“HAVUZLARIN ÇEVRESİNDE UYARICI LEVHALA VE TABELALARIMIZ VAR”

Bolu Orman Bölge Müdürü Mahmut Şentürk, orman yangınları sırasında daha hızlı bir şekilde su temin edebilmek için yapılan yangın havuzlarına ilişkin bilgiler verdi. Şentürk; “Orman Genel Müdürlüğümüz daha sonra Bölge Müdürlüğümüzün yaptırmış olduğu havuzların etrafında ihatalar mevcut. O havuzlarında çevresinde uyarıcı levhalarımız, tabelalarımız var. Kesinlikle içeriye herhangi bir çocuk veya vatandaşın girmesine müsaade edilmez.” dedi.

Haber: Aslı Akış

Kamera: Burhan Yeşiltaş

Türkiye’de Orman Genel Müdürlüğü, orman yangınları sırasında doğal su kaynaklarına erişimin zor olduğu yerlerde havadan ve karadan araçların su ihtiyacını sağlamak için yangın havuzu ve gölet inşa ediyor. Yangın havuzları orman yangınlarıyla mücadelede büyük öneme sahip. Bolu Orman Bölge Müdürü Mahmut Şentürk, yangın havuzlarının çevresinde de gerekli tedbirleri aldıklarına dikkat çekerek,

Bolu'nun Kıbrıscık ilçesinde yangın söndürme havuzuna düşerek hayatını kaybeden Hatice Sak’a Allah’tan rahmet dileyen Bolu Orman Bölge Müdürü Mahmut Şentürk, yaşanan olayın ardından yapılan yanlış bilgilendirmeye istinaden açıklamada bulundu.

“UYARICI LEVHALARIMIZ, TABELALARIMIZ VAR”

Şentürk;  “Malumunuz ilimizde Kıbrıscık İlçesinde bir vaka oldu. Merhuma Allah’tan rahmet diliyoruz. Özellikle yöremizde bazı göletler ve havuzlar var. Orman Genel Müdürlüğünün veya Orman Bölge Müdürlüğümüzün yapmış olduğu havuzlar zaten bellidir. Orman Genel Müdürlüğümüz daha sonra Bölge Müdürlüğümüzün yaptırmış olduğu havuzların etrafında zaten ihatalar mevcuttur. Kesinlikle içeriye herhangi bir çocuk veya vatandaşın girmesine müsaade edilmez. Ayrıca yine o havuzlarında çevresinde uyarıcı levhalarımız, tabelalarımız var. Bazı basın mensupları Kıbrıscık İlçemizdeki yangın havuzunu orman bölge müdürlüğüne ait olarak nitelendirdiler. Orman yangını havuzu, bize ait olan bir yangın havuzu değil. Köyün tüzel kişiliği içinde yapılmış bir havuz. Bizimde kullanmadığımız yangın havuzu.” şeklinde konuştu.

“CAN GÜVENLİĞİ İÇİN GEREKLİ TEDBİRLER ALINIYOR”

Orman Genel Müdürlüğünün yapmış olduğu yangın havuzlarında mutlak suretle çevresinde bir ihata olduğuna dikkat çeken Şentürk; “İçerisine girilmesi kesinlikle yasaktır. Onu yalnızca Orman Genel Müdürlüğünü mensupları, orman yangınları esnasında kullanılır. Kilitli yerlerdir. Bu kilitler belirli görevlilerimiz de bulunur. Orman yangını esnasında gerek helikopterlerin gerekse de arasöz ve tankerlerin alımına müsaade edilecek şekilde bu havuzlar yapılır. Bizlerde bunu işin uzmanı mühendislerin yapmış olduğu projeler dahilinde ihale ediyoruz. O ihalelerde de can güvenliği için gerekli tedbirler projede gösteriliyor. Bizlerde bu projelere uygun olarak bu ihataları yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“GÖLETLERE YAKIN YERLERDE İNSANLARIN OYNAMAMASI GEREKİYOR”

Vatandaşların yangın havuzun bulunduğu alanlara girmeleri ve yaklaşmalarının can güvenlikleri açısından tehlike arz ettiğine işaret ederek tavsiyede bulunan Mahmut Şentürk; “Özellikle yöremizde bazı doğal göletler var. Bu göletlere yakın yerlerde insanların oynamaması gerekiyor. Burada tabi bu göletlerin bir kısmı sulama amaçlı bir kısmı hayvanlara su verme amaçlı.” dedi.

Editör: TE Bilisim