Saat 24.00’dan sonra mekânlarda müzik çalmasını engelleyen yasak, hala devem ediyor. Müzisyen Deniz Göktaş, kısıtlamanın sektöre etkilerini ve pandemi döneminde yaşadıkları zorlukları anlattı.

Haber: Oğuzhan EKE

Çok uzun süredir yürürlükte olan 24.00’dan sonra canlı ya da kayıttan müzik çalınmasını engelleyen kısıtlama 1 Temmuz’da da kaldırılmadı. Son gerçekleştirilen toplantıda da müzik yasağına ilişkin bir değişiklik olmadı. Pandemiye karşı uygulanan kısıtlamalardan geriye sadece müzik yasağı kaldı. Yasağının sektöre etkilerini ise 26 yıldır müzikle uğraşan ve 21 senedir Bolu’da müzik yaparak geçimini sağlayan Deniz Göktaş anlattı.

“150 MÜZİSYEN İNTİHAR ETTİ”

Pandemi döneminde yaşadıkları zorlukları aktaran ve maddi sıkıntılar nedeniyle hayatına son veren sanatçılara dikkat çeken Müzisyen Deniz Göktaş, “Herkesin bildiği gibi hiçbirimiz iş yapamadık. Her yer açıkken, bütün dükkânlar açıkken, işletmeler açıkken, fabrikalar açıkken, biz hepimiz evde oturmak zorunda kaldık. Gündüz bütün hayat, normal bir şekilde devam ederken, maalesef saat 8’den sonra, 9’dan sonra bütün hayat yasaklandı. Bu da tabi ki müzikle uğraşanlara, mekân sahiplerine, orada çalışan garson arkadaşlara, aşçılara, oraya tedarik sağlayan diğer bütün insanları etkiledi ve uzun aylar boyunca kendi işimizi yapamadık. 120’nin üzerinde sanırım 150 müzisyen intihar etti. Bildiğim kadarıyla Bolu’da yok, olsa bilgimiz olurdu. Hepsi arkadaşımız, kardeşimiz” dedi.

“ÇOK SAÇMA BİR DURUMDA KALDIK”

Saat 24.00’dan sonra uygulanan müzik kısıtlamasının sektörü zor durumda bıraktığına vurgu yapan Müzisyen Göktaş, “Zor bir dönemdi yani. Yardım falan oldu, bazılarımız alabildi, bazılarımız alamadı. Yardım konusunda da zannediyorum bin lira verdiler ayda. Yani o bin lira da… Kimse o parayla bir şey yapamaz. 1 Temmuz’dan sonra bizde bir farklılık olmadı. Şu yönden biraz şanslıydık, çünkü çalıştığımız yerlerde 11’de, 12’de müzik bitiyordu. Bizim için büyük bir sorun olmadı ama genel olarak baktığımızda büyükşehirlerde bir sürü arkadaşımız 12’den sonra çalışıyorlar. Yani müzikleri 11’de, 12’de başlıyor ve sabah 4’de bitiyor. Böyle konuşuyoruz ama sadece müzisyenler değil. Bütün bir mekânda çalışan herkesten bahsediyoruz aslında. Gerçekten büyük bir sektörden bahsediyoruz ve bu genelge ile yapılan zorunluluk Anayasa’ya da aykırı hepimiz biliyoruz. Herkes gibi çok saçma bir durumda kaldık yani. Bu kadar insan hala mağdur durumdalar” ifadelerini kullandı.

“BU YASAKLAR ANAYASA’YA DA AYKIRI. ARAŞTIRDIK, GÖRDÜK”

Saat 12’den sonra müzik yasağının Anayasa’ya aykırı olduğunu dile getiren Göktaş, “Gündüz yaşayan çalışan insanlar olduğu gibi, gece yaşayan çalışan insanlar da var. Ve bu yasaklar Anayasa’ya da aykırı. Bunu araştırdık, gördük biliyoruz hepimiz ve insan haklarına da uygun bir davranış değil. Ama maalesef hükümetimizin müziğe, sanata karşı koyduğu katı kurallar ve biraz engellemeye çalışması hepimizi zor durumda bırakıyor. Biz bunu istemiyoruz. Bu sadece müzisyenlerin bir isyanı değil sokak röportajlarını falan görüyoruz, okuyoruz ya da YouTube’den izliyoruz. Bu tüm halkın verdiği bir isyan şu an aslında. Bu konuda da çok mutluyum. Yani sadece müzisyenler demiyor ki, ‘Biz nasıl çalışmıyoruz, nasıl böyle bir yasak olur? Nasıl 12’den sonra müzik yasak olabilir?’ Herkesin, her kitlenin verdiği bir tepki bu. Umarım en kısa sürede düzelir ve toparlanır, normale döneriz” diye konuştu.

“DAHA RAHAT BİR ATMOSFERDE ÇALIŞMAYA İHTİYAÇ VAR”

Bolu’daki müzik sektörünün nelere ihtiyacı olduğuna ilişkin bilgi veren Göktaş, “Daha rahat bir atmosferde çalışmaya ihtiyaç var. Daha çok mekâna ihtiyacı var. Ve kesinlikle kısıtlamanın olmaması gerekiyor. Biliyorsunuz bir sürü yeni yerler açıldı ve maalesef yasaklardan dolayı oradaki insanlar çalışıp para kazanamıyorlar. Aslında eskiye oranla Bolu’da müzik piyasası daha enerjik, daha güçlü. Daha çok çalışma imkânımız var. Oteller dışında merkezlerin de artık müzik yapabiliyor olması bize birazcık daha ekmek çıkardı bu konuda” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim