2021 Türkiye Afet Yılı kapsamında, AFAD İl Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ortaklığında ‘2021 Afet Eğitim Yılı’ etkinlikleri Kent Meydanında düzenlenen açılış programıyla başladı. Bolu Vali Yardımcısı İlhan Turgut, etkinlik ve çalışmalar hakkında bilgi aldı. Deprem simülasyon tırında öğrencilere ise eğitim verildi.

Haber: Aslı Akış

Programa Bolu Vali Yardımcısı İlhan Turgut, AFAD İl Müdürü Cengiz Çavuş, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Haluk Saygılı, İl Milli Eğitim Müdürü Cemil Sarıcı, İl Müftüsü Ali Rıza Tahiroğlu, İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Emin Demirkol, SGK İl Müdürü Hanefi Taştan, Orman Bölge Müdürü Şaban Bıyıklı, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Toplumda afet farkındalığının geliştirilmesi, afet risk azaltma ve önlem alma konusunda davranış değişikliği oluşturulması amacıyla 2021 yılı “Türkiye Afet Eğitim Yılı” ilan edildi. Afet eğitimleri, tüm dünyada risk azaltma çalışmalarının ve zarar azaltma gayretlerinin stratejik bir bileşeni olarak değerlendirilmekte olup bu kapsamda ilimizde etkinlik düzenlendi.

Deprem Simülasyon Tırı’nda deprem anında çocukların okul ortamında nasıl davranmaları gerektiği uygulamalı olarak anlatıldı. Afet eğitim karavanı, UMKE çadırı ve simülasyon tırında çevredeki riskler, afet öncesi, afet sırasında doğru davranış şekilleri ve afet sonrası için yapılması gereken hazırlıklar aktarıldı.  afet ve acil durum planı, bina güvenliği, tahliye, toplanma ve barınma alanları, ilk yardım, yangın ve afet farkındalığı konularında bilgiler verildi. Ayrıca deprem sonrası gerekli olacak malzemelerin içinde bulunduğu bir de deprem çantası hediye edildi.

 “BİZLERE DÜŞEN GENÇLERİMİZ VE ÇOCUKLARIMIZI BİLİNÇLENDİRMEK”

Etkinliğin açılış programında ilk konuşmayı yapan AFAD İl Müdürü Cengiz Çavuş, ilimizin afet bölgesinde olduğuna vurgu yaparak; “3 gün sürecek eğitimde, başta Sayın Valimiz olmak üzere, bizlere desteğini esirgemeyen Milli Eğitim Müdürlüğüm, Sağlık Müdürlüğümüz, ve tüm STK’lara teşekkür etmek istiyorum. Bolu ilimiz afetsellik bakımından Türkiye’de ilk sıralara yerleşene illerden. Kimi bölgemizde, kaya düşmesi, kimi bölgemizde sel ve heyelan afetleri yer almakla beraber, bölgemizin tamamında maalesef deprem riskiyle karşı karşıyayız. Bu süreçte bizlere düşen, özellikle gençlerimizi, çocuklarımızı bu konularda bilinçlendirmek. Bu çalışmalarda bizlere desteğini esirgemeyen tüm kurum ve kuruşlara teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

“FARKINDALIK OLUŞTURMA VE BİLGİLENDİRME HAYATİ ÖNEM TAŞIMAKTADIR”

İl Milli Eğitim Müdürü Cemil Sarıcı, Dünya’da ve ülkemizde artan afetlere dikkat çekerek; “2021 yılı devletimiz tarafından afet yılı olarak ilan edildi. Dünya’da ve ülkemizde sayıları artan doğal ya da teknolojik afetler, ağır kayıplara yol açmaya maalesef devam ediyor. Ülkemizde oluşan afetlerin büyük çoğunluğu; deprem, sel, heyelan, çığ gibi doğal afetlerle, endüstri ve ulaştırma kazaları olarak karşımıza çıkıyor. Türü oluşumu yeri özellikleri ne olursa olsun bu afetlerin etkilerinin ortadan kaldırılması ya da minimize edilmesi özellikle can kayıplarının önlenmesi, zamanında ve bilinçli müdahalelerle mümkün olabilmektedir. Afetlerin toplum ve doğa üzerinde olumsuz etkililerinin azaltılması için tüm bireylerde farkındalık oluşturma ve bilgilendirme hayati önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.

“AMACIMIZ FARKINDALIĞI ARTIRMAK”

Afet eğitimlerinin artırılarak farkındalığı daha etkin hale getirmenin öneminden bahseden Sarıcı; “Afet Eğitim Etkinliği projesinin amacı, başta deprem olmak üzere ülkemizde sıkça görülen afeteler yönelik olarak, afetlerin öncesinde, afet anında ve sonrasında yapılacak doğru davranışları ve temel afet bilincini öğrencilerimizde ve halkımızda oluşturmaktır. Projenin hedefleri toplumun daha geniş kesimlerine ulaşabilmek, afet eğitimini durağanlıktan çıkarmak, afetleri hatırlatmak, rehavete kapılmayı önleyerek bu konuda bilincin artmasına katkı sağlamak. Eğitimleri halka açık alanlarda gerçekleştirerek, farkındalığı arttırmak. Afet eğitimlerini yaparak, yaşayarak gerçekleştirilmesiyle bu bilinci daha etkin hala dönüştürmek.” dedi.

“AFETLERİ YAŞAYAN BİR ÜLKEDEYİZ”

Bolu Vali Yardımcısı İlhan Turgut, ülkemizde son dönemde yaşanan afetlere değinerek; “Çok ciddi doğal afetlere maruz olan topraklar, diğer yandan yer kabuğunun canlı ve sürekli hareket halinde olması nedeniyle yaşadığımız büyük depremler, bir yanda topraklarımızın yaklaşık % 40’na yakın ormanlık alanlarımızdaki ciddi yangınlar, bir yandan çok ciddi yağış alan bölgelerimizde sel felaketleri, bunlar esas doğal felaketler tabi bazen de çeşitli büyük iş yeri kazaları, nükleer kazalar, petrol tankerleri kazaları gibi arkasından gelen afetleri yaşayan bir ülkedeyiz” diye konuştu.

“AFETLERDE EN AZ ZARARLA NASIL ÇIKABİLİRİZ?”

İçişleri Bakanlığı tarafından bu yılın afet eğitim yılı ilan edildiğine işaret eden Turgut; “Bakanlığımız bu yılı Afet Eğitim yılı ilan etmiş. Şimdi normalde baktığımız zaman AFAD Müdürlüğü Afetle ilgili her konuda gerek afet olmadan gerek afet sırasında yapılan bütün işleri üstlenmekte. Bu kurumun üzerindeki yükü tüm topluma yayabilmek amacıyla bunu ilan ettiler. Dolayısıyla burada bulunmamızın sebebi bu hazırlıklarımızın sebebi AFAD’ın sadece AFAD Müdürlüğünü değil, sizlerin kararıyla bütün ailelere ulaştırabilmek. Aslında sizler çocuklar burada öğrendiklerinizle bilincinizi geliştirdikten sonra ailenizde bu tür müdahaleleri, eğitimleri siz devam ettirmeniz gerekiyor. Öncelikle AFAD’ı afetleri engelleme imkanı yok. Bunu hepimiz bileceğiz. Afet olmadan, afetlerde en az zararla nasıl çıkabiliriz bunun en birinci yolu bilinçli vatandaş olmaktır” ifadelerini kullandı.

Yapılan protokol konuşmalarının ardından Bolu Vali Yardımcısı İlhan Turgut, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Haluk Saygılı ve diğer protokol üyeleri tarafından Bolu AFAD İl Müdürlüğü, JAK, UMKE, İHH, Kızılay, İtfaiye, İl Sağlık Müdürlüğü, Köroğlu Dağcılık, Kartalkaya Gençlik Spor ve İzcilik Kulübü tarafından açılan stantlar gezildi. AFAD İl Müdürü Cengiz Çavuş ziyaretçilere verilecek eğitim hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Editör: TE Bilisim