Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Emin Demirkol, depremin yarattığı ruhsal sorunlara yönelik hizmete açılan “Psikiyatri ve Psikososyal destek hatları” ile ilimizde misafir olan ve depremzede çocuklara ve yetişkinlere yönelik açılan “Çocuk Afet ve Travma Polikliniği” hakkında bilgiler verdi.

Haber: Aslı Akış

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli olarak yaşanan ve 10 ilimizi etkileyen deprem felaketi sonrası Bolu’ya gelen afetten psikolojik olarak etkilenen çocuk ve ergenlere destek sunulması amacıyla çalışma yürütüldü.

Bolu Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri 7/24 WhatsApp Psikososyal Destek Hattı ile Bolu İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Çocuk Afet ve Travma Polikliniği hizmete açıldı.

Hayata geçirilen poliklinik hizmeti ile afetzede vatandaşlara ve çocuklara psikolojik destek sağlanacak.

 “ÇOK BÜYÜK ACILAR YAŞADIK”

Depremde hayatın kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet yaralılara ise acil şifa dileyerek sözlerine başlayan Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Emin Demirkol, “Depremde  vefat eden bütün vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Aynı şekilde bütün yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz. Deprem geçti ama üzerimizde bırakmış olduğu, özellikle o bölgede yaşayan ve sağ kurtulan bütün vatandaşlarımızın üzerinde de büyük bir stres yükü getirmiş oldu. Çok büyük acılar yaşadık. İnşallah bir daha memleketimiz böyle bir sıkıntı yaşamaz” dedi.

“DEPREMZEDE VATANDAŞLARIMIZIN SAĞLIK SORUNLARIYLA İLGİLENMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Demirkol, Bolu’da misafir edilen depremzede vatandaşların kaldıkları yerlerde ziyaret ederek sağlık noktasında yardımcı olduklarını belirterek; “Bolu Valiliği koordinasyonunda Bolu İl Sağlık Müdürlüğü olarak ilimizde misafir ettiğimiz kıymetli misafirlerimize, depremzedelerimize hem kaldıkları evlerde hem de yurtlarda birebir ziyaretlerimizi yaparak sağlık sorunlarıyla ilgilenmeye çalışıyoruz. Bu hem ruhsal hem de bedensel oluşmuş olan sıkıntılar veya daha öncesinde var olan hastalıkların tedavileri sürecini birebir sayın valimizin talimatlarıyla yakın takip etmeye çalışıyoruz. İnşallah onları memnun edebiliriz ve sıkıntılarını bir nebze olsun hafifletebiliriz.” şeklinde konuştu.

“PSİKİYATRİK VE PSİKOSOSYAL DESTEK ÇOK BÜYÜK BİR ÖNEM ARZ EDİYOR”

Depremden etkilenen vatandaşların psikiyatrik ve psikososyal destek almalarının büyük öner arz ettiğine dikkat çeken Demirkol; “Özellikle psikiyatrik ve psikososyal destek çok büyük bir önem arz ediyor. Hem hocalarımızın hem uzmanlarımızın ciddi uyarıları olmuştu. Sağlık Bakanlığımız konuyu yakın takip etmemiz noktasında talimatlandırdı. Bolu İl Sağlık Müdürlüğü olarak, Valiliğimizin koordinasyonunda Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Araştırma hastanemizde hocalarımızla iş birliği içerisinde çalışıyoruz. Onların hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Psikososyal destek hatlarımız, aktif afet ve travma polikliniklerimiz kuruldu. Aynı şekilde İzzet Baysal Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanemizde de yine Doçent Doktor Hülya Ensari hocamızın koordinasyonunda psikososyal destek hatlarımızda aktif olarak hizmet veriyor.” ifadelerine yer verdi.

“RANDEVUSUZ BİR ŞEKİLDE HİZMETLERİMİZ DEVAM EDİYOR”  

Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Emin Demirkol, psikososyal destek hattını arayan depremzede vatandaşların hizmetten randevusuz  bir şekilde yararlanabileceğinin altını çizerek; “Bu hatlardan öncelikle bahsedeyim. Devlet hastanemizde İzzet Baysal Ruh ve Sinir Hastalıkları Devlet Hastane’mizde iki hattımız var. Birisinde 7/24 psikiyatri uzmanımız aktif telefonda WhatsApp hattıyla talep eden bütün depremzedelerimizi yardımcı olmak üzere hazırlar. Aynı şekilde 7/24 akşam saat 00.00’a kadar da yine sabit telefonumuzdan psikososyal destek için de psikologlarımız aktif olarak danışmanlık hizmeti vermekteler ve tedavi süreçlerini başlatmaktalar. Randevusuz bir şekilde hizmetlerimiz bu hastanemizde devam ediyor.” diye konuştu.

“YALNIZ DEĞİLSİNİZ”

Bolu İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hizmet veremeye başlayan Çocuk Afet ve Travma Polikliniğine hem çocuk için hem de erişkinlerin başvuru yapabileceğini dile getiren Demirkol; “Randevusuz bir şekilde bütün depremzedelerimiz de geldiklerinde hizmet verecek şekilde planladığımız bir hizmet alabiliyorsunuz. Bu süreç içerisinde aslında akut stres evresi var. Akut stres evresi, şu yaşadığımız günlerde özellikle o bölgeden gelen vatandaşlarımızın yaşadığı stres. Bu evrede, aktif bir ilaç tedavisi antidepresanlar önerilmiyor uzmanlarca. Bir yas süreci var aslında. Bu yas sürecini sağlıklı bir şekilde atlatabilmenin en önemli ilacı, kişinin kendini yalnız hissetmemesi. Biz de hem kurumlarımızla hem de doktorlarımızla aslında bütün depremzede vatandaşlarımıza yalnız değilsiniz mesajı vermeye çalışıyoruz.” İfadelerini kullandı.

“RANDEVUSUZ HASTANELERİMİZE GİDEBİLİRLER”

Demirkol, uzman doktorlar ve  psikiyatristlerin olduğu tüm personel ile depremden etkilenen vatandaşların yanlarında yer aldıklarını vurgulayarak; “Bu noktada özellikle iştah kaybı, uykusuzluk gibi oluşmuş olan problemlere ilaç tedavisi veriliyor. Hafif uyku ilaçları ve iştahı arttırıcılar vs. Onun dışında ruh hallerini doğal yas süreci olarak müdahale edilmiyor. Bu 3-6 ay kadar bir süre. Daha sonrasında tedavi gerekenler de yine devam edecekler. Ama daha öncesinde psikiyatrik problemleri sebebiyle ilaç kullanan ve bu süreçte ilaçlarını ihmal eden, ilaçlarına bir şekilde ulaşamayanların da hızlı bir şekilde tedavilere devam etmesi de oldukça önemli. Biz bu noktada bütün vatandaşlarımıza depremzede olarak hastaneye başvurduklarında onların bir kodları var, Sağlık Bakanlığımızın tanımlamış olduğu kod, o kodu girdiklerinde otomatik SMS atıyoruz. Hem bu telefonlarımızı hem de hizmetlerimizi kendilerine bu SMS'lerle bildirmiş oluyoruz. İlimize gelmiş olan bütün misafirlerimiz, bu süreci yalnız hissetmeden kendilerini bizim de onların yanında devletinin yanlarında olduğunu hissedebilecekleri bütün sağlık hizmetlerini sadece psikiyatrik anlamda değil diğer anlamlarda da vermeye çalışıyoruz. Bu hatlarımız 7/24 kullanabilirler. Randevusuz bir şekilde hastanelerimize gidebilirler ve aynı şekilde randevusuz bir şekilde psikiyatrik destek alabilirler, almalarını da tavsiye ediyoruz. Aslında onlara bir kez daha devlet eliyle devletimiz vasıtasıyla bir mesaj veriyoruz ki yanlarındayız. Yalnız değiller ” Şeklinde konuştu.

“POLİKLİNİĞİMİZİ HEM ÇOCUKLARIMIZ İÇİN HEM DE YETİŞKİNLERİMİZ İÇİN KURDUK”

Her yaş gurubundan kişinin polikliniğe gidebileceğini kaydeden Demirkol ; “Kesinlikle bunun yaşla ilgili hiçbir ayrımımız yok. Çocuk da bu travmayı yaşadı, 80 yaşındaki, 90 yaşındaki dedemiz, ninemiz de bu travmayı yaşadı. Kesinlikle psikiyatrik travmalarda bu oluşmuş olan stres yükü yaş grubu bakmaksızın etkiliyor. O yüzden de zaten afet travma polikliniğimizi hem çocuklarımız için hem de yetişkinlerimiz için kurduk. Hepsinde uzman hekimlerimiz, hocalarımız randevusuz bir şekilde bakıyorlar. Biz tüm aileyi bundan etkilenmiş olan tüm aileyi bu destek için bekliyoruz hastanelerimize. İnşallah şifaya vesile oluruz” dedi.

Destek almak isteyen vatandaşlar randevu almadan poliklinik hizmetinden faydalanabilecek.

Editör: TE Bilisim