Yüz binlerce yurttaşı göç ederek dünyanın dört bir yanına dağılan Türkiye, şimdi akın akın gelen Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapıyor.

Altı milyon işsiziyle Türkiye, kendi yurttaşı, işçisi ve emeklisine değil ‘daha iyi bir yaşam’ sunmak, sunmaya niyet bile etmezken, yine de yüz binlerce mülteci daha iyi bir yaşam düşüyle soluğu Türkiye’de almaktan caymıyor. Suriye’deki savaş bir şekilde sona erse bile sığınmacıların çok büyük çoğunluğu için geri dönüş olanakları kent, kasaba ve köylerdeki yıkımlar nedeniyle fiziki olarak ortadan kalkmıştır. Yaşamları Türkiye’de devam ediyor…

Ülkenin birçok ilinde karışıklıklar devam ediyor. Bolu’da da zaman zaman buna şahitlik ediyoruz. Ama herkes kötü bir olay çıkmaması için, kendisine ve ya çevresinde ki insanlara “Hepsi zaten çaresiz ve gariban, fazla gitmeyin üzerlerine” tavsiyesi yapılır, yabancılara da “Siz de biraz düzene kendinizi uydurun, burası başka bir ülke, kendinizi düşünün” nasihati verilir.

10 yıl sonra milyonlarca Suriye kökenli Türk vatandaşımız hayatımızın her alanında bizlerle birlikte olacaktır. Bizler artık Suriyeli mülteciler ile yaşamaya alışmalıyız.

Sonuç olarak, 3–5 yıl içinde ortam sakinleşir, yabancılar yeni doğumlarla sayıca artarken, giderek kendi düzenlerini kurar, dostluklar arkadaşlıklar kurulur, yabancılar da yerleşik hale gelir.

Halen ülkemizde yaşayan Suriyeli aileler, ülkemizde 356 bin 337 çocuk daha doğurdu. Bu sonuca bakarsak eğer Türkiye’deki Suriyelilerin sayısının katlanarak artacağını söyleyebiliriz. Aslında birçok sorumuz var sorulması gereken… Böylesine büyük bir göç dalgasının ne gibi depremler yaratacak…

Tüm illerde yaşayan vatandaşların bu konuda biraz daha duyarlı olmasını istiyoruz. Yaşanılan kargaşa her zaman olduğu gibi ülkemizi büyük ölçüde etkiliyor. Zaten çok zor bir dönemden geçiyoruz. Bırakalım akışına…

Kimse ülkesini terk etmek istemezdi… Tabi ki onların psikolojilerini de anlamamız gerekiyor. Çoğu Türkçe bilmiyor. Tamamına yakını açlık düzeyi altında bir yaşam sürüyor. Biliyoruz ki bu ülkeye kendi tercihleri ile gelmediler. Savaş şartları ve ailelerin tercihi onları buralara sürükledi. Anlayacağınız zor bir dönemden geçiyoruz. Ülke olarak  biraz daha duyarlı olalım…