36 saatlik nöbetten çıkıp evine dönerken geçirdiği kaza sonucu yaşamını yitiren Doktor Rümeysa Berin Şen’in kaybı nedeniyle meslektaşları Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi önünde anma töreni gerçekleştirdi.

Haber: Ebru Buket Dönmez

Geçtiğimiz günlerde Şehir Hastanesi'nde görev yapan Asistan Doktor Rümeysa Berin Şen'in fazla mesaiden dolayı uykusuz kalarak trafik kazası yapıp vefatından sonra, BAİBÜ’de görev yapan sağlık emekçileri basın açıklaması düzenlediler.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi önünde yapılan açıklamaya, BAİBÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Güzel KurtoğluBolu Düzce Tabip Odası Başkanı Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serpil Yıldız,  çok sayıda öğretim üyesi, asistan ve sağlık çalışanları  katıldı.

“ÇALIŞMA KOŞULLARI AĞIR”

Bir dakikalık saygı duruşunda bulunulduktan sonra basın açıklamasını yapan Bolu Düzce Tabip Odası Başkanı Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serpil Yıldız, yetkilileri yeni kayıpların yaşanmayacağı koşulları sağlamaya davet ederek; “Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesinden geçen yıl mezun ettiğimiz, 25 yaşındaki Dr. Rümeysa Berin Şen, aralıksız 36 saatlik bir nöbet sonrası evine giderken, 23 Ekim 2021 tarihinde yorgunluktan uyuya kalması olarak düşünülmektedir. Hepimiz onu anmak için bir araya geldik. Ülkemizde hekimlerin, sağlık çalışanlarının ama özellikle asistan hekimlerin çalışma koşulları başka ülkelerle karşılaştırılamayacak düzeyde ağırdır. Yetkilileri acımızı anlamaya, yeni kayıplar yaşayamayacağımız koşulları sağlamaya davet ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“ACI BİR GÜN YAŞIYORUZ”

BAİBÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu, kendileri için buruk ve acı bir gün olduğuna işaret ederek; “Kendi fakültemizde, kendi ellerimizle yetiştirdiğimiz çok kıymetli bir öğrencimizi ihtisası kazanabilecek başarılı bir öğrencimizi kaybettik. Dolayısıyla acı bir gün yaşıyoruz. Tabi bu tarz acı günlerin yaşanması her ne kadar istenmese de arzulanmasa bile maalesef dünya hayatında bu tarz şeyler olabiliyor, mümkün. Öncelikle çalışma arkadaşlarına, ailesine, anne-babasına, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Başımız sağ olsun. Bu acı günü bütün arkadaşlarımızla birlikte idrak ederek, bir araya gelerek, anarak bunu bu şekilde bir nebzede olsa acılı gönüllere bir su serpmek niyetiyle buradayız. Bu tarz acılı olayların bir daha yaşanmaması temenni ediyoruz. Hekimlik mesleği gerçekten zor bir meslektir. Nöbetten çıkan bu sevgili öğrencimiz muhtemelen yorgunluğun da verdiği etkiyle evine giderken arkadan bir aracın çarpması sonucu bu şekilde hayatını kaybediyor. Hepimizin başı sağ olsun. Rabbim bu tür acıları bir daha ülkemize, bizlere yaşattırmasın inşallah.” ifadelerini kullandı.

“DAHA KAÇ ASİSTANIN TÜKENMESİ ÖLMESİ GEREKİYOR?”

Türk Tabipleri Birliği Asistan Hekim Kolunun hazırladığı, asistanlık eğitimleri boyunca yaşadıklarını ve durumlarını özetledikleri “Bugün yoğun iş yükü, gün aşırı uykusuz nöbetlerin yol açtığı çalışma koşulları sonucunda bir arkadaşımızı, bir canımızı yitirdik. Yıllardır uyardığımız asistan hekimin çalışma şartlarının düzeltilmemesinin sonucunu çok ağır bir şekilde ödedik. Ankara’da bir asistan arkadaşımız hayatını kaybetti, göz göre göre ölüme sürüklendi. Ankara Şehir Hastanesi’nde asistan olan meslektaşımız çok sayıda servisten ve görevden sorumlu olduğu nöbetinin çıkışında trafik kazası sonrası hayatını kaybetti. Kaza görüntüleri çok şey anlatıyor; ayda nöbet ertesi kullanamadan tutulan 10 nöbeti, asistana uygulanan mobbingi, stresi, hastanelerinin tüm yükünün asistanlara yüklendiğini, tükenmişliği, angarya işleri uzmanlık eğitimi alan öğrenci dışında tüm kölelik şartlarını…

Rümeysa’yı kaybettiğimiz için çok üzgünüz ama bir arkadaşımızı daha tükenmişliğe, intihara, kaza görünümlü cinayetlere vermemek için; nöbet ertesi izin hakkımızı alana, çalışma şartlarımız düzelene kadar dayanışmamızı ve mücadelemizi büyüteceğiz. 25.10.2021 Pazartesi günü saat 12.30’da tüm asistan hekimleri ülkenin dört bir yanında hastanelerde meslektaşımızı anmaya, haklarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz. Genç meslektaşımızı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Ailesine ve tüm sağlık camiasına başsağlığı diliyoruz. Asistan hekimlerin çalışma koşulları düzeltilene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” açıklamasında da atıfta bulunuldu.

Editör: TE Bilisim