15 Temmuz hain darbe girişiminin 5’inci yıl dönümünde ülke genelinde olduğu gibi Bolu’da da yüzlerce kişi milli birliğimize, demokrasimize ve şehitlerimize sahip çıkmak adına meydanları doldurdu.

Haber: Aslı Akış

Bolu Valiliği koordinesinde Kent Meydanında düzenlenen ve yüzlerce vatandaşın yer aldığı etkinliğe Bolu Valisi Ahmet Ümit ve eşi Şengül Ümit, Bolu Milletvekilleri Arzu Aydın ile Fehmi Küpçü, Garnizon Komutan Vekili Piyade Albay İslam Can, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir, Bolu İdare Mahkemesi Başkanı Turgut Delal, Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ömer Ersever, daire müdürleri, Şehitlerimizin aileleri, Gazilerimiz, Siyasi Partilerin İl Başkanları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamındaki Demokrasi Nöbetinde ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın halka seslenişi alana kurulan dev ekranlardan yayınlandı.

Program, Şehitlerimiz ve Gazilerimiz için Saygı Duruşu’nda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı akabinde Kur’an-ı Kerim tilaveti okundu. Kuran-ı Kerim okunmasının ardından 15 Temmuz konulu sinevizyon gösterimi düzenlendi. 15 Temmuz temalı sinevizyon gösterisinin devamında Demokrasi nöbeti protokol konuşmaları ile sürdü.

“ŞEHİTLERİMİZE ALLAH’TAN RAHMET DİLİYORUM”

Şehitlere rahmet dileyerek konuşmasına başlayan Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir, “Özgürlüğü için ölümü göze alanlar asla yenilmezler. 15 Temmuz 2016 akşamında olduğu gibi. 15 Temmuz 2016 akşamı sokaklara inen, hayatını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, gazilerimize bir kez daha şükranlarımızı sunuyorum. Sokağa çıkan milyonlarca vatandaşımıza ise minnet ve şükran duygularımı belirtmek istiyorum. 15 Temmuz akşamını anacağız fakat 15 Temmuz’a gelen süreci anmak,  anlamak bu süreci yaratanları ise yargılamak gerektiğini düşünüyorum. Benim için 15 Temmuz demek, yazılarıyla 30 yıl önce, ‘Cemaate alınan gençler, 30 yıl sonra general olacaklar ve Cumhuriyet’in değerlerine kast edecekler’ diye Uğur Mumcu’yu anmak demektir. Sadece ölümünden 4 gün önce, ‘Devletin bütün kademelerine sızmış, Gülen Cemaati beni korkutuyor’ diyen Ahmet Taner Kışlalı’yı aynı zamanda anmak ve anlamak demek” dedi.

“TÜRKİYE’NİN AYDINLIK YÜZLERİNİ ANMAK DEMEK”

FETÖ’yle mücadele eden isimleri anan Belediye Başkan Yardımcısı Özdemir, “1999 yılında hepimiz biliyoruz, şu anda bir sosyal medyada dolaşıyor. Bir televizyon programında FETÖ’yü eleştiren, FETÖ’yü eleştirdiği için suikaste kurban giden Necip Hablemitoğlu’nu anmak demek. Yine aynı televizyon programında cemaati eleştirdiği için cemaatin bugünleri, 15 Temmuz’u yaratacağını söylediği için cemaat tarafından hapse atılan, daha sonra hayatını kaybeden Türkiye2nin aydınlık yüzü Türkan Saylan’ı anmak demek. 15 Temmuz demek aynı zamanda Silivri zindanlarında FETÖ tarafından bekletilen, zulme edilen, hayatını kaybeden, intihar ettirilen Türkiye’nin aydınlık yüzlerini anmak demek” ifadelerini kullandı.

“GAZİ BÜYÜK MİLLET MECLİSİMİZİ DE O GECE BOMBALAMIŞLARDI”

FETÖ’ye eleştirilerde bulunan CHP Milletvekili Kamer Genç’i de yâd den Başkan Yardımcısı Özdemir, “Bu hainleri Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında, sonsuz bir şekilde eleştiren Tunceli Milletvekili Kamer Genç’i anmak demek. Biliyorsunuz bu hainler Kamer Genç’in FETÖ’yü eleştiri yağmuruna tuttuğu, Gazi Büyük Millet Meclisimizi de o gece bombalamışlardı. Yani kısaca 15 Temmuz demek FETÖ nedeniyle hayatını kaybeden aydınlarımızı anmak demek. 15 Temmuz demek o gece gözünü kırpmadan bir an düşünmeden, özgürlüğümüz ve aydınlığımız için sokaklara inen, meydanlara inen milyonlarca insanlara şükranlarımızı sunmak, gazilerimize şükranlarımızı sunmak, şehitlerimizi rahmetle anmak demek” diye konuştu.

“DEMOKRASİMİZİ KORUYAN MİLYONLARCA İNSANA SEVGİLERİMİZİ SUNUYORUM”

Atatürk’ün sözleriyle konuşmasını tamamlayan Özdemir, “Bugün burada bizler 15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi günü nedeniyle bir araya geldik. Geçen sene 15 Temmuz’da belediye binamıza, benim de kaleme aldığım bir söz asmıştık. Onu buradan bir tekrar etmek istiyorum. ‘Ey büyük Atatürk, bizler bedel ödedikçe, seni daha çok seviyor ve daha çok anlıyoruz. Eserini emanet ettiğin bizler ne Fetullahçı çetelere ne de biçim değiştirmiş türevlerin asla geçit vermeyeceğiz. Bir çocuk gibi devrimlerine sarılıyor, gururla selamlıyoruz seni. Sözlerimi devrimci, Türkiye’yi aydınlık yarınlar taşıyan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün o bilindik, sözleriyle tamamlamak istiyorum. Çünkü 15 Temmuz gecesi yaşananlar tam bu sözlerdir. ‘Arkadaşlar, efendiler ve ey millet… İyi biliniz ki Türkiye Cumhuriyeti; şeyhler, dervişler, müritler ve meczuplar memleketi olamaz. En doğru hakiki tarikat medeniyet tarikatıdır.’ O gece şehit olan şehitlerimizi rahmetle anıyorum, gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum. O gece gözünü kırpmadan meydanlara inen, vatanımızı, demokrasimizi koruyan milyonlarca insana sevgilerimizi sunuyorum” şeklinde konuştu.

“KİMSE DARBE YAPAMAZ, YAPTIRMAKTIK, YAPAMAYACAKLAR”

Türkiye’de darbe yapılamayacağını belirten Milletvekili Küpçü, “İnsanlar nerede durduğuna karar verir. 5 yıl önce Bolu meydanında vukuatsız kabadayılık yapmayan, tarihin tanıklığında, o bu görüşten değil bu toprakların çocukları, milletiyle beraber yola çıkıp tankları, imanıyla, Cemil Meriç’in tarifiyle, Anadolu irfanıyla durdurdu. ‘Dur’ dedi… Bize rağmen, millete rağmen, muazzez olana rağmen, aziz olana rağmen bu ülkede kimse darbe, darbe teşebbüsü yapamaz, yaptırmaktık, yapamayacaklar bizmillah” dedi.

“BİZ BU COĞRAFYANIN ASLİ UNSURLARIYIZ”

Anadolu topraklarının tarihinden bahsederek şehitleri ve gazileri yâd eden Küpçü,  “Biz bu coğrafyanın asli unsurlarıyız, üvey evlatları değiliz, garibanları değiliz, anne babalarımız ahirete intihal etmiş olabilir ama biz ocağın sahibiz. Milletimiz kendi mukaddesatına, kendi hikâyesine ve Devlet-i Ali’sine bugüne kadar uzanan her eli kırdı. Allah o gün bu milletin, bu ümmetin gönlünden korkuyu almıştı. Aziz milletimiz gereken dersi verdi. Topraklarına sahip çıkan, topraklarının ötesindeki kardeşlerine sahip çıkan büyük medeniyetin evlatları olarak rabbim yola devam etmeyi ümmetimize, milletimize nasip etsin diyorum. Alanı dolduran tüm kıymetli hemşehrilerimiz, kıymetli protokolümüzü tekrardan muhabbetle selamlıyorum. Gecemiz hayır olsun, bereketi olsun.  Tüm şehitlerimizi, rahmetle, minnetle, Efendimize komşu olanları yâd ediyor, Rabbim hayatta olan gazilerimize keremli, bereketli ömür versin diyorum” diyerek konuştu.

“ŞEHİTLERİMİZİN RUHANİYETLERİNİ TAZİMLE ANIYORUM”

Şehitleri ve gazileri anan AK Parti Milletvekili Aydın, “O gece sala sesine uyarak meydanlara koşan, tüm vatandaşlarımızı buradan saygıyla selamlıyorum. Geceden sabaha meleklerle beraber, aslanlar gibi vuruşarak can veren tüm şehitlerimizin ruhaniyetlerini tazimle anıyor, gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum. Vatan söz konusu olduğun evlatlarını veda etmekten kaçınmayan annelere sahip bu memleketin bir annesi de ben olduğum için rabbime şükrediyorum” dedi.

“FETÖ’NÜN YAPTIKLARI KARŞISINDA MİLLETİMİZ VATANA EL SÜRDÜRMEMİŞTİR”

Vatandaşların direnişine dikkat çeken Milletvekili Aydın, “Her zaferin ardından azim, cesaret ve kararlılık vardır. 15 Temmuz zaferi tanklara ve uçaklar meydan okuyan şehit ve gazilerimizin onurudur. Bu zafer bu topraklarda Çanakkale Ruhunun hala ayakta olduğunun göstergesidir. FETÖ’nün yaptıkları karşısında milletimiz, canından dahi çok sevdiği evlatlarından vazgeçmiş ama vatana el sürdürmemiştir. Bir asır önce, ‘Ya istiklal ya ölüm’ parolasıyla Kurutuluş Savaşı’nı zaferle taçlandıran Türk milleti 15 Temmuz’da gün vatana sahip çıkma günüdür diyerek, asil bir direşenin mimarı olmuştur. Nasıl İstiklal Harbi’miz ülkemizde yeni bir dönemi başlatmışsa, 15 Temmuz Zaferi de Türkiye’nin önünde yeni kapılar açmıştır. O gece dökülen kanları bağımsızlığımızı korumanın yanında birlik, beraberlik ve kardeşliğinin de pekişmesine vesile olmuştur. Demokrasi nöbetleriyle başlayan tarihi Yeni Kapı Mitingleriyle ete kemiğe bürünen bu dayanışma iklimi başta terör ve vesayetle mücadele olmak üzere Türkiye’yi daha da güçlendirdi” ifadelerini kullandı.

“15 TEMMUZ’U TİYATRO OLARAK İFADE ETME DENSİZLİĞİNDE BULUNDULAR”

15 Temmuz’u tiyatro olarak tanımlayanlara tepki gösteren Aydın, “Ancak vahim olan her gün başka bir söylemle halkın karşısına çıkmaya alışık olanlar o gün yeni Kapı’da görünürken ertesi gün terör örgütünün maşasını tutanlarla bir olup, 15 Temmuz’u tiyatro olarak ifade etme densizliğinde bulundular. Bu minvalde 15 Temmuz’u manipüle etmeye çalışanları ellerini vicdanlarına koymalarını ve evlatlarını göreve bırakarak göreve giden şehit olan Özel Harekât Polisi Demet Sezen’i, Zeynep Sağır’ın, Cennet Yiğit’in annelerine cevap vermeye davet ediyorum.  ‘Mış’ gibi siyaset yapamaya, alışık olanların tiyatroda sanatçıların gerçekten ölmediğini lakin 251 vatan evladının o gece şehadet şerbeti içtiğini hatırlatmak istiyorum” diye konuştu.

“AZİZ ŞEHİTLERİMİZİN HÜZNÜNÜ BİRLİKTE YAŞIYORUZ”           

Bolu Valisi Ahmet Ümit, burada yaptığı konuşmada, tüm şehitlere Allah’tan rahmet dileyerek, "Devlet ve millet hayatımızda yaşadığımız en ağır en sinsi ve en kalleş saldırılardan birisi olan 15 Temmuz darbe ve işgal girişiminin beşinci yıl dönümünde demokrasi ve milli birlik günümüz kutlu olsun. Bugün bir yandan 15 Temmuz 2016 tarihinde milletimizin kazandığı muhteşem zaferin onurunu, diğer yandan ise bu işgal girişimi sırasında kaybettiğimiz aziz şehitlerimizin hüznünü birlikte yaşıyoruz." dedi.

“MİLLİ İRADEYİ AYAKLAR ALTINA ALMAK GELECEĞİMİZİ KARARTMAK İSTEDİLER”

15 Temmuz'u iyi anlamak ve kavramak gerektiğine dikkat çeken Ümit, “100 yıl önce Birinci Dünya Şavaşı'nda Osmanlı Devletini paylaşan emperyalistler, Türkiye Cumhuriyetimiz için de aynı hayallere kapılarak 15 Temmuz gecesi hürriyet aşığı yüce milletimize zincir vurmayı tekrar denediler. Ezanımızı susturmak, bayrağımızı indirmek, milli iradeyi ayaklar altına almak geleceğimizi karartmak istediler. Buna karşılık yüce milletimiz, şanlı bir direniş, eşsiz irfanı ile darbenin ilk saatlerinden itibaren ihaneti görmüş ve hemen harekete geçmişti. Türk devletinin ve milletinin sahipsiz olmadığını bir kez daha gösterdiler." İfadelerini kullandı.

Bolu Valisi Ahmet Ümit’in konuşmasının ardından sancak koşusu ile getirilen Türk bayrağı Türkiye’yi paralimpik olimpiyatlarda temsil edecek olan Büşra Nur Tırıklı tarafından takdim edildi.

Daha sonra Vali Ümit, uluslararası ve ulusal şampiyonalarda dereceye giren sporculara başarı belgelerini takdim etti. Etkinliğin son bölümünde tasavvuf müziği ve diğer etkinlikler gerçekleştirildi.

Saatler 00.13’ü gösterdiğinde sela okundu. Program, yapılan dualarla tamamlandı.

Editör: TE Bilisim