Bolu’da, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) koordinasyonunda Deprem Haftası kapsamında okullarda tatbikat gerçekleştirildi.

İl genelinde bulunan tüm okullarda eşzamanlı gerçekleşen tatbikatta öğrencilere deprem öncesi, anı ve sonrasında yapması gerekenler AFAD yetkilileri tarafından anlatıldı. Daha sonra tüm okullarda aynı anda deprem sirenleri çaldı.

Öğrenciler, siren çalarken "çök, kapan, tutun" hareketlerini yaptı. Daha sonra da sıra şeklinde okullarının bahçelerine çıktı.

Bolu Valisi Ahmet Ümit ve kurum müdürleri de tatbikata Kültür Mahallesi’nde bulunan Emine-Mehmet Baysal Anadolu Lisesi’nde katıldı.

Bolu AFAD Müdürü Cengiz Çavuş’un öğrenciler ve protokol üyelerine deprem anında yapılması anlattıktan sonra tatbikat gerçekleşti.

Tatbikatın ardından konuşma yapan Bolu Valisi Ahmet Ümit, bugün 81 ilde İçişleri Bakanlığı’nın organizasyonunda valiler ve diğer protokol üyelerinin katılımı ile AFAD müdürlükleri tarafından tatbikat icra edildiğini kaydetti.

“NEREDEYSE TAMI TAMINA FAY HATLARININ ÜZERİNDE YER ALIYOR”

Ümit, bu tatbikatların afetlere birer hazırlık olduğuna dikkat çekerek, “Bugün 11.30 itibariyle 81 ilimizde İçişleri Bakanlığımızın organizasyonunda bütün illerimizde Valililerimizin diğer protokol üyelerinin katılımlarıyla AFAD Müdürlükleri tarafından bir tatbikat icra edildi. Bugünde bu münasebetle buradayız. Az önce tatbikatı icra ettik. Öncelikle temennimiz şu, bunlar tatbikat aşamasında kalsın. İnşallah gerçeğe dönüşmesin. Tekrarıyla karşı karşıya kalmayız. Ama şunu hepimiz biliyoruz ki, ülkemiz çoğunlukla deprem kuşağı içinde yer alan bir yapıya sahip. Bizde neredeyse tamı tamına fay hatlarının üzerinde yer alıyor. Ne yazık ki, tarih boyunca depremler zaman zaman meydana geldi. Yıkıcı ve gerçekten çok ağır sonuçları olan depremler yaşandı. 1999 depremini hatırlayalım. 12 Kasım’ı hatırlayalım. Öncesinde yine büyük depremlerden bir tanesi Gerede depremi 1944’te hatırlıyoruz. İnşallah karşılaşmayız temennimiz bu yönde. Ama esas itibariyle depremlerde, afetlerde, felaketlerde en büyük sorun hazırlıksız yakalanmaktır. Ne yapacağımızı bilmemektir. Onun için İçişleri Bakanlığımızın organizasyonunda özellik Bakanımızın liderliğinde 2020-2021 ve 2022 yılını özel hedefler koymak suretiyle hazırlık sürecini tamamlamaya çalışıyoruz. 2020 yılı hazırlık, 2021 eğitim, 2022 yılı yani bu sene tatbikat yılı ilan edilmiş durumda. Bugüne kadar ilimizde çok tatbikat yatık. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Gördüğünüz gibi yapılamayacak eylemler, hareketler değil. Ama bilinçli olmak esastır, önemlidir. Her bir ferimiz mühimdir. Çocuğumuz, büyüğümüz, yaşlımız evimizdeki diğer canlılar herkes can ve mal hangi açıdan hangisi olursa olsun çok kıymetlidir.  Sıfır kayıpla çıkabilmek için hazırlıklı olmamız bilinçli olmamız gerekiyor. Onun için bu yıl içinde gerçekleştireceğimiz tatbikatlara gereken hassasiyeti gösterelim” dedi.

Ümit ve protokol üyeleri ile öğrenciler daha sonra okul bahçesinde AFAD, İtfaiye, Kızılay ve arama kurtarma birimleri bulunan sivil toplum kuruluşlarının stantlarını gezerek bilgi aldılar.

Editör: TE Bilisim