Salgın döneminde uzun bir aradan sonra üniversitelerde yüz yüze eğitim başlarken, şimdi de üniversite öğrencilerinin yaşadığı yurt sorunu Türkiye’nin gündemine oturdu. Cumhuriyet Halk Partisi Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu, öğrencilerin kalacak yer sorunu yaşadığı için başka çözüm yolları aradığına işaret etti. Türkoğlu, kendilerini arayarak barınma ihtiyacıyla ilgili yardım beklentisini dile getiren bir üniversite öğrencisini örnek gösterdi.

Özel Haber: Aslı Akış

Günlerdir yurt ve kiralık ev bulmakta zorlanan, kimisi açıkta kalıp esnafın desteği ile dükkanlarda yatıp kalkan üniversite öğrencilerinin haberlerini izliyoruz… Türkiye’nin her yerinde üniversite öğrencileri barınma sorunu yaşıyor. 2021-2022 eğitim öğretim yılının başlaması ile birlikte üniversite öğrencilerinin birçoğunun barınma soruları ile karşı karşıya olduğunu ve okuyabilmelerini sağlayabilecek yeterli maddi güce sahip olmadıklarını söyleyen CHP Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu, ciddi mağduriyetlerin olduğunu belirterek; “Yüz yüze eğitimden yanayız ama krizleri yöneten hükümetin sorumluluğu var” dedi.

“ÇOK FAZLA ÖĞRENCİ ARKADAŞIMIZDAN TALEP ALIYORUZ”

Türkoğlu; “Aşağı yukarı 3 haftadır, Cumhuriyet Halk Partisi, İlçe, Gençlik Kolları, Kadın Kolları olarak çok fazla öğrenci arkadaşlarımızla ilgili talep alıyoruz. Bu talepleri çözüm noktasında da ciddi anlamda emek veriyoruz. Samimiyetle söylüyorum, bir siyasi partinin belki de en rahat çalışması; sahada vatandaşı esnafı, sivil toplum örgütlerini ziyaret etmek. En zoru ise özellikle kitlesel olarak işte öğrencilerimiz, sağlık çalışanlarımızı, işçilerimizi ilgilendiren konularla ilgili çözüm alanında çalışabilmek” diye konuştu.

“KRİZLERİ YÖNETEN HÜKÜMET GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALMALI”

Yüz yüze eğitimden yana olduklarını belirten CHP Bolu Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu, yurtlarda gerekli tüm önlemlerin alınması gerektiğine işaret etti. Türkoğlu; “Bir yıldan fazladır ülkemiz pandemi sorunuyla uğraşıyor. Geçtiğimiz yıl okullar, üniversiteler açılmadı ve bu yıl birden üniversitelerimiz açıldı. Biz yüz yüze eğitimden yanayız ama krizleri yöneten hükümetin sorumluluğu var. Siz özellikle iletişim yüz yüze birbiriyle muhatap olmayla bulaşan bir hastalığa karşı mücadele ederken, okulları ya da kamu alanındaki başka bir hizmeti hayata geçirdiğiniz zaman gerekli önlemleri almak zorundasınız. Türkiye’de sekiz milyona yakın üniversite öğrencisi var. Ne yazık ki Kredi Yurtlar Kurumu’na ait yurtlarda 700’bine yakın öğrenci barındırabiliyorsunuz. Yani bir milyon rakamını bile bulamıyoruz. Bu 700 bin rakamı yurtların böyle pandemi sürecine tabi olmadan önceki rakamı. Yani, atıyorum bir odaya 4 öğrenci koyuyorsanız, pandemi kurallarına uyarak bunu 2’ye düşürmeniz gerekiyor.  Muhakkak bilim insanlarımız, doktorlarımız bir yurt odasında metrekareye göre hesap yaparak kaç öğrencinin kalacağını hesap etmişlerdir. Bu bilimsel verinin dışında böyle bir olay olmamış gibi düşünürsek, en fazla 700 bin öğrenci Kredi Yurtlar Kurumu’na ait yurtlarda kalabiliyor” ifadelerini kullandı.

YURT FİYATLARI VE EV KİRALARI ARTTI”

Yurt fiyatlarının ve ev kiralarının yüksek olmasına da değinen Ersan Türkoğlu;  “Çok ciddi bir öğrenci kitlesi Devleti’mize ait yurtlarda barınamıyor özel yurtlara gidiyordu, ev kiralıyordu… Şimdi bakıyoruz pandemi sürecinde birçok özel yurt iflas etti. Kapanmayanların bu yıl talep ettikleri ücret çok çok yüksek. Bunun da iki sebebi var, bir tekelleşme oluştu ikinci unsur da paramız değersizleştiğimiz için, maliyetlerimiz arttığımız için yurtların talep ettikleri fiyatlar da arttı. Şimdi böyle bir ortamda geliri pandemi öncesine göre çok fazla artmayan aileler mağdur durumda. Çoluğunu, çocuğunu yüz yüze eğitim sürecinde ekonomik olarak finanse edecek durumda değiller.

“CİDDİ BİR MAĞDURİYET SÖZ KONUSU”

Öğrencimiz geliyor, barınacak yer bulmak noktasında ciddi sıkıntı yaşıyor. Kiralar fırlamış durumda, özel yurtlara gerçekten yaklaşılmıyor. Kredi Yurtlara ait ya da üniversitelere ait yurtlarda yer bulabilmek mümkün değil. Ciddi bir mağduriyet söz konusu. Bu mağduriyetin temelinde daha pandemi süreci işletilmemiş durumda. Bir de o işletilirse bu mağduriyet çok çok daha artar gibime geliyor. Allah korusun belki gençlerimizi kaybedeceğiz. O bağlamda hükümetin bu sürece önceden çok iyi hazırlık yapıp öle başlatması gerekiyordu. Ama bugün yaşadığımız karmaşa, hükümetin bu konuya çok hazırlıksız yakalandığını çok net bir şekilde gösteriyor.” şeklinde konuştu.

“GENÇLERİMİZİ BALIK İSTİFİ GİBİ ODALARA, BİNALARA TIKMAMALIYIZ”

Mağduriyetlerin giderilmesi noktasında önerilerini sıralayan ilçe Başkanı Türkoğlu, konuya dair başkan Özcan ile görüşeceklerini ifade ederek; “İllerdeki bütün kamu kurumları, belediyeler de dâhil olmak üzere, pandemi gerçeklerini de göz ardı etmeden, özellikle ekonomik kaynağı çok kısıtlı öğrencilerimize muhakkak barınabilir alanlar açsınlar. Binalarımız boş bekletmesinler. Gerekirse kamuya ait binalar, çalışanları belli noktalarda toplanarak boşaltılsın, bu gençlerimizin mağduriyeti giderilsin. Eğer biz ülke olarak bunu yapamazsak zaten çok umutsuz yetişen, zaten gelecek kaygısını maksimum düzeyde yaşayan gençlerimiz daha büyük sıkıntılara ve streslere sokmuş durumda olacağız. Sadece gençlerimizi değil onların ailelerini de daha büyük sıkıntılara sokmuş olacağız.  Biz Bolu Belediye Başkanı’mızdan da bu konuda bir girişim bekliyoruz. Kendisine de bunu ifade edeceğiz. İnsanlarımızın mağdur edilmemesine göz yummamak lazım. Ama bu yummamak hikâyesi de insanların hayatını riske atacak şekilde olmamalı. Pandemi gerçeklerini görmeden sadece barınma sorununu çözebilmek adına gençlerimizi balık istifi gibi odalara, binalara tıkmamalıyız. Benim beklentim bu.” dedi.

“NASIL BARINACAĞINI BİLMİYOR BİZDEN TALEPTE BULUNDU”

CHP Bolu Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu, kendilerini arayarak barınma ihtiyacıyla ilgili yardım beklentisini dile getiren bir üniversite öğrencisini örnek göstererek; “Bolu’da yaşayan genç bir kardeşimiz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini kazanmış. Dar gelirli bir ailenin evladı kardeşimiz. Dün geldi. Kredi yurtlarda kaydı, oldukça üst rakam yedeklerde. Nasıl barınacağını, nasıl başlayacağını bilmiyor. Bizden talepte bulundu. Oradaki belediyelerimiz noktasında misafirleri anlamında, en azından sorunun çözebilecek bir ev bulabilecek, kendi bütçesine göre ya da birkaç arkadaşı ortaklaşa ev bulabilecek duruma gelene kadar, ‘Misafirhanelerde misafir etmesini sağlayabilir misiniz’ diye…” ifadelerini kullandı.

“PANDEMİ SÜRECİNDE İLİMİZDE FAALİYET GÖSTEREN BİRÇOK ÖZEL YURDUMUZ KAPANDI”

Korona virüs salgını nedeniyle olası bir kapanma durumunda yurtlara ödenen paralara da işaret eden Türkoğlu;  “Bütün aileler şundan tedirgin.  İki gün sonra bir kapatma kararı çıkarsa, yani o kadar büyük masraflar edip yurtlara taahhütlerde bulunup, para harcadıktan sonra, hükümet,  iki gün sonra, ‘Kardeşim pandemi çok arttı, biz üniversiteleri kapatıyoruz’ derse diye kaygı içerisindeler. Özel yurtlar özellikle yıllık sözleşme yaparak öğrenci alıyor. Öğrenci gitmese bile o parayı ödeyeceğini taahhüt ediyor. Rakamlar zaten çok yüksek,  zaten aile kıt kanaat geçiniyor, aile o parayı neden vereyim diye düşünüyor. Şu an tam anlamıyla bir karmaşa söz konusu. Diğer illerden gelen kız öğrencilerimiz çok fazla özel yurtla ilgili talebi oluyor. Ne yazık ki pandemi sürecinde ilimizde faaliyet gösteren birçok özel yurdumuz kapandı. Şu anda Bolu’da bunun sıkıntısı çok yüksek düzeyde hissediliyor.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim