Kızıl geyiklerin avlanmasına ilişkin İl Koordinasyon toplantısında konuşan Orman Bölge Müdür Yardımcısı Şeref Özgür, yaşlı geyiklerin alandan uzaklaştırılmasının, türün devamlılığı için gerekli bir uygulama olarak tanımladı.

Haber: Oğuzhan Eke

Bolu’da yaşayan kızıl geyiklerin ihale ile avlanacağı açıklandı. Konunun kamuoyunda duyurulmasının ardından Bolulu vatandaşlar da duruma tepki göstererek, avın engellenmesini istedi. Av ihalesi son olarak, İl Koordinasyon toplantısında da görüşüldü.

“ÜREME YETENEĞİNİ KAYBETMİŞ BİREYLERİN ALANDAN UZAKLAŞTIRILMASI LAZIM”

Geyik avına ilişkin bilgiyi, Orman Bölge Müdür Yardımcısı Şeref Özgür verdi. Yaşlanmış ve üreme yeteneğini kaybetmiş geyiklerin, sürünün üremesine olumsuz etki yaptığını ve genç geyiklere zarar verdiğini belirten Orman Bölge Müdür Yardımcısı Özgür, “Avcılık konusunda her şey bırakıldığı zaman, avcılığın devamlılığı açısından doğadaki hayvanların belli bir genetik üstünlüğü devam etmesi için, popülasyonun sağlıklı olabilmesi için oradaki dişi bireyleri çok rahatsız eden, yaşı geçmiş, üreme yeteneğini kaybetmiş bireylerin alandan uzaklaştırılması lazım. Bu anlamda yedi yaşın üzerinde olan genellikle hayvancılık konusunda duyulan erkek bireyler ve bunların bir kısmı üreme yeteneğini kaybetmiş bireyler” dedi.

“SERBEST BIRAKILDIĞI ZAMAN ÇOK ÜREMEMİŞLER”

Yaşlı geyiklerin serbest bırakılmasının daha önce denendiğini ancak olumlu sonuçlar alınmadığını da belirten Müdür Yardımcısı Özgür, “Onların soyu şu an devam ediyorsa, bunu da millet olarak hakikaten burada bir duyarlılık vardır. Ama bunlar çeşitli Avrupa ülkelerinde serbest bırakılmış, serbest bırakıldığı zaman bunlar mesela çok ürememişler. 20 tanesi 100 tane olmamış. Yavaş yavaş gerilemeye başlamış. Bunların sebeplerinden bir tanesi o genetiğin sağlamlaştırılmaması. Yani sağlam bir genetik oluşturulmaması. Sonra beslenmelerin çok kötü olmaları. Onun haricinde ki hayvan bireylerin çevreye vermiş oldukları zararlardan çok fazla olması ve bütün bunlar toplanıldığında; gerekli üniversitelerde ortaklaşa çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“AMACIMIZ GELİR ELDE ETMEK DEĞİLDİR”

Geyiklerin vurulmasından bir gelir elde etmeyi beklemediklerini açıklayan Özgür, “Bizim oradaki amacımız üç tane geyiğin vurulmasından Orman Teşkilatı ya da Milli Parklar olarak herhangi bir gelir elde etmek değildir. Bunlar bırakıldığı zaman tabiatta yok olacak ama geride kalan ya da bundan sonraki idamesini sağlayacak bireylerin genetiğini güçlendirmektir. Temel düşünce budur” diye konuştu.

“ENVANTER ÇALIŞMASI YAPACAĞIZ”

Geyik popülasyonunun belirlenmesi için çalışma yapacaklarını da vurgulayan Özgür, “Bu sene envanter çalışması yapacağız. Bundan önceki iki yılda bir popülasyon belirliyorduk. Envanter çalışmasından sonra belli olacak. Zaten kotayı ona göre belirliyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim