Dağkent’e yapılması planlanan sosyal konutlar, Bolu Belediyesi Meclisi’nde tartışıldı. AK Parti Meclis Üyesi Avcı, sosyal konut yerine Aktaş, Akpınar ve Semerkant Mahallesi’nde kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini belirtirken, Belediye Başkanı Özcan, sosyal konut ve kentsel dönüşümün farklı olduğunu ve o mahalleler için de çalıştıklarını dile getirdi.

Haber : Ebru Buket Dönmez

Bolu Belediyesi tarafından Dağkent’te yapılmak istenen otel ve sosyal konutlarla ilgili Bolu Belediyesi Meclisi Temmuz Ayı 2. Birleşiminde “Kentsel dönüşüm” tartışması yaşandı. AK Parti Meclis Üyesi Kamuran Avcı tarafından Meclis kürsüsünden gündeme taşınan konuya ilişkin Cumhuriyet Halk Partisi Meclis üyesi Cihan Tutal ve Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan da açıklama yaptı.

“DAĞKENT’İN HÜRRİYETİNE AYKIRI BİR İŞ İÇERİSİNE GİRMEYELİM”

Bölgede yapılacak konutların Dağkent’in hürriyetine uymayacağına işaret eden Meclis Üyesi Avcı, “Dağkent’te bir Sosyal Konut adı altında Dağkent’in hürriyetine aykırı bir iş içerisine girmeyelim. Hatta bu arsayı aldığımızda ‘Sosyal Konut yapacağız’ dedik Sayın Başkan. Sayın Başkan onun yanına da ‘Çok güzel bir ticari merkez, turizm merkezi tarzında otel’ diyor kendisi, muhtemelen bir otel arazi ayırdı. Onu da satacaktı herhalde. Ben dedim ki ‘Burada Karadere sularından bahsederken bir Abdulkadir Key Bey abimiz vardı.’ Sürekli ismi gündeme geldi. Ben Belediye Meclis Üyesi olarak gururlandım bu adamı duyarken. Bu kürsü babamızın malı değil. Burada emaneten duruyoruz. Doğruları söylemek bizim görevimiz. Bunun için buradayız. Yarın çıkıp gideceğiz. Abdulkadir Key’i bende Kamuran Avcı olarak Bolu’ya Bolu Belediyesi’ne Bolu şehrine bir hizmet yapayım. Adım anılsın böyle isterim. Gururlandım bu adamın adını anarken ve bu gayretle Belediye Meclis üyeliğini yapmaya çalışıyorum Sayın Başkan” dedi.

“BUYURUN GELİN AKTAŞ’I, AKPINAR’I, SEMERKANT’I DÖNÜŞTÜRELİM”

Sosyal konut yapmak yerine Aktaş, Semerkant ve Akpınar Mahallelerinde çalışma yapılaması önerisinde bulunan Avcı, “Bu sosyal konutla alakalı dedim ki, ‘Sayın Başkan Sosyal Konut yapacaksak buyurun gelin Aktaş’ı, Akpınar’ı, Semerkant’ı dönüştürelim. Kentsel dönüşüme sokalım. Hem şehir merkezinde yürüme mesafesinde okullara, şehir merkezine her yere yakın daha ucuz belki gelecek konutlar anlamında hem bu mahallelerimizi dönüştürmüş oluruz hem de sosyal konut yapmış olacağız. Fikrimiz budur. Doğru veya yanlış düşünüyor olabiliriz. Ben bu fikirdeyim. Bunu sonuna kadar da savunuyorum. Bu mahallelerimizi acilen kurtarmamız gerektiğine inanıyorum. Dağkent’in önündeki bu arsanın aykırı bir hürriyette yapılaşması güzel olmayacaktır. Bu benim önerim. İster kabul edersiniz, ister etmezsiniz. Bunun takdirini Bolu halkı verecektir” ifadelerini kullandı.

“BU KADAR KOLAYDI NİYE YAPMADINIZ”

Kentsel dönüşüm yapmanın zor olduğunu belirterek, AK Parti döneminde neden yapılmadığını soran Meclis Üyesi Cihan Tutal, “Kamuran Bey’in konuşmasında anlattığı bir konuya değinmek istiyorum. Kentsel Dönüşüm Yasasından bahsetti. Kentsel Dönüşüm Yasası 2012 yılında çıktı. 2012-2019 yılları arasında da 2018’de yürürlükten baya zayıflatıldı. Fakat bu arada Kentsel Dönüşüm Yasası baya kuvvetliydi. Neden o zamanlar yapılmadı, bu konular gündeme gelmedi. Neden Semerkant’ta, Akpınar’da yapılmadı da şimdi gündeme getiriyorsunuz? ‘Kentsel dönüşüm bu kadar kolaydı niye yapmadınız’ diye soruyorum. Çünkü kolay değil” diye konuştu.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM İLE SOSYAL KONUT’UN NE ALAKASI VAR”

Sosyal konut ile kentsel dönüşüm arasında fark olduğunu dile getiren Bolu Belediye Başkanı Özcan ise, “Kentsel Dönüşüm Yasasını hiç müteahhit olarak okudunuz mu? Anladınız mı? Peki, Bolu Belediyesi’nin bir kentsel dönüşüm girişimi olmuş haberiniz var mı? Becerememişler. Kolay değil. Şimdi senin dediğin kentsel dönüşüm ile benim dediğim Sosyal Konut’un ne alakası var? Kentsel Dönüşüm bir bölgede depreme dayanıksız konutların ortadan kaldırılması, daha dayanıklı konutların ortaya çıkması, yolların, caddelerin, sosyal donatıların yeniden planlanabilmesi amacıyla yapılan dönüşümdür. Biz zaten kentsel dönüşüme teşvik etmek için, yakında göreceksin Karaçayır Mahallesi’nde burada oy birliğiyle karar aldık, bölgesel revizyonlar yapacağız. İmar planlarımızı ona göre değiştiriyoruz. Ama ben diyorum ki sosyal konut yapacağım, fakire fukaraya, sen kentsel dönüşümden bahsediyorsun” kelimeleri kullanıldı.

“BENİM HAZIR YERİM VAR”

Bolu Belediyesi’nin mevcuttaki hazır bir alanda çalışma yapmak istediğine dikkat çeken Başkan Özcan, “Yeri orası değil, tapusu başkasına ait olan yerde sen gidip kendine bina yapabilir misin? Yoksul insanlara bina yapabilir misin? O bölgedeki insanlarla ben anlaşmayacağım. Müteahhit olarak sen anlaşacaksın. Ben senin önünü açacağım. Ben diyorum ki, benim hazır yerim var. Ben buraya yapacağım. Satın aldım. Dolayısıyla onlar sosyal konut deme, şunu de anlarım… De ki, ‘Sağlık Mahallesi’ne, Semerkant Mahallesi’ne, Aktaş Mahallesi’nde, Dodurga’da kentsel dönüşüm uygulanmalı’ de, anlarım. Bunun peşindeyiz. Ama kentsel dönüşüm ayrı, sosyal konut yapmak ayrı” dedi.

Editör: TE Bilisim