06 Eylül Pazartesi günü başlayan Eylül Ayı İl Genel Meclisi toplantılarının Salı günü gerçekleşen oturumunda Bolu ve ilçeleriyle alakalı gündem maddeleri karara bağlandı. CHP Grupbaşkanvekili Erhan Beykoz, Mengen İl Genel Meclisi Üyesi Eyüp Beşli, Kıbrıscık İl Genel Meclisi Üyesi Alaattin Karadoğan gündemin ilk maddesi ile ilgili komisyon kararına tepki gösterdi.

Haber: Aslı Akış

Bolu İl Genel Meclisi Eylül ayı toplantıları Yaşar Yüceer başkanlığında devam ediyor. Toplantıların ikinci gününde 2 madde görüşüldü. Merkez ilçe Gölcük üstü yanık mevkiindeki su kaynaklarının belki bir kısmının Bolu özel idaresi Tur. Mad. İnş. Orm. Ür. Tic. A.Ş.’ne kiralanma süresi 3 yıldan komisyon kararı ile 5 yıla çıkarıldı. Mecliste okunan kararda 10 yıl olarak belirlenen kira süresi gergin anların yaşanmasına neden oldu.

Toplantıda ilk olarak, Merkez ilçe Gölcük üstü yanık mevkiindeki memba 1-2-3-4 kaynaklarında bulunan 1,64 lt/sn.lik su kaynağının 0,60 lt/sn.lik kısmının içme ve kullanma suyu olarak Bolu özel idaresi Tur. Mad. İnş. Orm. Ür. Tic. A.Ş.’ne kiralanmış olup, kira süresi 06.08.2021 tarihinde sona erdiğinden yeniden kiralanma talebine istinaden kira süresinin belirlenmesi ile ilgili Plan ve Bütçe komisyonundan gelen rapor görüşüldü, oylamaya sunulan karar ile ilgili tartışma yaşandı.

 “ALDIĞIMIZ KARAR 5 YIL RAPOR 10 YIL!”

Mengen İl Genel Meclisi Üyesi Eyüp Beşli söz alarak komisyon kararında imzaları olmadığını belirterek;  “O komisyon kararında bizim imzamız yok. Şimdi biz buna neden imza atmadık? Bu su tahsisinin “5 yıl” süre ile kiralanması için komisyonda karar aldık. Rapor burada “10 yıl” olarak belirtilmiş. 4 kişinin imzalaması önemli değil. Sayısal çoğunluk haklı olduğu anlamına gelmez. Biz komisyonda “5 yıl” olarak karar alıyoruz. Rapor burada 10 yıl olarak yazılıyor. Biz bundan önce gelen raporların tamamını 5 yıl olarak su tahsislerini yaptık. Etik olanı yapmaya çalışıyoruz. O zaman komisyon toplantılarını hiç yapmayalım. Kendi kafasına göre yazsın, getirsin buraya raporu bize sunsun” şeklinde konuştu.

“BU MECLİSİN HERHANGİ BİR HÜKMÜ KALIR MI?”

Alınan kararı doğru bulmadığını örnek vererek açıklayan CHP Grupbaşkanvekili Erhan Beykoz;  “Komisyonda bir karar alınıyor. Alınan karar 5 yıl kağıda geçerken 10 yıl. 5 yıllık karara burada hiçbir komisyon üyesi hayır demiyor. Siz hala diyorsunuz ki, ‘sizde şerh koyun’ öyle şerh koyacak bir şey yok. Biz şimdi orada oturmuş bir karar almışız. İşletmelerimizin 1 aylık kiraları alınmayacak. Yazıya döküldüğünde de 2 aylık yazılmış olsa bu meclisin herhangi bir hükmü kalır mı? Kalmaz. Aşağı yukarı aynı örnek.” dedi.

“DEMOKRASİ, EŞİTLİK, AÇIKLIK BU MUDUR?”

Kıbrıscık İl Genel Meclisi Üyesi Alaattin Karadoğan, karar ile ilgili tepkisini göstererek; “5 yıl olarak çıkıyor ama karar merciinde 10 yıllık deniyor. Bu etik midir? Biz konu mankeni miyiz? Komisyondan çıkarın o zaman beni. Demokrasi bu mudur? Eşitlik bu mudur? Açıklık, şeffaflık bu mudur? Eğitim kökenlisiniz. Saygı duyuyoruz. Bu şekilde dayatmayla olmaz.” İfadelerini kullandı.

“RAPOR 10 YIL OLDUĞUNU İFADE EDİLEREK İMZALANMIŞ”

Son olarak konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Yüceer, CHP gurubuna cevap vererek durumla ilgili bilgi verdi. Yüceer; “Rapor 10 yıl olduğunu ifade edilerek imzalanmış. Diğer arkadaş kabul etmeyebilir. Bu kadar basit. Buraya meclise su tahsislerinin ya da bu kiralama süreçlerinin gelmesi 3 yıla kadar encümen yetkilidir. 25 yıla kadar meclis yetkilidir. Yani 5 yıl olacak diye böyle bir şey yok” diye konuştu.

Konuşmaların akabinde söz konusu madde başkan Yüceer tarafından meclis üyelerinin oylarına sunuldu, karar oy çokluğu ile kabul edildi.

Toplantının ikinci gündem maddesi gereğince, Mülkiyeti il özel idaresine ait izzet baysal caddesinde bulunan iş merkezinin Z-02, Z-03 ve Z-04 nolu dükkanlar Bolu İl müftülüğüne tahsisli olup, tahsisi süresinin uzatılması talebi görüşülmek üzere Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu ile Plan ve Bütçe komisyonuna havale edildi.

İl genel meclisi toplantıları hafta boyunca devam edecek.

 

Editör: TE Bilisim