam olun” ifadelerini kullandı.

 “KURALLARA UYMAMAK BAŞKALARININ HAYATINI RİSKE ATAR”

Trafik kuralları ve güvenli sürüş kurallarına motosikletli kuryelerin mutlaka uyması gerektiğini de belirten Sağlam; “Kurallar, aynı ortamda yaşayan insanların sorunsuzca hayatlarını sürdürebilmeleri için konur. Trafik kurallarına uymamak, kişinin hem kendi hayatını, hem de başkalarının hayatını riske atar” dedi.

“TRAFİK KAZALARINDA ÖLEN HER 100 KİŞİDEN 24’Ü NE YAZIK Kİ MOTOSİKLET KULLANICISIDIR”

Orhan Sağlam, Motosiklet sürücülerinin sıklıkla uymadığı trafik kurallarının başlıcalarını da aktararak; “Kask takmadan motosiklete binmek, kırmızı ışıkta geçmek, yaya kaldırımında motosiklet sürmek, dönülmez yerlerden dönmek, hız limitlerinin üzerinde sürüş yapmak, trafiğe kapalı alanlarda yayaların hayatını tehlikeye atacak şekilde motor sürmek, sık ve riskli bir şekilde şerit değiştirmek (makas atmak). Moto-kuryeler gitmek istedikleri yere birkaç dakika daha erken varabilmeyi amaçladıkları için kural ihlali yaparlar. Ancak her bir kural ihlali hayatlarını ciddi anlamda tehlikeye atmaları demektir. Unutmayalım ki;  Motosiklet kazalarının % 80 i ölüm ve ciddi yaralanmalar ile sonuçlanır. Trafik kazalarında ölen her 100 kişiden 24’ü ne yazık ki motosiklet kullanıcısıdır. Motosiklet kazalarında ölen her 100 kişiden 48’i motokuryedir. Motosiklet kazalarında ki bu ölüm ve ağır yaralanmaların temelinde başa alınan darbeler dikkat çekmektedir” şeklinde konuştu.

İSG EĞİTİMLERİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Hayatta kalmanın yolunun kurallara uymak ve güvenlik ekipmanlarını kullanmak olmasına işaret eden Sağlam; “Moto-kuryelerin, trafikte önce kendi hareketlerini kontrol etmeleri, ardından da olumsuz davranış sergileyen meslektaşlarını münasip bir şekilde uyarmaları gerekir. Bu durum yeterli sayıda kurye tarafından içselleştirildiğinde değişimin olumlu yönde olması kaçınılmazdır. İşletmenin kalitesi ve profesyonelliği mutlaka çalışanına yansıyacaktır. Bu çerçevede işletme sahipleri her 3 ( üç ) ayda bir İSG eğitimleri başta olmak üzere hizmetiçi eğitimleri ve ile çalışanlarını yetiştirmeli ve desteklemelidir” diye konuştu.

GÖNDERİ ULAŞTIRMA AŞAMALARI

Sağlam, trafikte taşınması lazım olan zorunlu belgeleri de paylaşan Sağlam; “Motosikletin yakıt deposunun dolu ve yürüyen aksamlarının sorunsuz bir şekilde çalışır olduğundan emin olmak gerekir. Motosikletin hazır olduğundan emin olan bir moto-kurye, mesai boyunca ihtiyacı olacak diğer alet ve edevatın da çalışır olduğunu düzenli olarak kontrol etmelidir. Akıllı telefon, varsa navigasyon cihazı, telsiz, tercih ediliyorsa aksiyon kamerası vs. İş hayatındaki pek çok aksaklık, yetersiz veya sağlıksız iletişimden kaynaklanır. Sürüş esnasında telefon görüşmesi yapmak her ne kadar riskli olsa da iş icabı sıra dışı durumlarda gerekli hale gelebilir. Bu yüzden intercom denilen, kaskın içine kulaklık ve mikrofon yerleştirilerek telefon ile kablosuz bağlantı sağlayan cihaz tercih edilmelidir.

YANINDA BULUNMASI GEREKENLER/TAŞIYAMAYACAKLARI

Trafikte taşınması lazım olan zorunlu belgeler (Sürücü belgesi,   trafik belgesi (ruhsat), zorunlu trafik sigorta poliçesi vb.) mutlaka araç üzerinde bulundurması ve her türlü kontrole hazır olunmalıdır.

Motokurye, Teslim edilmesi istenilen şeyin yasal mevzuata uygunluğundan emin olmak zorundadır. ( Nakit para, kıymetli evraklar; kanunen yasaklanmış ve izne tabi maddeler; mücevherat; etrafına zarar verici bozulabilir, kokan, parlayıcı, patlayıcı ve zehirli maddeler motosikletli kurye tarafından taşınamaz.) Gerekli kontroller ve bakımlardan sonra gönderinin alınması ile gönderi süreci başlar” ifadelerini kullandı.

 

 

Editör: TE Bilisim