Türk Tabipler Birliği'nin (TTB) grev kararı doğrultusunda hekimler, acil servisler dışında Türkiye'nin dört bir yanında iş bıraktı. Bolu-Düzce Tabip Odası hekimleri de İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi önünde bir araya gelerek sağlık çalışanlarının yaşam ve çalışma koşullarını düzeltecek bir düzenlemenin hemen meclise getirilmesini talep ettiklerini vurguladılar.

Haber: Ebru Buket Dönmez

Sağlık personelleri özlük haklarının iyileştirilmesi ve emeklerinin karşılıklarını almak için Türk Tabipler Birliği başkanlığında grev yapacağını günler öncesinden duyurmuştu. “Oyalama Değil Hakkımızı İstiyoruz” yazılı pankart açan Türk Tabipler Birliği Bolu-Düzce Tabip Odası hekimleri adına açıklama yapan Bolu-Düzce Tabip Odası Başkanı Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serpil Yıldız, sağlığın tehlikeli ve ağır işler kapsamında olduğunu vurgulayarak işlerinin hafife alındığını ve haklarının ödenmediğini söyledi.

“GİDEREK FAKİRLEŞMEKTEYİZ”

Bolu-Düzce Tabip Odası Başkanı Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serpil Yıldız, hekimler ve sağlık çalışanlarının özverili çalışmalarının karşılığını almadığına değinerek; “Sağlık; tehlikeli ve ağır işler kapsamındadır. Sağlık alanında yapılan işin niteliği, riski, hekim olmak için gerekli eğitim düzeyi göz önüne alınırsa hekimler ve sağlık çalışanlarına gerekli özen ve değerin verilmesi gerekir. Ancak yaptığımız işler hafife alınmakta, gün geçtikçe daha çok çalışmamız istenmekte ve ücretlerimiz azalmakta sonuçta giderek fakirleşmekteyiz. Temel maaşlarımız yoksulluk sınırındadır” şeklinde konuştu.

“BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ”Ü GÖSTERMENİN ZAMANIDIR”

Pek çok sağlık çalışanının haklarını alamadığını ve istifa ettiğini vurgulayan Yıldız; “Sağlık emekçileri salgında canla başla çalışırken, “hakları ödenmez” diyenler, gerçekten haklarımızı ödemediler. Başta hekimler olmak üzere pek çok sağlık çalışanı “artık bu şartlarda çalışamayız” diyerek istifa etmekte, emekli olmakta, yurt dışına göç etmekte veya göç edebilmek için uğraşmaktadırlar. Önümüze konulan ve sürdürülmeye çalışılan sağlık sistemi hem hekimlere, hem sağlık çalışanlarına hem de halkımıza zarar vermeye başlamıştır. Henüz içeriğini tam anlayamadığımız, özlük haklarımızı iyileştireceğini iddia eden tasarı müjde gibi meclise sunulmuş, acele bir kararla getirildiği gibi geri çekilmiştir. Emeğimiz üzerinden kendimizi var eden bizler için, bu emeğin sömürülmesine karşı dur demenin yolu olarak “birlikte güçlüyüz”ü göstermenin zamanıdır” ifadelerine yer verdi.

MÜCADELE SEBEPLERİNDEN BAHSETTİLER

Yaşam ve çalışma koşullarını düzeltecek bir düzenlemenin meclise geçirilmesini talep ettiklerini dile getiren Yıldız, mücadele sebeplerini sıraladı. Yıldız;  “Bu mücadele sadece hekimler, sağlık çalışanları için değil tüm toplum yani hepimiz içindir.

-Koruyucu sağlık hizmetlerini savunmak içindir.

-Emekliliğe yansıyacak yaşanabilir temel ücret talebimiz içindir.

-Güvencesiz, neredeyse köleliğe varan çalışma koşullarına son verilmesi, güvenceli çalışma talebimiz içindir.

-Şiddete karşı etkili yasa, güvenli işyerleri, sağlıklı çalışma ortamları talebimiz içindir.

-Covid 19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hakları yasası çıkarılması içindir.

-Ağır ve tehlikeli işler kapsamında olan sağlık sektöründe çalışanlara pandemi dönemi için 3 yıla 1 yıl yıpranma payı verilmesi, ek göstergelerimizin kademeli olarak 7200’e çıkarılması içindir.

Bu g(ö)rev emeğimize, geleceğimize, halkın sağlık hakkına sahip çıktığımızı gösteren bir uyarıdır. Hekimlerin, sağlık çalışanlarının söyleyecek sözü, sağlık sistemini değiştirecek gücü vardır. Emek bizim ise söz de bizimdir. Taleplerimizi içeren, sağlık çalışanlarının yaşam ve çalışma koşullarını düzeltecek bir düzenlemenin hemen meclise getirilmesini talep ediyoruz

Oyalama değil, hakkımız olanı istiyoruz”  dedi.

Editör: TE Bilisim