Bolu için yaptığı gönüllü çalışmalar ve “Ahde Vefa” etkinlikleriyle adını sıkça duyuran Bolu Platformu, bu kez ilimizde görev yapan ve özellikle pandemi sürecinde gayretli çalışmalarıyla her kesimin takdirini kazanan sağlık çalışanlarını plaketle ödüllendirdi.

Haber: Aslı Akış

Bolu Platformu tarafından, “Sağlık Çalışanlarına Şükran Programı” adı altındaki etkinlik Solmaz-Ahmet Baysal Öğretmenevi Konferans Salonu’nda yapıldı. Pandemi kurallarına uygun bir şekilde gerçekleştirilen programa Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Muhammed Emin Demirkol, İzzet Baysal Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baysal, iş insanları, il ve ilçelerde görevli sağlık yöneticileri ve sağlık çalışanları katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan programda koronavirüs döneminde sağlık çalışanlarının çalışmalarının yer aldığı bir sinevizyon gösterimi katılımcılara sunuldu. Akabinde günün anlam ve önemine ithafen konuşmalar gerçekleştirildi.

“MÜCADELELERİ KELİMELERLE ANLATILAMAZ”

Programın açılış konuşmasını yapan Bolu Platformu Başkanı Orhan Uçar, “Yaklaşık 1,5 yıldır tüm dünyayı etkileyen salgın herkesi olumsuz etkilemiştir. Bu süreçte sağlık çalışanlarımız en büyük görevi üstlendi. Canları pahasına hastalarımıza hizmet ettiler ve her zaman yanımızda oldular. Sağlık çalışanlarımızın mücadeleleri kelimelerle anlatılamaz. Başta İl Sağlık Müdürümüz Sayın Muhammed Emin Demirkol olmak üzere başhekimlerimize, doktorlarımız, hemşirelerimize ve tüm sağlık çalışanlarımıza Bolu halkı adına teşekkür ediyorum. Bu süreçte görevi başında vefat eden tüm sağlık çalışanlarımız ve vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Hayırseverlerimizin katkıları unutulmayacak. Kendilerine halkımız adına minnettarlığımı sunuyorum. Bu anlamlı programı organize eden tüm kesimlere sonsuz teşekkür ediyorum.”diyerek, salonda bulunanlardan salgın sürecinde kaybettiğimiz sağlık çalışanlarımızla vatandaşlarımızın ruhlarına ithafen Fatiha okunmasını rica etti.

“BÖYLE BİR PROGRAMI BOLU’DA İLK DEFA GÖRÜYORUM”

İzzet Baysal Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baysal, programı düzenleyen Bolu Platformu üyelerine teşekkür ederek başladığı konuşmasında; “Bolu platformu başkanım Orhan Uçar başta olmak üzere tüm Bolu Platformu Üyelerine böyle bir ödül töreni düşündükleri için teşekkür ediyorum.  Bizler her akşam televizyon seyrediyor telefona bakıyoruz.  Bir buçuk senedir çok ağır bir pandemi dönemi yaşıyoruz ve televizyonlarda bu pandemi döneminde öncülük ve mücadele eden çalışanlara teşekkürler ediliyor. Teşekkürler ediliyor da ben bir iş adamıyım. İş adamı çalışanını daima takdir etmek ister. Bende sanayicilik zamanında takdir ederdim ama hiçbir zaman bu çalışanlara sözden, laftan, teşekkürden başka bir şey yapılmadığını görüyordum ve onun üzüntüsünü yaşıyordum. Bu pandemi döneminde sizler hakikaten çok büyük mücadele ettiniz, bunu da gönüllü olarak yaptınız mühim olan tarafı da bu” şeklinde konuştu.

“SAYESİNİZDE MASKESİZ FERAH DOLAŞACAĞIZ, SAĞOLUN VAROLUN”

Baysal, sağlık çalışanlarına ödül töreninin ilk kez Bolu’da yapıldığını vurgulayarak; “İlk defa şuna mutlu oluyorum Bolu’da Bolu platformu diye bir platform çıkıyor ki üyesi bizim vakfında üyesidir. Rahmetli amcam İzzet Baysal’ın ölümünden sonra boşalan üyeliğe seçilen üyemizdir Orhan Uçar. Bu platform Türkiye’de ilk defa hiç olmaz ise maddi değeri olmasa da Bolu ve ilçelerde çalışsan tüm sağlık çalışanlarına ödül töreni düzenledi.  İsimlerini unutamadığımız iki kişi var birisi Sayın İl Sağlık Müdürü Emin Demirkol Allah ona uzun ömürler versin. Çok güzel bir ekip oluşturdu. Bir de unutamadığım her zaman sevgiyle andığım Hülya Ensari’yi tanırım. Bu güzel ödül törenini düzenleyen Bolu Platformuna tekrar teşekkür ediyorum.  Katkı verenler arasında ben ve vakfımız da varmış. Bizde vakıf olarak diğer arkadaşlar gibi bir şeyler yapmaya çalıştık. Hepiniz gönüllü çalıştınız, Allah razı olsun, hepinize uzun ömürler versin. Bu beladan sizlerin ve aşıların giderek artması sayesinde önümüzdeki sene kurtulmuş olacağız. Sizlerin sayesinde maskesiz ferah dolaşacağız. Sağolun varolun” ifadelerini kullandı.

“HASTALARIMIZ BEKLEMİYORSA, İZZET BAYSAL VAKFI VE İZZET AMCA’MIZ SAYESİNDE”

Bolu’daki sağlık sisteminin İzzet Baysal ve Baysal Vakfı’nın katkıları sayesinde çok önemli bir konuma geldiğine işaret eden Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir, “Başkanımız saat 6’ya doğru beni aradı dedi ki, ‘Bir program var, çok önemli bir program. Ben katılamayacağım, sen katılacaksın, değerli katılımcılara sevgi ve saygılarımı sunacaksın, ayrıca sağlık çalışanlarına da şükranlarımı sunacaksın’ diye bir talimat verdi, bu talimatı yerine getirmesem olmazdı. Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Belediye Başkanı Sayın Tanju Özcan’a saygılarımı, sevgilerimi sunuyorum. Bolu’da sağlık çalışanları çok güçlü, Sayın Hocam Başkanlığında. Fakat bu güçlü olmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi de İzzet Baysal Vakfı. Sayın Rahmetli İzzet Amca’mız olmasaydı, biraz önce arkadaşımız bahsettiği gibi 67 plakalar, 81 plakalar gelip bizim hastanemizin önünde bulunmazdı. Çünkü onun yaptığı hastaneler sayesinde Bolu’da sağlık alanında 1’inciyiz. Bugün koridorlarımız da eğer hastalarımız beklemiyorsa, İzzet Baysal Vakfı ve İzzet Amca’mız sayesinde. Kendisini bir kez daha rahmetle anmak istiyorum” diye konuştu.

“UZUN SÜRE SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZA ÜCRETSİZ BİR ŞEKİLDE TAŞIDIK”

Bolu Belediyesi olarak sağlık çalışanları için yaptıkları hizmetlere değinen Başkan Yardımcısı Özdemir, “Tabi Başkan’ımız beni görevlendirirken ayrıca dedi ki ‘Biz sağlık çalışanları için pandemi süreci içerisinde ne yaptık? Onları da tek tek anlat’ dedi. Bizler tabi pandemi süreciyle birlikte sağlık çalışanlarına ücretsiz araç tahsisiyle ilgili, otobüs tahsisiyle ilgili Belediye Meclis kararı alan en öncü belediyeyiz. İlk biz aldık ve uzun süre sağlık çalışanlarımıza ücretsiz bir şekilde taşıdık. Onun haricinde tabi sağlık müdürlerimizin koordinesinde kovid-19 olan ve çok zor bir süreç geçiriyor hastalananlar, en başta hastalananlardan bir tanesi de benim. Hastalarımız tabi ki yemek yapamıyor. Biz sabah kahvaltısından, akşam yemeğine kadar bizi arayan, Bolu Belediyesi’ne başvuran herkesin yemek ihtiyacını da biz karşıladık ve karşılamaya devam ediyoruz. Tabi ilk günleri hatırlarız, maske bulmakta bile zorluk çekiyorduk. Biz hemen buradaki tekstil fabrikamızın bir tanesi ile irtibat kurarak maske ürettirdik. Türkiye’de çünkü o zaman ilk günlerinde maske bulmakta zorluk çekiyorduk. Maske ürettirerek en öncü şekilde maske dağıtan en baştaki belediyelerden bir tanesiyiz. Bunu da belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

“ANKARA ŞEHİR HASTANESİ’NDE KENDİMİ BULDUM”

Kendi COVİD-19 sürecini de anlayan Başkan Yardımcısı Özdemir, “Bir cumartesi günü telefonuma mesaj geldi. İngilizce eğitim alıyordum bire bir hocadan. Hocam dedi ki bana ‘benim testim pozitif çıktı. İsterseniz sizde bir test bir test yaptırın’  dedi. 2 gün bekledim, pazartesi sabahı uyanır uyanmaz Özlem Hocamı ve Erhan abiyi aradım. Özlem Hocam gel bir bakalım dedi. Özlem hocam yüzüme baktı ‘sen kesin pozitifsin’ dedi. Dedim hocam, nasıl olur? Sağlıklıyım hiçbir şeyim yok. Özlem hoca ‘ lütfen dalga geçmeyin, ben yüzde yüz eminim, sen kesin pozitifsin’ dedi. Baya direndim, işe gitmem gerekiyor, çok işim var. Ama test yaptığımız da pozitif çıktı. 6 gün pozitif olduğuma inanmadım. 6. Gün öksürük başladı, 7. Gün burada hastaneye yattım, 8. Gün Ankara Şehir Hastanesi’nde kendimi buldum. 1 gün yoğun bakımda kaldım, 6 gün hiç kıpırdamadan sadece tavana bakarak hiçbir şekilde hareket etmeden, sadece kollarımı oynatarak 6 gün geçirdim. 7. Gün Bolu’ya geldim. Toplamda 20 günlük bir süreçte atlattım. Tabi bu süre zarfında hastalığımın ilk gününde bana pozitifsin sen diyen, daha sonra beni ambulansla Ankara’ya gitmemi sağlayan Sayın Özlem Beykoz’a ben kocaman bir alkış istiyorum. Onun sayesinde iyileştim” diye konuştu.

“BOLU İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Bolu Platformu’yla çalışmalarına devam edeceklerini de dikkat çeken Özdemir, “Bolu Platformuyla 15 gün önce bir toplantı yapmıştık. Daha çok çalışmaya devam edeceğiz, Bolu için çalışmaya devam edeceğiz, Türkiye Cumhuriyeti Bolu Belediyesi olarak. Sonsuz teşekkürler ediyorum, şükranlarımı sunuyorum sağlık çalışanlarına” şeklinde konuştu.

“ÖVGÜLERE MAZHAR OLABİLMEK EN ÖNEMLİ LÜTUFLARINDAN BİRİ”

Salgın döneminde en ön safta yer alan sağlık çalışanları ile birlikte görevini yürüten İl Sağlık Müdürü Muhammed Emin Demirkol; “Burada olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Pandemi döneminde Bolu’daki sağlık ordusunun başında olmayı Allah nasip etti. Her zaman söylüyorum belki de bize Allah’ın en büyük lütfu. İnşallah ahirette karşımıza çıkar yaptıklarımız. Bu güzel organizasyonda doktorundan hemşiresine, temizlik görevlisinden teknisyenine, eczacısından aile hekimine bütün ilçelerimizle beraber bu ordunun başında bulunma şerefiyle çıktım karşınıza ama hak etmediğimiz övgüler aldık. Her birinize çok teşekkür ediyorum. Gerçekten bu övgülere mazhar olabilmek bizim için en önemli lütuflarından biri. Bu süreçte bütün sağlık çalışanlarımıza, önde ben olmuş olsam da sağlık müdürlüğü ekibime, başkanlarıma, başkan yardımcılarıma, uzmanlarıma, başhekimlerime, yönetim ekibime çok teşekkür ediyorum. Onlar gecelerini gündüze kattılar. Bu tempoya hep beraber ayak uydurmaya çalıştık. Onların ailelerine çok teşekkür ediyorum ve bu noktaya elhamdülillah geldik” dedi.

“EN BÜYÜK FAKTÖR EN BÜYÜK EMEK ONLARIN”

Demirkol, programı düzenleyerek vefa örneği gösteren Bolu Platformuna da teşekkür ederek; “Çok sıkıştığımız zamanlarda devletimizin büyük desteğini yanı sıra İzzet Baysal’ın torunları olarak bir telefon açtığımızda başkanlarım, İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet amcam akşam aradığımda bana her şeyiniz hazır dediklerinde, telefonla görüştüğümüzde de birebir takip ettiklerinde yine şimdi duygulanarak hatırlıyorum.  Hem programı düzenleyen Orhan Uçar başkanım ve bütün Bolu platformuna bu vefalı duyguları için çok teşekkür ediyorum. Bolu’nun bir bütün olduğunu bu pandemi mücadelesinde bağışlarıyla gösteren zorda kaldığımızda her zaman yanımızda olan bütün bağışçılarımıza, vefakâr fedakâr Bolululara çok teşekkür ediyorum. Tabi ki bütün sağlık çalışanlarımıza da bu ekibin başarısı için çok teşekkür ediyorum. Onlar adına bu başarıyı kabul ediyorum. Belki de bu başarıda en az faktör benimdir ve en büyük faktör en büyük emek onların. Hepsine çok teşekkür ediyorum sağolun varolun” şeklinde konuştu.

“MİNNET SİZE… ŞÜKRAN SİZE… SAYGI SİZE…”

Bolu Platformu Sosyal Sorumluluk Kurulu Başkanı İrfan Bayar, pandemide en ağır yükü omuzlayanların başında gelenlerin sağlık çalışanları olduğunu ifade ederek; “1,5 yıldır pandemi başladığından bugüne kadar en ağır yükü omuzlayan, doktorundan hemşiresine, eczacısından hasta bakıcısına kadar, içimizde şuan da hepimizin içinde 3 dakika, 4 dakika kalmaya tahammül edemediğimiz ölçülerde koruyucu tulum ve maskeyle görevlerini yapmaya çalışan ve de ne yazık ki şiddete de maruz kalan, canları pahasına 41 yıllık bir görev yapan kriminal daire başkanlığından emekli olan, emekli bir emniyet müdürü olarak söylüyorum, can pahasına görev yapmanın ne olduğunu iyi bilen birisi kişi olarak canları pahasına görev yapmaya gayret eden, kimi zaman çok değerli hocalarıma, kimi zaman yakın mesai arkadaşlarımı hastalarının kaybının acısını içinde yaşarken bunun yanı sıra yakalandıkları virüsle, ölümle burun buruna gelen sağlık ordusunun siz çok değerli kahramanları. Bugün burada sizin için toplandık. Bu bağlamda minnet size, şükran size, saygı size ve tabi ki en büyük alkış size. Hep var olun” dedi.

“BÜTÜN SAĞLIK CAMİASININ MİNNETLE ANIYORUM”

Bolu Platformu üyesi ve aynı zamanda Gentaş Yönetim Kurulu Başkanı olan Orhan Kahraman da, hayırseverler adına söz aldı. Kahraman; “Bu platform adına bu görevi başkanım bana vermişti. Burada bazı firmaların isimlerini gördük ve bağışladık. Âmâ şunu da biliyoruz ki burada ismini görmediğimiz veya bilmediğimiz veya telaffuz edemediğimiz birçok hayırseverimiz şirketimizin şahsına, bu zor günlerde pandeminin hakikatten hepimize etkisini biliyoruz. Hayatımızda birçok şeyin değiştiğini biliyoruz. Ve benden önceki katılımcılar bunları layıkıyla ifade ettiler. Buradan İl sağlık müdürümüzün şahsında öncelikle bütün sağlık camiasının minnetle anmak istiyorum. Hepsinin ellerine sağlık. Birçok ülkede pandeminin zorluklarını yaşadı. Ama ülkemizin buradaki sağlık çalışanlarımızın fedakârlığı Türkiye’mize bu noktada hakikaten farklı bir konuma getirdi. Aşılama hızla devam etmektedir. Bu süreçte umarız ki pandeminin etkilerinden arınmış tekrar sosyalleşe bildiğimiz, kucaklaşabildiğimiz günlerin en kısa zamanda konuşmak temennisi ile buradan tüm bağışçılarımıza platform adına teşekkürlerimi sunuyorum.” diye konuştu.

“BEN BUNLARIN HEPSİNE ŞAHİT OLDUM”

Öğretmen Erhan Körçoban hastalık sürecini anlattı. Hastalığının öncesi ve sonrası olarak hayatının iki farklı aşaması olduğuna dikkat çeken Öğretmen Körçoban, “Ben artık hayatımı Mart 2020 öncesi ve Mart 2020 sonrası olarak ikiye ayırıyorum. Hastaneye ilk yattığımda kısa bir sürede toparlanıp çıkacağımı düşünüyordum. Ancak işler hiçte beklediğim gibi gitmedi. Yoğun bakıma alınacağımı öğrendikten sonra içimde korku oluştu. Ama 26 gün boyunca orada her bir yoğun bakım hemşiresini ve doktorlarımızın bizlere göstermiş oldukları ilgi ve alakadan sonra tüm korkularım geçti. Şunu anladım ki, emin ellerdeyiz. Benim diğer hastalardan farkım entübe olmaktan kıl payı kurtulmam ve bilincimin açık olmasıydı. Bu nedenle de orada çalışan yoğun bakım hemşirelerimizi, doktorlarımızı her bir hasta ile nasıl canla başla ilgilendiklerini bizzat şahit oldum. Benim orada gördüğüm hastalara gerektiğinde yemeklerini yedirmek, tırnaklarını kesmek, saçlarını tarayıp onlarla sohbet edip morallerini yükseltmekti. Ben bunların hepsine şahit oldum”

“HOCALARIMIZA SONSUZ TEŞEKKÜR EDİYORUM”

İyileşme sürecinde kendisine katkı sunan doktorlara teşekkür eden Öğretmen Körçoban, “Bu yoğun bakım sürecinde unutamayacağım iki anı oldu. Bunlardan ilki solunum krizlerimi geçirirken, Doktor Pelin Çetin hocamın yanımdan hiç ayrılmadan bana telkinlerde bulunması adını bilmediğim yoğun bakım hemşiresinin eliyle omuzuma vurarak, ritim tutarak beni rahatlattığı an ile Doktor Esra Özdemir hocamın izinli olmasına rağmen bana uygulanan kök hücre tedavisi için hastaneye gelip ekibin başında bulunması herhalde benim hayatım boyunca unutamayacağım iki andır. Bu süreçte bana destek olan Başhekimimize tüm hastane çalışanlarımıza, yoğun bakım hemşirelerimize, doktorlarımıza ve sağlık çalışanlarımıza sonsuz teşekkür ediyorum. Burada ismin söylemeden geçemeyeceğim bazı kişiler var. Yoğun bakım hemşireleri Hacer Bayram, Muhammed Erdoğan, Muhammed Demirkale, doktorlarım Pelin Çetin, Esra Özdemir, Pınar Güven, Ferhan Yılmaz hocalarımıza sonsuz teşekkür ediyorum. Eğer ben bugün burada bu konuşmayı yapabildiysem önce Allah’ın sonra onların sayesinde. Son olarak şunu söylemek istiyorum. İyi ki varsınız” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların akabinde, salgın döneminde yaşadıklarını kaleme alan sağlık çalışanları yakınları Nil Peri Çalış ve Aslı Bahar Çelebi o günleri duygu dolu ifadelerle paylaşarak büyük alkış aldılar. Öte yandan Bolu Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencisi Sinem Ulasan büyük bir emekle hazırladığı Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Muhammed Emin Demirkol’un tablosunu kendisine takdim etti. Törende Bulgaristan’da düzenlenen “Naive Bienal 2021” yarışmasında 6 kıta, 50 ülke ve 600 arasından ödüle layık görülen ressam Gülfidan Hitit Biçer’e ait toplumda pandemi ve sağlığın önemi konulu eser Bolu İl Sağlık Müdürlüğü’ne hediye edildi.

Bolu Platformu’nun düzenlediği törende Bolu İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı il ve ilçelerde görev yapan tüm sağlık yöneticilerine plaket takdim edildi. Program plaket alan sağlık yöneticileri, hastanelere bağış yapan iş insanları ve protokol üyelerinin toplu fotoğraf çekimiyle sonlandı.

 

 

 

Editör: TE Bilisim