Heyecanla beklenen, 11 ayın sultanı, mübarek ramazan ayı geldi. Her yıl olduğu gibi bu yılda oruç tutan Müslümanlar, oruç ibadetleri sırasında dikkat etmeleri gereken noktalar hakkında araştırmalar yapmaya devam ediyor. Ramazan ayında kişilerin en çok zorlandığı konu şüphesiz susuzluk. Susuzluk vücudu güçsüz bırakırken aynı zamanda ağız kokusu probleminin de artmasına yol açıyor.

HABER: Selda Selin Özbay

Ramazan ayında yetersiz su tüketimi ve uzun süreli açlık gibi sebepler kişilerde ağız kokusu problemi görülmesine yol açabiliyor. Diş ve diş eti problemleri gibi unsurlar da ağız kokusu sebepleri arasında sayılabiliyor.

RAMAZANDA AĞIZ KOKUSUNU ÖNLEMEK MÜMKÜN!

Ramazan ayında oruç tutanların diş sağlığına dikkat etmeleri gerektiğini belirten Diş hekimi Sait Samed Bulut, diş fırçalanması konusunda uyarılarda bulundu. Bulut; “Ramazan ayında ağız kokusunun artmasının sebepleri genelde tükürük bezlerimiz yemek yediğimiz için tükürük salgısı arttığı için ağzımız ıslak olduğu için ağız kokusu daha az olur. Sahurda yemek yedikten sonra tükürük akışımız o sırada artıyor ve sonrasında azalmaya başlıyor.  Onun sabahları ilk kaldığımızda ağız kokusu daha fazla oluyor. Oruçluyken fırçalama dışında başka bir şey yapamadığımızdan dolayı fırçalamamızı ihmal etmememiz lazım.  Gün içinde gargara yapılabilir yalnız bazı gargaralar ağızda tat bırakıyor. Buda bazı kişileri şüpheye düşürebiliyor. Ağız çalkalamak buna bir çözüm olabilir. Ama orucu bozar mı bozmaz mı bunu diyanete sormak lazım. Onun dışında karanfil genelde kullananlar var” şeklinde konuştu.

“İlk olarak fırçalama ve bol bol su içmeyi önerebilirim”

Oruç tutarken ağız konusunu önlemenin çözüm önerileri hakkında da bilgi veren Diş hekimi Sait Samed Bulut, Ramazan ayı boyunca hafif besinler tüketilmesi gerektiğini söyledi. Bulut,  “Ramazan ayında hafif besinlerle beslenmek gerekmektedir. İftarda ağır yemekler yedikten sonra midemizden gelen reflü artıyor. Suyu ihmal etmemiz lazım. Onu engellemek amaçlı bol bol su tüketmeliyiz. Ağır yemeklerden biraz uzak durmamız gerekiyor. Midemizden geriye gelen ağır yiyeceklerden dolayı reflüde ağız diş sağlığı konusunda bize sıkıntı yaşatabiliyor. İlk olarak fırçalama ve bol bol su içmeyi önerebilirim” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim