(Haber: Aslı Akış) - Bolu Belediye Meclisinin Ocak Ayı 2’nci oturumu Başkan Tanju Özcan Başkanlığında gerçekleştirildi. Gündemde 2024 yılı maaş zamları vardı. Özcan, yeni ücretleri tek tek açıkladı AK Parti Gurup Başkan Vekili Uğur Akbay’da kasım ayında 2024 bütçesini değerlendirirken ortaya çıkan rakamların uygulanabilirliği konusunda kaygılarını dile getirdi.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan da AK Parti Gurup Başkan Vekili Uğur Akbay'ın maaşlarla ilgili endişelerini yanıtladı ve yaşanan tartışmaların arkasındaki gerçekleri açıkladı. Akbay'ın dile getirdiği maaş ödemelerinin yüksekliği konusundaki eleştirilere cevap veren Başkan Özcan, belediye bütçesinin durumunu ve personel sayısını net bir şekilde aktardı.

AK Parti Gurup Başkan Vekili Uğur Akbay, 2024 yılı Bolu Belediyesi personel maaşları açıklanmasının ardından söz alarak Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’a personel maaşları ve ikramiyelerin bütçe dengesini sarsacak boyutlara işaret ettiğini kaydetti.

Akbay; Malumunuz kasım ayında 2024 bütçesi vardı oradaki rakamları konuştuk. Bende bütçenin bu şekilde olamayacağını yarın Bolu Belediyesine sıkıntı getireceğini söylemiştim.

“YENİ ELEMANLAR ALINIYORMUŞ”

Başkan doktor, memur, sözleşmeli, işçi personeli ve şirket çalışanlarına bazı rakamlar verdi ikramiyeleri açıkladı. Duyduğumuza göre yeni eleman alımları oluyormuş. Şu anda çalışan sayısının 2 bin 500’ü geçtiği söyleniyor. Biz asgari ücretliyi 17-20 bin TL baz alındığında 74 bin rakamının ortalaması aşağı yukarı 50 bin TL yapıyor. Ortalama bir hesap yaptığımızda 50 bini 2 bin 500 ile çarpalım 1 aylık bedeli 125 milyon. 1 yıl olduğunu varsayarsak 1 milyar 500 milyon. Bolu belediyesinin 2024 bütçesi 1 milyar 800 milyon TL.” şeklinde konuştu.

“NASIL BİR TABLO BIRAKTIĞINIZI HATIRLATMAK İSTERİM”

İlk 6 ay içinde bütçe rakamlarının sarsılacağını ve 1 milyar TL'yi aşacak personel ödemelerinin ciddi bir sıkıntıya yol açabileceğini öne süren Akbay;  “450 milyon dediniz ilk 6 ay içinde bu rakamların tutmayacağını söylüyorum. 1 milyarı geçkin personel ödemesi olacak. Bunlar Sayın Başkanı’ın ifadesi ile SGK vergi ve stopajı yok. Muhtemelen bu alımlar mart sonuna kadar devam edecek. Seçim sürecine girdik. Bunun belediyeyi nasıl bir sıkıntıya sokacağını gerek alınan personelin, belediyeye alınacak işçilerin gerekse mevcutların nasıl bir sıkıntı ile karşılaşacağının açık örneğidir. Sayın başkan bu hesaplar giderayak Bolu Belediyesini de sizi de üzer. Nasıl bir tablo bıraktığınızı hatırlatmak isterim.” İfadelerini kullandı.

KISA SÜRELİ TARTIŞMA YAŞANDI

Yeni alımların seçim sürecine denk gelmesi ve belediyenin bu yüksek personel maliyetiyle nasıl başa çıkacağı konusu Uğur Akbay ve başkan Özcan arasında tartışma konusu haline geldi.

“DEMİRDEN KORKUYORSAN TRENE BİNMEYECEKSİN”   

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan da konu üzerinden Akbay’a yüklenerek; “Açıklanan ücretlerden Uğur bey rahatsız olmuş. Uğur bey ‘bu maaşlar ödenemez’ yani ‘biz ödeyememeyiz’ diyor. Arkadaşım demirden korkuyorsan trene binmeyeceksin. Biz tekrara aday olurken bu maaşları sorunsuz bir şekilde geçtiğimiz 5 yıl boyunca ikramiyeleri de gününde ödedik. Rakamlar gözüne büyük görünüyor aslında rakamlar büyük değil. Türkiye’deki enflasyon ve pahalılık o kadar büyük ki; maalesef bu rakamlar senin gözünde büyüdü. Bu rakamlarla bile aileler kolay geçinmeyecek” dedi.

“SİZ BU MAAŞLARI ÖDEYEMEZSİNİZ”        

Özcan, Akbay'ın belirttiği gibi 2 bin 500 çalışanlarının olmadığını, geçici işçiler hariç yaklaşık 1200 civarında çalışanları olduğunu ifade ederek;  “Uğur bey bizim 2 bin 500 çalışanımız yok. Geçici işçiler hariç 1200 civarında çalışanımız var. 15 kadar da Bolu Bel. AŞ’de, 100 kadar da Bolu-Tur ve Boltartek’te çalışanımız var. Sen biz bu maaşları ödeyemeyiz diyorsun eyvallah bende ödeyemeyeceğinizi biliyorum. Bu maaşları ödeyebilmek için yatırım yapabilmek için belediyenin bütçesini iyi bilmek lazım. Belediyemizi ve çalışanları sıkıntıya sokacak derken hasbelkader biz gelirsek çalışan mı çıkartacağız diyorsunuz? Bir belediye meclis üyesine yakışmayacak tabirler bunlar.” Şekline konuştu.

“BOLU BELEDİYESİ SAHİPSİZ DEĞİL”

Bolu Belediyesi'nin başarılı bir şekilde yönetildiğine de dikkat çeken Özcan; “Bolu Belediyesi sahipsiz değil. Bolu Belediyesi 5 yılda pandemi ve ekonomik krize rağmen Türkiye’de ekonomik anlamda bir başarı öyküsü yazmış belediyedir. Bunu gelen müfettişlerde tasdikleyerek bizimle paylaşıyorlar.  Uğur bey bırak belediyeyi yönetmek cumhurbaşkanımızın deyimiyle sen 3 koyunu güdemezsin.” İfadeleriyle sözlerini noktaladı. 

Editör: Oğuzhan EKE