(Haber: Oğuzhan EKE – Aslı AKIŞ) - Müstakimler Köyü’nde kurulacak ve ilk projesi 2014 yılında hazırlanan katı atık bertaraf tesisi projesi yenilendi. Enerji üretiminin ve farklı önlemlerin dahil edildiği projeye dair bölge halkı bilgilendirme toplantısı yapıldı. Vatandaşlar endişelerini dile getirdi.

Bolu’nun Merkez ilçesine bağlı Müstakimler Köyü sınırlarında kurulması planlanan katı atık bertaraf tesisi için Müstakimler köyünde halkın bilgilendirilmesi ve ÇED sürecine katılım toplantısı gerçekleştirildi. Bolu İli Katı Atık Bertaraf Tesisleri Kurma ve İşletme Birliği (BEKAB) tarafından 2014 yılında hazırlanan projenin, yenilendiği toplantıda söylendi. Toplantıda Bolu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Oğuzhan Kurt, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Gülden Özaydın, Müstakimler Köyü Muhtarı Halit Uzunbay ve proje firması adına Çevre Mühendisi Koray Çakar ile kurum temsilcileri ve  bölge halkı yer aldı.

21,43 HEKTARLIK ALANDA TESİSİN KURULACAK

Toplantıda Çevre Mühendisi Çakar tarafından projeye dair bilgi verildi. Projede yeniliklerin yapıldığının altı çizildi. Projenin ‘Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’ olarak revize edildiği belirtildi. Müstakimler Köyü mevkiinde ormanlık vasfı taşıyan 21,43 hektarlık alanda tesisin kurulacağı aktarıldı.

Tesis hizmete açıldıktan sonra evsel atıkların çevreyi kirletmeden taşınılacağı söylendi. Mekanik ayırma tesisi ile çöplerin geri dönüştürmeye hazırlanacağı belirtildi. Ayırma sonrasında biyolojik atıkların kompost haline getirilerek, gübre amacıyla kullanılabileceğine dikkat çekildi. Ayrıca çöp tesisinin sızdırmaz zemin özelliğine sahip olacağı ve yer altı sularının kirlenmeyeceği ileri sürüldü. Proje tanıtımının ardından katılımcıların soruları cevaplandırıldı.

“KÖYLÜLER GAZLARA MARUZ KALIP BOĞULURLARSA?”

Fazıl Şolpan, depolamada oluşabilecek zararlı gazları hatırlatarak, “Orada karbondioksit ve sülfür gazlarından bahsettiniz. Bunlar havadan ağır gazlardır. Yani aşağı çökelirler. Şimdi hâkim rüzgarlardan bahsettiniz, bu gazlar hakim rüzgarlar vasıtasıyla çevredeki çukur yerlere çöktüğünde, köylülerde bu alanda dolaşırken, hayvanları dolaşırken bu gazlara maruz kalıp boğulurlarsa… Ne gibi önlemler aldınız buna karşılık” sorusunu sordu.

“GAZ ÇIKIŞININ OLMASI DURUMU SÖZ KONUSU OLMUYOR”

Çevre Mühendisi Çakar, gazların yüzeye çıkmadan borularla alınacağı ve elektrik üretiminde kullanılacağını belirterek, “Atıktan çıkan gaz, toprağın içindeyken, yüzeyle teması yokken, gaz oluşumu… Yani çöpün işinde oluşan gaz, anında buradaki delikli borularla alınarak toplandığı bir sistemle, enerji üretim tesisine götürülüyor. Yani gaz toplama ve elektrik enerjisi… Gaz yakımı ile elektrik enerjisine çevrildiği bir sisteme yönlendiriliyor. Dolayısıyla sizin buradan bir gaz çıkışının olması durumu söz konusu olmuyor zaten” cevabını verdi.

“KOKUNUN ÖNLENEBİLECEĞİ BİR ŞEY YOK”

Çöp kokusunun önlemeyeceğini belirterek, endişelerini dile getiren Muhtar Uzunbay, “Bu tesiste, konu yönünden bizim yerleşim alanımız yakın olduğundan endişelerimiz var. Yani rahatsız edeceğini düşünüyorum ben. Ondan dolayı bu tesis tamam 2014’te de böyle bir toplantı olmuştu ama geniş kapsamda bertaraf tesisi olarak ilaveler yapacağınızı söylüyorsunuz. Yani bu yeterli bizim için? Şimdi benim tarım arazim oraya yakın. Orada çöp olarak diyelim kuş uçacak, köyüme gelecek. Yani bu bizi rahatsız edici, bulaşıcı hastalıklara maruz kalır mıyız veya orada çalışma olacaksa bunun etrafının tamamen tutulması gerektiğini düşünüyorum. Yani kapalı alanda çalışılacak ama kokudan endişe ediyorum.  Kokunun önlenebileceği bir şey yok diye düşünüyorum” dedi.

“TEMEL KONU ÜSTÜNÜN DÜZENLİ OLARAK ÖRTÜLMESİ”

Depolanan çöplerin üstünün toprak ile kapatılacağını aktaran Başkan Yardımcısı Özaydın, “Temel konu üstünün düzenli olarak örtülmesi. Üst örtüden de kastımız zaten teknik olarak da bahsedildi, uygun toprak örtü ile örtülmesi. Bunu örttükten sonra, az önce muhtarımızın bahsettiği, kuş yoğunluğunda artma ya da haşere dediğimiz zararlı hayvanların artması ya da çöpün etrafa dağılması gibi bütün bunları önlemiş olacağız. Zaten önceki 2014 yılında yapılan proje sadece basit bir lot alanıyken şu an yaptığımız şey orada oluşan bütün atığı tekrardan ekonomiye kazandırma faydalı hale getirebilmek adına başka tesisler de kuruyoruz. Zaten gelen birçok işlemden geçecek. O yüzden komposto da düzenli depolamaya da çok az atık gitmiş olacak. Böylelikle de sizin koku ve onun haricinde çevre kirliliği oluşması, hayvanların zarar görmesi gibi endişeleriniz de aslında öncekine göre bu şekilde çok azaltmış olacağız” diye konuştu.

KAMYON TRAFİĞİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Toplantıda tesise yıllık 304 bin 418 ton atığın kabul edileceği belirtildi. Bu miktarın yüksek olduğunu aktaran vatandaşlar, bölgede yoğun bir kamyon trafiğinin olacağını belirterek, endişelerini dile getirdi. Toplantı karşılıklı görüş alışverişiyle devam etti. Bölge halkının isteklerinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına iletileceğinin altı çizildi.

Editör: Oğuzhan EKE