(Özel Haber: Oğuzhan Eke) - Bolu ormanlarında, Türkiye’nin 3’üncü kayın ağacı türü keşfedildi. ‘Kırım Kayını’ isimli türün nadir olduğu ve ‘Kritik Tehlike Altında’ olarak listelenmesi gerektiği belirtildi.

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Necmi Aksoy, Dr. Öğr. Üyesi Neval Güneş Özkan, Dr. Öğr. Üyesi Turgay Birtürk ve doktora öğrencisi Ahmet Ayteğin tarafından, kayın türleri üzerine Bolu’da çalışma yapıldı. 2020 yılında başlayan çalışmaların sonucu, Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi 2024 sayısında yayımlandı.

Akademisyenler tarafından, ‘Kökez Çok Yaşlı Göknar Ormanı Tabiatı Koruma Alanı’, ‘Bolu Kale Fındığı Tabiatı Koruma Alanı’ ve ‘Yedigöller Milli Parkı’ içerisinde bitki yayılış araştırması yapıldı. Araştırmada Bolu’da melez bir kayın ağacının yayılış gösterdiği tespit edildi. Keşfedilen türün, Doğu Kayını ve Avrupa Kayını arasındaki doğal melez bir tür olan ‘Kırım Kayını’ olduğu ifade edildi. Yeni keşif ile Türkiye’deki kayın ağacı tür sayısı 3’e yükseldi.

“TÜRKİYE İÇİN NADİR BULUNAN BİR TÜRDÜR”

Araştırmaya dair Düzce Üniversitesi Orman Fakültesinden yapılan açıklamada, türün koruma altına alınması gerektiği belirtilerek, “Bu yeni kayıtla Türkiye florasındaki kayın cinsine ait takson sayısı 3'e çıkmıştır. Dar bir alanda yayılış yaptığından Kırım Kayını, Türkiye için nadir bulunan bir türdür. IUCN kategorilerine göre türün koruma durumunun, Kritik Tehlike Altında (CR) olarak listelenmesi gerekmektedir. Üniversitemiz akademisyenleri ülkemizdeki varlığı yeni keşfedilen bu melez ağacın yayılış alanının, ‘kullanımı ilgili mevzuatla düzenlenen korunan alanlar’ statüsünde olduğunu, bu nedenle yalnızca bilimsel ve eğitimsel çalışmalara izin verildiğini; ancak bu melez ağaçların yayılış alanlarındaki bireylerinin popülasyon, sağlık durumu ve üreme durumlarının belirlenmesi ve izlenmesi gerekiyor” denildi.

Duof Fagus X Tauriaca Popl Kırım Kayını

Editör: Oğuzhan EKE