TBMM Sosyal Kooperatifçilik Alt Komisyonu Başkanı Ak Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın, İzmir'de TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan Sosyal Kooperatifçilik Kapsamında İsrafın Önlenmesine Yönelik Uygulamaların Araştırılması ve Yaygınlaştırılması Alt Komisyonu üyeleri ile incelemelerde bulundu. Aydın; “6 kooperatifimizi daha yerinde inceleyerek çalışmalarımıza katkı sağlaması adına fikir alış-verişine devam ediyoruz.  Sosyal kooperatiflerin istihdam oluşturmada ve kalkınmamızda daha değerli bir hale gelmesi için var gücümüzle çalışmaya devam!” dedi.

HABER: ASLI AKIŞ

TBMM Sosyal Kooperatifçilik Alt Komisyonu Başkanı Arzu Aydın ve Dilekçe Komisyonu Başkanı İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, alt komisyon üyeleri İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Kayseri Milletvekili İsmail Tamer ve Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal beraberlerindeki heyetle ilk olarak İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger'i ziyaret etti.

Alt komisyon üyeleri, yerinde inceleme çalışmaları kapsamında Bornova, Bayraklı ve Karşıyaka ilçelerinde, kadın girişimciler öncülüğünde faaliyet gösteren kooperatifleri ziyarette bulundu.  Üyeler, programın ikinci gününde de Urla, Güzelbahçe, Menderes ve Gümüldür ilçelerindeki kooperatiflerde inceleme gerçekleştirdi.

Sosyal hizmet sunan veya dezavantajlı grupları destekleyen farklı sektörlerdeki kooperatifleri inceleyen komisyon üyeleri, kentteki programları kapsamında, 60 kooperatif ile ilgili temaslarda bulunurken, 10 kooperatifi de ziyaret etti.

TBMM Sosyal Kooperatifçilik Alt Komisyonu Başkanı Ak Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın, Türkiye'de kooperatifçiliğin gelişimi açısından İzmir'in tarihi öneme sahip olduğunu vurguladı.

KOOPERATİFLERİN TARİHÇESİNDEN BAHSETTİ

Cumhuriyetin ilanından önce yeni Türkiye'nin ekonomik durumunu görüşmek üzere 17 Şubat - 4 Mart 1923 tarihleri arasında toplanan İzmir İktisat Kongresi'nde ele alınan önemli konulardan birinin de kooperatifçilik olduğunu anımsatan Aydın; “Henüz cumhuriyet dahi ilan edilmemişken bu kongrede kooperatifçiliğin düşünülmüş olması, kooperatif kurulması ve kurulacak kooperatiflere çiftçilerin ortak edilmesi ve hatta bu kooperatiflerin kuruluş sermayesinin devletçe karşılanması gibi kararlar, kooperatifçilik hareketi açısından tarihi önem taşımaktadır.

“TİRE ÇİFTÇİLER KOOPERATİFİ, CUMHURİYET TARİHİMİZDEKİ İLKLERDENDİR”

Yine 1923 yılında kooperatifçiliği teşvik etmek ve kooperatiflerin kurulmasını kolaylaştırmak için Ekonomi Bakanlığı bütçesinden kooperatiflere yardım yapılması ve Ziraat Bankası tarafından kredi verilmesine ilişkin düzenleme kapsamında 1927 yılında kurulan Tire Çiftçiler Kooperatifi, cumhuriyet tarihimizdeki ilklerdendir.” İfadelerini kullandı.

“KOOPERATİFLERLE GÖRÜŞÜP NELER YAPILABİLECEĞİNİ TESPİT ETMEK İSTEDİK”

Yaptıkları çalışmada sosyal kooperatifçilik alanının, şu an itibariyle bir yasal düzenlemesi olmayan zeminde faaliyet gösteren kooperatifler olarak karşılarına çıktığını söyleyen Aydın, “İtalya'da varlığını devam ettiren ve özellikle bazı yerlerde kamunun görevlerini ifa eden kooperatifler, dezavantajlı gruplara hizmet eden kooperatifler var. Ancak incelediğimiz zaman gördük ki aslında bizim geleneklerimizden gelen imece usulünü uygulayan kooperatifler bunlar. Biz bunu kadın kooperatifleriyle, sıfır atık çalışmalarıyla, faaliyet alanı farklı olan kooperatifler ile nasıl birlikte hemhal ederiz, nasıl ortaya herkesin faydalanabileceği bir düzenlemeye vesile oluruz diye düşünüyoruz. Burada olmamızın sebebi bu. İzmir'de çok kooperatif var ve çok aktifler, 2 günlük yoğun incelememizde bunları gördük. Biz bu noktada, kooperatiflerle görüşüp neler yapılabileceğini tespit etmek istedik” diye konuştu.

AYDIN, ÇALIŞMA YÜRÜTEN HERKESE TEŞEKKÜR ETTİ

Aydın, Alt komisyonun Ankara dışındaki ilk yerinde incelemesini İzmir'de yapmasından mutluluk duyduğunu belirterek; “Ülkemizde bulunan kooperatif ve üst kuruluşlarını; uluslararası kooperatifçilik ilke ve uygulamalarına uygun şekilde faaliyet gösteren, ortak sorumluluk ve kendi kendine yönetim esaslarına bağlı, şeffaflığı esas alan ve ortaklarının haklarını koruyan, çağdaş yönetim ilkelerini benimseyen, ekonomik ve bölgesel kalkınmaya katkıda bulunan ticari işletmeler haline getirmek amacıyla 1163 sayılı Kooperatifler Kanununda önemli değişiklikler Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda 21 Ekim 2021'de kabul edilmiştir. Söz konusu değişikliklerin hayata geçirilmesi için gerekli çalışmaları yürüten başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere merkez ve taşrada kamu görevlilerine teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim