BOLULU ÇOCUKLAR, STEM AND MAKERS’DA YAPARAK ÖĞRENDİ

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) kongre merkezinde gerçekleştirilen Stem and Makers etkinliklerine katılan çocuklar, farklı bilimsel çalışmaları hem görerek hem de yaparak öğrendi.

Haber: Servet Gökçek

Hacettepe Üniversitesi Stem and Makers Lab. Tarafından hayata geçirilen Stem and Makers Fest, BAİBÜ Kongre Merkezi’nde Dr. Orhan Curaoğlu koordinatörlüğünde Bolulu çocuklarla buluştu.  Ankara Amerikan Büyükelçiliği desteğinde gerçekleştirilen program kapsamında 25 farklı stantta fizik, kimya, kodlama gibi bilimsel çalışmalar ve el becerilerini geliştiren boyama, tahta birleştirme tarzında etkinlikler düzenlendi. Yoğun ilgilinin olduğu programda veliler de çocuklara eşlik etti. Festival için kısa bir açılış töreni de gerçekleştirildi. Törene BAİBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Temsilcisi Fatih Fedakâr, Eğitim Fakültesi Dekanı Erken Tekin Arslan ve vatandaşlar katıldı.

“ÇOCUKLARIN HAYAL GÜCÜNE, YARATICILIĞINA DOKUNMAYIN”

Eğitimler sırasında ailelerin çocuklara karışmaması yönünde çağrıda bulunan Stem and Makers Fest/Expo Başkanı Prof. Dr. Gültekin Çakmakçı, “Tüm ailelere ve çocuklara teşekkür ederim. Pandemi sürecinde buraya kadar geldiniz. Buradaki temel amacımız aslında Aziz Sancar gibi bilim insanları yetiştirmek. Çocukların hayal gücü inanılmaz. Sadece biz alan yaratıyoruz. Bunları hayata dönüştürsünler diye çaba içerisindeyiz. Bu sebeple buradayız. Yalnız velilerden bir şey rica edeceğim. Lütfen çocuklar etkinlik yaparken karışmayın. Şurada gördüm, çocuk ne kadar güzel bir şey yapıyor, diyor ki, ‘Onu öyle yapma şöyle yap, şu rengi sevmiyor muydun sen, kırmızıya boya.’ Bırak çocuk ne istiyorsa onu yapsın. Sizden ricam çocukların hayal gücüne, yaratıcılığına dokunmayın. Çünkü o inanılmaz. Sınır yok onlarda. Onu sınırlamayın. Sizden ricam bu” dedi.

“EĞİTİM SİSTEMLERİ ÇAĞIN GEREKLİLİĞİNE GÖRE DEĞİŞİYOR”

Eğitimlerin çağın şartlarına göre değiştiğine işaret ederek, Stem eğitimlerinin önemine değinen Rektör Yardımcısı Aydın Him, “Katılım sağlayan herkese hoş geldiniz diyorum. Stem eğitimleri çok yakın zamanlarda sıkça duyduğumuz, eğitim yöntemleri. Eğitim sistemleri çağın gerekliliğine göre değişiyor. Hem dünyada hem de yakın zamanlarda Türkiye’de uygulanmaya başlayan Stem and Makers eğitimlerini bize kazandıran, Türkiye’de yaygınlaşmasını sağlayan bu tür etkinlikleri bizeler ulaştıran Hacettepe Stem and Makers Lab. Çalışanlarına ve Gültekin Hoca’ma katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Gelişmiş toplumların temelinde eğitim yatıyor. Eğitimlerin de çağın gereksinimlerine göre değiştirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

“VESAİRE HEPSİNİ BİREBİR KENDİLERİ GÖZLEMLİYORLAR”

Çocukların yaparak öğrendiklerine dikkat çeken Rektör Yardımcısı Him, “Bu etkinliğe katılan bizim çocuklarımız, gençlerimiz daha sonraki hayatlarında bu toplumun itici güçleri olacaklar. Üreten, problemleri çözen, problemleri tanımlayan, mühendisler, mimarlar, laborantlar, hekimler olacaklar. Bunların da hakikaten kendi mesleklerini iyi yapabilmeleri için bu yaşlardaki eğitimleri önem arz ediyor. Biz tabi ilkokul, ortaokul, lise yıllarında fizik, kimya, matematiğe yönelirken formüller aklımızda kalırdı. Onların bir türlü ne işe yaradığını anlayamazdık. Ama burada gördük ki öğrencilerimiz, çocuklar gençler; elektrik devleri, robotlar vesaire hepsini birebir kendileri gözlemliyorlar. Kendileri yaparak öğreniyorlar” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen bilim gösterisine çocuklar yoğun ilgi gösterdi.

Editör: TE Bilisim