BOZUK, SAHTE VE HİLELİ GIDALARA DİKKAT!

Gıda güvenliği en önemli konulardan biri. Gıdalarda taklit ve tağşiş son zamanlarda oldukça arttı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sürekli taklit ve tağşiş olan ürünler açıklanıyor. Bolu’da bulunan ve bölgenin laboratuvarı olma özelliğine sahip Bolu Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü’nde gıda analizleri yapılıyor.

ÖZEL HABER: ASLI AKIŞ

Gıdada hile yapan ve halkın sağlığını hiçe sayan firmalar sık sık teşhir edilse de aynı hileleri yapmaya ve halkın sağlığı ile oynamaya devam ediyor. Gıdada hileli, bozuk ve sahte ürünler büyük bir sorun. Peki, sahte ürünler laboratuvar ortamında nasıl tespit ediliyor? Merak edilen cevapları Bolu Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürü Ahmet Caner verdi.

“KURUMUMUZDA FİZİKSEL, KİMYASAL, MİKROBİYOLOJİK VE KALINTI ANALİZLERİ YAPIYORUZ”      

Bolu Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürü Ahmet Caner, Bolu Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürlüğü olarak hem ilimize aynı zamanda da Karabük, Düzce, Bartın, Zonguldak illerine hizmet verdiklerini belirterek, kurum çalışmamaları hakkında bilgilendirmede bulundu. Caner; “Bolu Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü olarak fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve kalıntı analizlerini kurumumuzda gerçekleştiriyoruz. Tarım il müdürlüklerinin Gıda - Yem Şube Müdürlükleri elemanları denetimlerini yapıyor. Denetimlerden aldıkları numuneleri bize getiriyor. Bizde bunları kimyasal, kalıntı, mikrobiyolojik ve fiziksel olarak incelemelerinde bulunuyoruz. Daha sonra analiz raporunu çıkarıyoruz. Tarım il müdürlüklerine bildiriyoruz. Ona göre işlem uygulanıyor.  Kurumumuzda yaklaşık 45 tane personelimiz var. Bunlardan 25 tanesi teknik personel, geri kalanda idari personel.” şeklinde konuştu.

“VERDİĞİMİZ ANALİZ RAPORLARI AVRUPA’DA DA GEÇERLİLİĞİNİ SAĞLIYOR”

Caner, bakanlık tarafından tespiti yapılan taklit ve tağşiş ürünlerin incelemesine dair bilgiler vererek; “Türkiye akreditasyon kurumu tarafından akredite edilmiş bir laboratuvarız. Verdiğimiz analiz raporları Avrupa’da da geçerliliğini sağlıyor. Tağşişlerle alakalı Alo 174 Gıda Hattına gelen şikâyetleri tarım il müdürlükleri, gıda- yem şube müdürlüğünde çalışan denetçiler gidip denetimini yapıyorlar. Oradan aldıkları numuneleri bize getiriyorlar. Biz onları inceledikten sonra eğer yasal yönetmeliğe, tebliğe uygun değilse, ona göre cezai işlem uygulanıyor. Bakanlığımız tarafından da bunlar taklit ve tağşiş olarak biliyorsunuz internet sayfasında yayınlanıyor. Gerçekten yönetmeliğe uyan, işini düzgün yapan, insan sağlığı için çalışan, hijyen şartlarına uyan gıda üretimi yapan firmaları da tebrik ediyoruz.” dedi.

“TAKLİT VE TAĞŞİŞ YÖNTEMİNE GİDEN FİRMALAR İLE MÜCADELEMİZİ YAPIYORUZ”

Taklit ve tağşiş yöntemine giden firmaları tespit etmekle mücadele edildiğinin dile getiren Bolu Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürü Ahmet Caner; “Taklit ve tağşiş yöntemine giden firmaları tespit etmekle mücadelemizi de yapıyoruz. Bu konuda vatandaş alışveriş yaptığı yerde, gıda yeme içme yerlerinde herhangi bir olumsuzluk gördükleri zaman ALO 174 Gıda Hattını arıyor, direk bakanlık çıkıyor. Bilgileri verdikten sonra onlar sisteme düşüyor ve Tarım İl Müdürlüklerinin gıda şubesindeki denetim elemanları o işletmeye giderek kontrolünü yapıyorlar. Tekrardan sisteme kaydını yapıp geri dönüş sağlıyorlar. Mikrobiyolojik analizlerimiz yaklaşık 3 gün sürüyor. Alınan numunelere göre de bizim Gıda mikrobiyolojik kriterler tebliğimiz var. O tebliğde mikrobiyolojik ve kimyasal açıdan hangi parametreleri istiyorsa biz ona göre analiz işlemini yapıyoruz. Denetimleri, tarım il müdürlükleri ile gıda ve yem şubesindeki denetim elemanları yapıyor. Bize numuneleri getiriyorlar. Biz incelemelerde bulunuyoruz.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim