(Haber: Aslı Akış - Oğuzhan Eke) - Trafikte toplumsal farkındalığı en üst düzeye çıkarmak için hayata geçirilen  “Yaya Önceliği” konusunda Bolu tüm Türkiye’de örnek il. Öte yandan, dönel kavşaklardaki geçiş üstünlüğü kuralına Bolulu sürücülerin büyük oranda uyduğu farklı plakalı araçların kavşaklardan dönen araçlara yol verme konusunda sınıfta kaldığı görülüyor.

İçişleri Bakanlığı, trafikte yaya ölümlerinin azaltılması amacıyla 2019 yılını “Yaya Öncelikli Trafik Yılı” ilan etmişti. “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla yapılan etkinliklerde, sürücülerin yaya geçitlerinde yayalara öncelik vermesi noktasında farkındalık oluşturulmuştu.

Bolu İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme ve Tescil Şube Müdürlüğü ekipleri de denetim ve yol uygulamalarında, yaya geçidi ve dönel kavşaklardaki geçiş üstünlüğü konularına da önem veriyor. Trafiğin yoğun olduğu saatlerde yayaların güvenli bir şekilde yolları kullanmalarını sağlamak amacıyla sürücüleri bilgilendirmeye devam ediyor.

Ekiplerin trafik düzenlemeleri ve önlemleri sayesinde, yayalar trafikte daha güvende sürücüler ise daha bilinçli. Bu sayede özellikle şehir merkezindeki işlek caddelerde bulunan yaya geçitlerinde sürücülerin yayalara öncelik tanıdığı gözlemlenirken; kavşaklar ve yaya geçitlerinde karşıdan karşıya geçmek isteyen yayalar, araçların durması noktasında memnuniyet duyuyor.

“BİLMİYORDUM VALLA”

Bolu’ya Gebze’den geldiğini söyleyen bir sürücü, cadde üzerindeki dönel kavşakta araç geçiş üstünlüğüne uymadı. Sürücüye polis ekipleri tarafından bilgilendirme yapılarak, evrakları incelendi. Gebze’de kuralın uygulanmadığını ifade eden sürücü, “Bilmiyordum valla. Ben orada bekledim ama geçmediler. Gebze’den geliyoruz. Gebze’de böyle değil” dedi.

“SÜRÜCÜLERİMİZ GAYET İYİ”

Yaya geçiş üstünlüğü kapsamında da yaya geçitlerinde bilgilendirme yapıldı. Bolulu sürücülerin yaya geçiş üstünlüğüne uyduğu görüldü. Vatandaşlar, Bolu’da sürücülerin yayalara saygı gösterdiğini aktardı. Yayaya yol veren bir araç sürücüsü, “Yani Bolu dışı plakalılar yol vermiyor ama 14 plakalılar falan yol veriyor, yüzde yüz veriyor yani” ifadelerini kullandı. Yaya geçidinde kendisine yol verilen bir yaya ise, “Sürücülerimiz gayet iyi. Hepsi güzel olacak diye bir şey yok. İlla hatası olan oluyor ama şu anlık sürücülerimizden memnunuz yani” şeklinde konuştu.

Öte yandan, özellikle ilimizde dışarıdan gelen farklı plakalara ait sürücülerin yaya geçitlerince yayaya öncelik tanımadığı ise gelen şikayetler arasında.

Editör: Oğuzhan EKE