Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin, üreticilere seslenerek, “Siz üretmeye devam edin, biz yanınızdayız. Hangi maliyet unsurları olursa olsun, hangi unsurlar maliyetinizi artırırsa artırsın bunun karşısında gelirinizi artıracak; istediğiniz, beklediğiniz, mağdur olmayacağınız ve üretim için gerekli geliri elde edeceğiniz fiyatı vereceğiz.” dedi.

Tahıl ve Bakliyat İşleme Teknolojileri Depolama ve Analiz Sistemleri Derneği (TABADER) tarafından düzenlenen “2022 TABADER Uluslararası Tahıl, Bakliyat ve Yem Zirvesi” açılışında konuşan Metin, sık sık dillendirilen “Türkiye, kendi kendisine yeten ülke” cümlesini anımsatarak, hiçbir ülkenin kendisine yetemeyeceğini; ülkelerin coğrafi şartlarının, imkanlarının, bulunduğu ortamın ona her şeyi üretme imkanı sunmadığını söyledi.

Dünyadaki her ülkenin hem ihracatçı hem de ithalatçı olduğunu dile getiren Metin, “Bu dış ticaret ilişkisi içerisinde ülkelerin en önemli yapması gereken ve gıda arzını sağlama açısından bulunurluk. Bütün çalışmalarımız bulunurluk üzerine. Bu noktada Türkiye dünyanın en şanslı ülkelerinden. Hem üretim kapasitesi hem de uyguladığımız tarım ve ekonomi politikaları açısından bulunurluk noktasında dünyada önemli bir noktadayız.” diye konuştu.

ÜRETİCİLERE "ÜRETMEYE DEVAM EDİN, GELİRİNİZİ ARTIRACAĞIZ" ÇAĞRISI

Kovid-19 salgını ve kuraklık yaşandığını, Rusya-Ukrayna savaşının devam ettiğini kaydederek, bu süreçte emtia fiyatlarında yaşanan artışlara değinen Bakan yardımcısı Fatih Metin, Üreticilerin üretime devam etmeleri çağrısında bulundu. Metin; "Üreticilerimiz hiç morallerini bozmasınlar, endişeye kapılmasınlar. Üreticimize sesleniyoruz: Siz üretmeye devam edin, biz yanınızdayız. Hangi maliyet unsurları olursa olsun, hangi unsurlar maliyetinizi artırırsa artırsın bunun karşısında gelirinizi artıracak; istediğiniz, beklediğiniz, mağdur olmayacağınız ve üretim için gerekli geliri elde edeceğiniz fiyatı vereceğiz. O nedenle üreticimiz, hiç canını sıkmayıp üretmeye devam edecek. Dün ve bugün olduğu gibi yarın da üreticimizin arzu ettiği fiyatları vermeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

"HUBUBAT VE YAĞLI TOHUMLARDA DESTEK MİKTARLARINI DAHA DA ARTIRACAĞIZ"

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Metin, buğdaya, arpaya, mısıra iyi fiyat vereceklerini, maliyetler noktasında üreticiyi destekleyeceklerini belirterek, maliyet artışı nedeniyle üretici ve tüketiciyi korumaya yönelik bugüne kadar sunulan desteklerden bahsetti.

Piyasalara tüketici ve üreticiler için yaptıkları gerekli müdahaleleri bundan sonra da sürdüreceklerini dile getiren Metin, "Hububat ve yağlı tohumlarda özellikle ekstra üretimi artırıcı desteklerimizi devam ettiriyoruz. Bu destek miktarlarımızı önümüzdeki günlerde daha da artıracağız." yorumunu yaptı.

Metin, atıl arazilerin tarıma kazandırılması için uygulamaya konulan destek mekanizmalarından bahsederek, il il, ilçe ilçe bunun çalışmalarını yürüttüklerini, bitkisel üretimin geliştirilmesi anlamında da çok önemli destekler sunduklarını söyledi.

Editör: TE Bilisim