AK Parti Bolu Milletvekillerinin 4 yıldır Bolu’ya hizmet noktasında aciz durumda olduklarını ifade eden CHP İl genel meclisi Grup başkan vekili Erhan Beykoz, Bolu il özel idaresinde bir ilkin yaşandığını, ekonomik sıkıntılar nedeniyle Bolu İl Özel İdaresinin İller Bankasından 30 milyon TL kredi kullanmak zorunda bırakıldığını vurguladı.

HABER: ASLI AKIŞ

KAMERA: SERVET GÖKÇEK

İl Genel Meclisi Haziran ayı toplantılarında İller Bankasından 30 milyon TL borçlanma talebi görüşülmüş ve bu talep Meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edilmişti.

Henüz borçlanma ile ilgili iller bankasından bir yanıt gelmediği öğrenilirken CHP’li il genel meclis üyeleri konuyla ilgili 30 milyonluk bütçeyi yetersiz bulduklarını belirterek AK Parti Bolu Milletvekillerine çağrıda bulundu.

CHP il genel Meclis üyesi grup başkanvekili Erhan Beykoz, CHP Mengen İGM üyesi Eyüp Beşli, CHP Kıbrıscık İGM üyesi Alaattin Karadoğan, CHP merkez İGM üyesi Bedri Pehlivan ve Erdal Tombak bir araya gelerek il özle idaresinin çalışmaları ve iller bankasından talep edilen 30 milyonluk durumunu değerlendirdi.

Beykoz, ekonomik kriz ve yüksek enflasyon neticesinde Bolu’ya ayrılan paranın yetersiz kaldığını belirterek;  “Saygıdeğer Bolulular, 4 yıldır TBMM’de görev yapan vekillerimiz maalesef Bolu’nun yarınlarına çivi çakmayı bırakın, rutin haklarını dahi almaktan aciz durumda olduklarını ifade etmek zorundayım. Bildiğiniz gibi İl Özel İdareleri ve yerel yönetimler her yıl bütçeden pay almaktadırlar. Aldıkları payları eşit, öncelik ve aciliyet esaslarına göre il ve ilçelerimizin hizmetine sunarlar. Gönderilen parada her il için kriter bellidir. Gönderilen para ile yapılan bütçeler mecliste alınan karar ile vali beyin onayına sunularak icraata döner. Ülkemizde son yıllarda yaşanan ekonomik kriz ve yüksek enflasyon neticesinde, Bolu’ya ayrılan paranın da enflasyon oranında artarak gelmesi en doğal olanıydı.” şeklinde konuştu.

“ÖDENEĞİN YETMEYECEĞİ AŞİKÂRDIR”

Bolu İl Öze İdaresinde yaşanan bir ilkten bahseden Beykoz, özel idare bütçesinin önceki yılları ile kıyaslama yaparak;  “Bolu il özel idaresi Bütçesi 2020 yılında 31 Milyon, 2021 yılında 35 Milyon, 2022 yılında 38 Milyon Lira olarak gönderilen para doğrultusunda gerçekleşti. Son zamanlarda inşaat sektöründe % 150 civarında maliyet artışları göz önünde bulundurursak 2022 yılında özel idareye gönderilen ödeneğin yetmeyeceği aşikârdır. Bolu Milletvekillerinin bu konuya duyarsız kalmaları neticesinde Bolu İl özel idaresi İller Bankasından 30.000.000 (OTUZ MİLYON) TL. Kredi kullanmak zorunda bırakılmıştır.

“ÖZEL İDARE ZOR DURUMDA BIRAKILMIŞTIR”

Bolu il özel idaresi bu güne kadar hiç olmadığı kadar zor durumda bırakılması içimizi acıtmaktadır. Bolu il özel idaresi yıllardır iller bankasında kredi kullanmış, kullanılan kredi yatırıma dönüşmüş, alınan kredi kendi kendini öderken, zaman içinde Bolu’ya ekonomik katkı olarak yarınlara bırakılmış eser olmuştur. Buna örnek olarak son yapılan Saray Sinemasının yeri olmuştur.” İfadelerini kullandı.

“AYDIN’IN ORTALARDA GÖRÜNMEYECEĞİNE ADIM GİBİ EMİNİM”

Meclisten oy birliğiyle çıkan kredi talebinin kullanılacağı yerin, köylerin su, kanalizasyon, yolları olduğunun da altını çizen Beykoz, AK parti Milletvekili Aydın’da seslendi. Beykoz; “2020 yılında genel bütçeden gönderilen parayla alt yapıya yeten paramız, şimdi alınacak krediyle bile yetmeyeceği ortadadır. Bolu’da halkın oylarıyla seçilen Vekil Arzu Aydın’ın daha evvelde il özel idaresi tarafından 1954 yılından günümüze kullanılan Abant gelirlerinin milli parklara gittiğinde ortalarda görünmeyen vekil Arzu Aydın, yaşanan bu gelişmede de ortalarda görünmeyeceğine adım gibi eminim.” dedi.

CHP il genel Meclis üyesi grup başkanvekili Erhan Beykoz’un ardından CHP Mengen İl Genel Meclisi Üyesi Eyüp Beşli ve CHP Kıbrıscık İl Genel Meclis Üyesi Alaattin Karadoğan’da ilçeleri ile ilgili konuşarak bütçenin Mengen ve Kıbrıscık’a ne kadar katkı sağlayacağını sordular.

“MENGEN İLÇESİNE GÖNDERSEK BU 30 MİLYON TL YİNE YETMEZ”

CHP Mengen İl Genel Meclisi Üyesi Eyüp Beşli, iller bankasından 30 Milyon TL’nin yetmeyeceğini ve konun takipçisi olacaklarını belirterek, “Özel İdare tarihinde bir ilki yaşadık. Haziran ayı toplantılarında 30 Milyon TL kredi alınması yönünde oy birliği ile karar verdik. Şimdi siz oy birliği ile bu kredi alınsın diye onay verdiğiniz bir konu hakkında niçin açıklama yapma zorunda kaldınız diye sorarsanız, bu sorunun muhatabı bizler değil, bu sorunun muhatabı iktidarın milletvekilleridir. Onlara şu soruyu sormanız gerekir. Özel İdaresi tarihinde ilk defa niçin kredi kullanmak zorunda kaldı? 8 tane ilçemiz 487 tane köyümüz sıkıntı içerisinde. Suları akmayan köylerimiz var. Kanalizasyonu olmayan köylerimiz var. Yol bakımı ihtiyacı olan köylerimiz var. Benim ilçemde su sorunları o kadar büyük ki 30 Milyon TL parayı almış olduğumuz kredinin tamamını Mengen ilçesine göndersek bu 30 Milyon TL yine yetmez. Geçen yıl 35 milyon TL bu yıl yaklaşık %10 artışla 38 Milyon TL’ye çıktı. İnşaat sektöründeki artış %150’lere dayandı. Geçen sene 36 TL’ye yapmış olduğumuz kilit parke ihalesini biz bu sene 100 TL’nin üzerinde yapıyoruz. Bu 30 Milyon TL’yi almasak biz hayır desek köylüleri cezalandırmak zorunda kalacaktık. Biz bunun için evet demek zorunda bırakıldık. Bakın biz dün mecliste 6 ay geçmesine rağmen ek bütçe yapıldı. Farkındalar. Ülkeyi yönetemediklerinin farkındalar. Ek bütçe niçin yapılır? Yönetemedikleri zaman ek bütçe yapılır. Biz şimdi bunun takipçisi olacağız. Yapılan ek bütçeden Bolu İl Özel İdaresi ne kadar pay alacak? Milletvekillerimiz çalışarak Mengene ne katkı sağlayacaklar? Biz bunun takipçisi olacağız. İnşallah yeni yapılan ek bütçeden Bolu hak ettiği payı alır. Bizde şu 30 Milyon TL krediye ihtiyaç duyulmadan krediye ödeyeceğimiz süre içerisinde Özel idare gelirlerinin ipotek altında kalmak zorunda kalacak. İnşallah bu ipotekte kalkar. 30 Milyon TL kredi almadan hizmet etmeye devam ederiz.” dedi.

“21. YÜZYILDA HALA SU SORUNU YAŞAYAN KÖYLERİMİZ VAR”

CHP Kıbrıscık İl Genel Meclis Üyesi Alaattin Karadoğan, iller bankasından alınacak olan 30 Milyon TL kredinin ilçelere ne kadar katkı sunacağını sorarak, “Bolu İl Özel İdaresi ilk defa İller Bankasından kredi başvurusu yapıyor. Bu gelecek mi? gelmeyecek mi? belli değil. Bunun muhatabı biz değil, bu ülkeyi yönetenlerdir. Şimdi burada 23 tane İl Genel Meclisi Üyesi arkadaşımız var başkanda dahil. 5302 Özel İdare yasasına göre nüfusa yol oranına dendiğine göre bizim ilçemiz en küçük olan bir ilçedir. Haliyle 22 mahallemiz 4 köyümüz olduğuna göre, biz hala Eyüp arkadaşımın Mengen’deki sorunların aynısını bizde yaşıyoruz. Yani benim ilçemde de 21. Yüzyılda hala su sorunu yaşayan köylerimiz var. Diyelim ki bu 30 Milyon TL bütçe iller bankasından Özel İdareye temin edildi. Acaba bizim gibi küçük ilçelere ne kadar katkı sunacak? Ben çok merak ediyorum. Çünkü bize ayrılan bu bütçe kur farkı, enflasyon farkı, 2021 Kasım’ında yaptığımız 2022 bütçesi kesinlikle bu enflasyon oranlarına göre açık verecek. Yapılan işlemler %25’e düşecek. Haliyle hizmeti götürebilmek, köydeki nüfusu yerinde yaşatmak adına, üretimi zaten bitirdiler. Tarımı, hayvancılığı bitirdiler. En azından orada yaşayan, kalan insanların temel ihtiyaçlarının devlet tarafından görülmesi lazım. Onun için küçük ilçelere pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini arkadaşlarımın huzurunda bir kez daha söylüyorum. Bunun yapılması şarttır.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim