Bolu’daki arı yetiştiricilerine, Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Aydın tarafından, arıcılıkta dikkat edilmesi gerekenler anlatıldı.

Haber: Oğuzhan Eke – Burhan Yeşiltaş

Bolu İli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından Ticaret ve Sanayi Odası Konferans salonunda “Arı Haslık ve Zararlıları ile Mücadele” konulu konferans düzenlendi. Bahar mevsiminin yaklaşması vesilesiyle arı yetiştiricilerinin bilgilerini tazelemek amacıyla gerçekleştirilen konferansta Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Aydın bilgi verdi. Programa Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat ile farklı ilçelerden gelen arı yetiştiricileri katıldı.

“BU SENE 21’İNCİSİNİ DÜZENLEMEKTEYİZ”

Konferansın içeriğine ve amacına yönelik konuşan Bolu İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Ünalan, “Bolu İli Arı Yetiştiriciler Birliği olarak 21’incisini düzenlemekte olduğumuz konferansın hocası, Uludağ Üniversitesinden Prof. Dr. Levent Aydın. Her sene ilkbahar mevsimi başlamasıyla birlikte arıcılarımızın bilgilerini tazeleme, yeni bilgileri edinebilmek maksadıyla konferanslar düzenliyoruz ve bu sene 21’incisini düzenlemekteyiz. Arıcılarımızın önemli olan hastalık ve zararlılarından mücadele etmelerini ve nasıl çok bal alabiliriz şeklindeki bilgilerini tazelemek suretiyle konferansı düzenliyoruz” dedi.

“ÜRÜNÜN KALİTESİ BAKIMINDAN ÖNCÜ İLLERDEN”

Konferansta verilecek eğitimlere ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Levent Aydın ise Bolu’da üretilen balların kaliteli olduğunu dile getirerek,  “Özellikle arı sağlığı, şu anda ilkbahar bakımımız var. Varoa ve nosemanın kontrolü var ve bunlar arıcılığımıza en büyük zarar verenler. Tabi ki düzenli ilaç kullanımı ya da ilaçlarda neye dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü bir yandan da gıda güvenliği sorunu var. Bu konularda konuşacağım. Bir de biyo-güvenlikten yani sağlıklı gıdadan, sağlıklı üründen söz etmem gerekiyor.  Bolu, Seben ve yüksek kesimlerden dolayı oldukça kaliteli ballar üretiyor. Birim fiyata baktığımız zaman Bolu Arıcılar Birliği belki çok büyük görünmeyebilir Türkiye’nin içerisinde ama ürettiği ürünün kalitesi bakımından öncü illerden bir tanesi” ifadelerini kullandı.

“BİLİM ASLINDA SÜREKLİ DEĞİŞEN BİR ŞEY”

Programda selamlama konuşması yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat, bilgilerin yenilenmesinin önemli olduğuna dikkat çekerek, “Değerli hocalarımızın akademik olarak, olayın ne olduğunu anlatması önemli. Biz sahalı arıcılar olayı alaylı olarak biliyor ama akademik olarak da bilinmesi lazım. Çünkü bazen doğru bildiğimiz yanlışlar olabiliyor. Her konuda, sadece arıcılıkta değil. Birkaç yıl üst üste olan şeyi yeniden olacakmış gibi değerlendirebiliyoruz. Bilim aslında sürekli değişen bir şey, sabit kalan bir şey yoktur. 10 yıl önceki yöntem, 10 yıl önceki görüş aslında şu an geçerliliğini kaybedebiliyor. Arıcılıkta da böyledir. O bakımdan bunlar önemli. Güncel bilimsel verilerin, üreticilerle paylaşılabilmesi önemli” diye konuştu.

Eğitim, Prof. Dr. Aydın tarafından sunum eşliğinde verilen bilgilerle devam etti. Program soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

Editör: TE Bilisim