Yaylalardaki elektrik sorunu İl Koordinasyon Kurulu toplantısına yansıdı. Muhtarlar hatların yenilenmesi için girişimlerde bulunurken, konuyla ilgili konuşan SEDAŞ yetkilisi, “Kesinlikle bakım, onarım dahi yapamazsınız’ şeklinde yazı geldi” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Ruhsatsız yapıların kayıt altına alınması kapsamında, Türkiye genelinde başlatılan İmar Barışı sürecinde, Bolu’nun farklı yaylalarına yüzlerce ev yapıldı. Evlerini yapanlar sürecin başında “Yapı Kayıt Belgesi” alarak, yayla evlerine ve yaylalarına elektrik hattı bağlatabildi. Ancak ilerleyen süreçte yaylalarda yapılmaya devam eden yeni evler için artık “elektrik verilmeyeceği” şeklinde ifadeler ileri sürüldü. Öte yandan daha önce elektrik alan yaylalardaki hatların yenilenmesi noktasında da sorunlar ortaya çıktı 2021 senesinin son İl Koordinasyon Kurulu toplantısında da yaylalardaki elektrik konusu görüşüldü.

“ONARIM DAHİ YAPAMAZSINIZ DENİLDİ”

Konuyla ilgili bazı yaylalarda elektrik hatlarının yenilenmesi için muhtarlar tarafından isteklerin olduğu söylendi. İstekler üzerine SEDAŞ yetkilisine, yaylalardaki elektrik hatlarının yenilenip, yenilenmeyeceği soruldu. SEDAŞ yetkilisi öncelikle ruhsatsız evlere elektrik vermeyeceklerini dile getirerek, “İki farklı yazı geldi. Bir tanesinde, ‘Kesinlikle bakım, onarım dahi yapamazsınız’ şeklinde yazı geldi. Diğer bir yazıda da ‘Tahsis amaç değişikliği yoluyla gidebilirsiniz’ dediniz. Biz bir yer için bunu başlattık. Tahsis amaç değişikliği için neredeyse kamulaştırmaya yakın bir işlem sürüyor. ‘Tahsis amaç değişikliğiyle izin verebiliriz’ şeklinde bize yazı geldi. Biz bu şekilde ilerlemeye çalışıyoruz” dedi. Yenileme çalışmasının daha önceden elektrik verilen bir yerde yapıldığını ifade etti.

“HAYVANCILIK YAPANLARDA ELEKTRİĞİNİ ALAMADI”

Toplantıya başkanlık eden Vali Yardımcısı İlhan Turgut da konuyla ilgili konuştu. Turgut “Sağ olsunlar önlerine gelen her yere ev yaptılar, kaçak. ‘Bize buralar verilecek’ umuduyla. Ondan sonra hayvancılık yapanların da önünü bağlamış oldular. Eskiden 2010 yılında, daha mı eski elektrik verilen yaylalar? Ama hayvancılık yapma bahanesiyle değil de hafta sonu gezip dinlenme bahanesiyle piknik bahanesiyle evler yaptılar ve bunun dozunu kaçırdılar. Maalesef her yerde yüzlerce işgalci yerler oluştu. Vatandaş, bu kadar çok yaylayı işgal edince hayvancılık yapanlarda elektriğini alamadı. Eskiden beri orada köylü olup hak sahibi olanlar da resmiyette değil de köylü olarak kullanabileceğini evini de kullanamaz hale, onaramaz hale geldi. Yani eden kendi vatandaşı aslında köylülerin” kelimelerini kullandı.

“İPTAL EDİLMESİ LAZIM”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ise yapı kayıt belgelerinin iptal edilmesi gerektiğini savunarak,  “Yapı Kayıt Belgesi getirirseniz biz size elektrik bağlarız’ denildi. Şimdiki Çevre Şehircilik İl Müdürümüzü de kast etmiyorum. Milletvekilliğim dönemimde bu yasa çıktığında gidip anlattım, dedim ki ‘ Sayın Müdürüm, Yapı Kayıt Belgesi ile yayla evlerine veremezsiniz. Çünkü adı üstünde 3194 sayılı İmar Kanunu ile ilgili bir düzenleme bu. Zaten yayla evlerinin hiçbir zaten mülkiyete konu olamayacağı, imara konu olamayacak. Buradaki temel hata, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün önüne gelen herkese bu Yapı Kayıt Belgesi vermesinden kaynaklanıyor. Şimdi öyle bir duruma girdik ki bazı yaylalar, bizim mücavir sahamızda. Yapı Kayıt Belgesi var, Bakanlığa görüş sorduk. ‘Yapı Kayıt Belgesi almış, belge verilmiş, para alınmış… Şu anda biz buradan Emlak Vergisi alacak mıyız?’ Bakanlık bize cevap veremiyor. Çünkü haksız yere verilmiş yapı kayıt belgeleri var. Şimdi de duyuyorum, ‘Yapı Kayıt Belgeleri iptal edildi’ dediniz, doğru mu? İptal edilmesi lazım” şeklinde konuştu.

“ELEKTRİK BAĞLANABİLECEK”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının resmi internet sitesinde, yer alan “Yapı Kayıt Belgesinin Kullanım Yerleri” başlıklı açıklamada, “Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara, su elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek” ifadeleri yer alıyor.

Editör: TE Bilisim