(HABER: ASLI AKIŞ)- Yeşilay’ın, alkol, tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığıyla mücadelede önemli bir rol oynayan YEDAM Atölyelerinin çalışmaları Yeşilay’ın 104. kuruluş yıldönümünde sergilendi. Sergiyle farkındalık oluşturulmak istendi.

1-7 Mart tarihleri arasında Türkiye genelinde olduğu üzere Bolu’da da, Yeşilay Haftası kutlanmaya başladı. Bu kapsamda Yeşilay danışmanlık merkezine başvurarak” bağımsız bir hayatı” tercih eden kendilerine yeni bir sayfa açan danışanların YEDAM Atölyelerinde tasarladıkları el sanatları ve geleneksel sanatlar ürünleri ile tablo ve resimlerden oluşan sergi

Bolu Valiliği önünde açıldı.

Danışanların motivasyonunu artırırken, destek almak isteyen kişiler tarafından da yoğun ilgi gören sergiyi; Bolu Valisi Erkan Kılıç, MHP Bolu Milletvekili İsmail Akgül, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, MHP Bolu Belediye Başkan Adayı İlhan Durak, İzzet Baysal Halk Eğitim Merkezi Müdürü Kenan Öztürk, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş ziyaret etti.

Sergiyi ziyaret edenlere, Yeşilay ve YEDAM hakkında bilgi verilirken, minik ziyaretçilerde, ebru yapma imkanı da buldu.

“YEDAM 5 BAĞIMLILIK TÜRÜNDE HİZMET VERİYOR”

Yeşilay Bolu Şube Başkanı Dr. Bayram Erden,  YEŞİLAY’ın 104.yılının coşkuyla kutlandığına dikkat çekerek;  “Kuruluş amacı ve yapmış olduğu faaliyetler çerçevesinde dünyada eşine benzerine az rastlanır bir sivil toplum kuruluşudur YEŞİLAY. 96 ülkede örgütlenmiş bir şekilde teşkilatımız var. Yine ülkemizde 120 şubemiz, 107 tane Yeşilay Danışmanlık Merkezi var. YEDAM’da ücretsiz olarak halkımıza 5 bağımlılık türünde hizmet veriyoruz. Bu konuda büyük özgüven, tecrübe ve deneyime sahibiz” şeklinde konuştu.

“HERHANGİ BİR ÜCRET TALEP ETMİYORUZ”

21. Yüzyılda bağımlılık meselesinin her geçen gün öneminin biraz arttığına işaret eden Erden; “Yapmış olduğumuz çalışmalarda velilerimize bir çalışma yönelttik. Bu çalışmada çocuklarının birinci olarak tehlikede gördükleri alan bağımlılıktan olduğunu ifade ettiler. Bizde buna katılıyoruz. Sahada görüyoruz bunları. Dolayısıyla yapmış olduğumuz faaliyetleri ne kadar güzel olduğunu bir kez daha derinden hissediyoruz. Gönüllü olarak yapıyoruz bu çalışmaları.  Herhangi bir ücret talep etmiyoruz. İnsanımıza bu konuda elimizden geldiğince yardımda bulunmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“HER KESİMİ YEŞİLAY’A DESTEK OLMAYA DAVET EDİYORUZ”

Başkan Dr. Bayram Erden,  tütün bağımlılığı noktasında yapılan araştırmalardan da bahsederek; “Alkol, tütün, kumar, teknoloji, uyuşturucu madde bağımlığı konularında hizmetlerimiz oluyor. Son yapılan araştırmalarda tütün bağımlılığında ülkemiz günlük 1 dal başına 17 olmak üzere dünyada 1.sırada yer aldı. Yapmış olduğumuz çalışmaların ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Eğer biz bu çalışmaları yürütmezsek maalesef bir şekilde bu illete kapılan, bu bağımlılığı yaşayan insanları daha büyük sorunlarla hayatımızda karşı karşıya kalacağız. Bu konuda toplumun her kesimini Yeşilay’a destek olmaya davet ediyoruz. İyi ki varsın Yeşilay diliyoruz.” dedi.

“HAYAT BOŞLUK KABUL ETMİYOR”

YEDAM’ın pek çok bağımlılıkla mücadele eden kişilerin hayatına dokunduğunu da vurgulayan Erden;  “Aslında yıllardır bağımlılık kötü bir şeydir diyoruz. Farkındalık çalışmaları yürütüyoruz. Fakat bunun yeterli olmadığı kanaatindeyiz. Hayat boşluk kabul etmiyor. Dolayısıyla bizlerin, bağımlılık yaşayan vatandaşlarımızın hayatını dolduracak aktivitelere ihtiyacımız var. YEDAM’da tamda bunu yapmaya; insanımızın yaşam becerilerini geliştirmeye, sporla, el sanatlarıyla, sanatla, müzikle, resimle onları buluşturmaya çalışıyor. Dolayısıyla, sigara içme, alkol kullanma peki ne yapayım ben? sorusunun cevabını biz YEDAM olarak güçlü bir şekilde toplumumuza yansıtıyoruz” diye konuştu.

Erden son olarak, Yeşilay Genel Merkezi YEDAM ve şubelerinin dışında rehabilitasyon merkezleri de açtığını dile getirerek; “Danışan insanlarımızın oraya gelip daha geniş bir kapsamda rehabilite olmalarını sağlıyoruz. Aynı zamanda yine spor kompleksi ve bir yaşam alanı olması açısından Kaynaşlı’da bir proje var. Yeşilay bağımlılıklarla mücadele konusunda toplumumuzun gür sesi. Bu giderek inşallah daha da güzel noktalara geleceğine inanıyoruz. Yeşilay varsa, hayat var.” ifadeleriyle sözlerini noktaladı.

YEDAM ATÖLYELERİNDE TOPLUMA BİREY KAZANDIRMAK HEDEFLENİYOR

Tamamı bağımlılık alanında çalışan uzman psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan ekiple bağımlı bireylere ve bağımlı bireylerin yakınlarına ücretsiz psikolojik ve sosyal destek hizmeti veren YEDAM’da psikososyal destek hizmetlerinin yanı sıra atölye çalışmaları da yürütülüyor.

YEDAM Atölyelerinde, danışanların ilgi ve yeteneklerine göre resim, el sanatları, mutfak, spor, tasarım gibi alanlarda eğitimler veriliyor. Bu eğitimler sayesinde, danışanların boş zamanlarını değerlendirmesi, ruhsal sorunlarını azaltması, mesleki beceriler kazanmayı öğrenmesi ve tekrar bağımlılığa dönme riskinin azaltılmasını hedefleniyor.

Yeşilay13Yeşilay12Yeşilay10Yeşilay11Yeşilay8Yeşilay9Yeşilay7Yeşilay5Yeşilay6Yeşilay3-1Yeşilay4Yeşilay2-1Yeşilay1-1Yeşilay-6

Editör: Burhan YEŞİLTAŞ