Beslenme ve Diyet Uzmanı Ece Sarı, sağlıklı bir yaşam için beslenmede dikkat edilmesi gereken hususları anlatarak, “Öğlen genellikle protein ağırlıklı doyurucu bir öğün tercih ediyorum akşamı hafif geçirebilmesi açısından” dedi.

Haber: Servet Gökçek

Enerjik, sağlıklı ve güzel bir yaşamın en önemli kaynaklarından birisi düzenli beslenmek… Sağlıklı beslenmek açısından dikkat edilmesi gereken de birçok husus bulunmakta. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ece Sarı da dikkat edilmesi gereken tüm hususları detaylı olarak paylaştı.

“SEBZE AĞIRLIKLI BESLENME ÖNERİYORUM”

Çalışan bireyler için beslenme tavsiyelerinde bulunan Sarı, “Sağlık ve düzenli beslenme süreçli 3 ana 3 ara öğün öneriyoruz danışanlarımıza. Rutinde bu düzenli iş saatleri olan kişiler için geçerlidir. Sabah 8–5 çalışan kişiler için sabah erken saatte protein ağırlıklı bir kahvaltı, yumurtalı peynirli mümkünse tahıllı ekmeklerden karşılanacak güzel bir kahvaltı. Sonrasında saat 10 civarında bir ara öğün öneriyoruz. Gün içerisinde uykunun açılmasını kolaylaştırması için hem de metabolizmayı hızlandırması açısından kafeinli, yani kahveli bir ara öğün. Öğlen genellikle protein ağırlıklı doyurucu bir öğün tercih ediyorum akşamı hafif geçirebilmesi açısından. Izgara şeklinde tavuk, et vs. şeklinde öğlen yemeği. Akşamı da daha hafif geçirmek anlamında sebze ağırlıklı bir beslenme öneriyorum” dedi.

“GEÇ SAATLERDE YEMEK TÜKETİLMEMESİ GEREKİYOR”

Vaktinin çoğunluğunu evde geçiren vatandaşlar için hafif beslenme önerisi yapan Sarı, “Normalde güne daha geç saatlerde başlayan yâda çalışmayan kişiler için sabah 7-8 civarı kahvaltı çok erken bir vakit oluyor. Onlarda öğlen yemeğini biraz daha es geçmelerini öneriyorum. 10 civarında protein ağırlıklı bir kahvaltı ve günün devamına ara öğünlerle geçiştirerek akşam yemeğiyle sonlandırılmasını öneriyorum. Bu saatler tabi ki diyet sürecinde önemli. Geç saatlerde yemek tüketilmemesi gerekiyor. Eğer akşam saatlerinde ağır öğünler tüketilirse uyuduğumuz esnada sindirim sistemimiz yavaşladığı için maalesef yediğimiz öğünleri sindirme problemi yaşıyoruz. Bu da bize kilo olarak geri dönüyor maalesef” ifadelerini kullandı.

“KİLOYA GÖRE SU TÜKETİLMESİ GEREKİR”

Su tüketimi noktasında da bilgiler aktaran Sarı, “Bu beslenme saatleri dışında önemli noktalar, genellikle su tüketimi çok önemlidir. Genelde insanlar günlük içilmesi gereken su miktarını 2,5- 3 LT olarak düşünüyor. Böyle bir şey yok. Herkesin kilosuna göre su tüketmesi gerekir. Bizim kilomuz kaç ise bunu 30 ile çarparız, çıkan sonuç kadar su tüketmemiz gerekiyor. Örneğin; 50 kilo olan bir kişinin 1,5 LT su içmesi gerekirken 100 kilo olan bir kişinin günlük içesi gereken su miktarı 3 LT’dir. Bu da tamamen kişinin kilosuna göre çıkarılan bir sonuçtur” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim