Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat “Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi” kapsamında ekimi yapılan çilek ve ahududu/böğürtlen bahçelerinde incelemede bulundu. Murat, “128 bin TL bütçeli 12 dekar bahçemiz Örencik, Çivril, Doğancı, Çukurören, Köprücüler, Tatlar, Yenisefa, Kızılağıl, Abant-Dereceören, Gerede-Koçumlar köyleri ve Karaköy Mahallesinde faaliyete geçmiştir” dedi.

Haber: Ali Çağrı Demirtaş

İl Müdürü İzzet Murat; Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü İsmail Altıntaş ve teknik personel eşliğinde Bolu Merkez ilçe Doğancı ve Örencik köylerindeki çilek bahçesi ile Çamyayla köyünde yer alan ahududu/böğürtlen bahçesini ziyaret ederek ürün gelişimlerini inceleyerek yatırımcılardan bilgiler aldı.

128 Bin TL Toplam Bütçe

Konu hakkında açıklamada bulunan İl Müdürü İzzet Murat, 12 dekar bahçenin 11 yerde faaliyete geçtiğini belirterek, “İl Müdürlüğümüzce hazırlanan ve İl Özel İdaremizce desteklenen Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi” kapsamında %75 hibe %25 üretici katkısı şeklinde; 4 dekar çilek (6 çiftçi) 8 dekar ahududu/böğürtlen bahçesi (8 çiftçi) tesis edilmiştir. 36 bin TL çilek ve 92 bin TL ahududu/böğürtlen olmak üzere toplam 128 bin TL bütçeli 12 dekar bahçemiz Örencik, Çivril, Doğancı, Çukurören, Köprücüler, Tatlar, Yenisefa, Kızılağıl, Abant-Dereceören, Gerede-Koçumlar köyleri ve Karaköy Mahallesinde faaliyete geçmiştir” ifadelerini kullandı.

Gelişen Üretim Birim Alan Gelirleri

Murat, benimsenen üretim ürünlerinin talep ve getirisi açısından yüksek olanları tercih ettiklerini aktararak, “İlimizde bitkisel üretim gösterdiği gelişim, İlimiz üreticilerini katma değeri yüksek ve aynı zamanda birim alandan maksimum getiri sağlayan alternatif ürünlere yönlendirmektedir. Bu doğrultuda çilek, ahududu/böğürtlen gibi gerek karlılığı gerekse de talebi yüksek bitkisel üretim benimsenmiştir. Ahududu/böğürtlen bu artı değerlerin yanında atıl sayılabilecek arazilerde yetişebilme özellikleriyle de üreticilerimize avantaj sağlamaktadır” kelimelerini kullandı.

15 Yıla Kadar Verim

Ekilen ürünlerin 15 yıl boyunca üretimi sağlanacağını da vurgulayan Murat, “Bahçelerimizde yağışların yaz aylarına sarkmasıyla ürün gelişimleri biraz geç kalmış olsa da bitkilerin genel durumu ve gelişimleri memnuniyet vericidir. Çilekte ilk meyvelerin hasadı memnuniyetle yapılmıştır. 3-4 yıl boyunca hasat yapılması beklenmektedir. Ahududu ve Böğürtlenlerde ise henüz çiçeklenme başlangıcı döneminde bulunulmakla beraber önümüzdeki yıldan itibaren 15 yıl boyunca üretim beklenmektedir” şeklinde konuştu.

Projeye destek verenlere teşekkür eden Murat, “Projeye desteklerinden dolayı başta Sayın Valimiz Ahmet ÜMİT olmak üzere, Bakan yardımcımız Sayın Fatih METİN, değerli Bolu Milletvekillerimiz Arzu Aydın ve Fehmi KÜPÇÜ, İl Özel İdaremize ve emeği geçenlere kurumum, şahsım ve üreticilerimiz adına teşekkür ediyorum" dedi.

 

 

Editör: TE Bilisim