Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesinde, Retrograd İntrarenal Cerrahi (RIRS)Tekniği ile böbrek taşı tedavisinde yeni bir dönem başladı. Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Üroloji Kliniği Uzm.Dr.Hamid Özmen tarafından uygulamanın ilki başarıyla gerçekleştirildi.

HABER: EBRU BUKET DÖNMEZ

Bolu İl Sağlık Müdürlüğü, kas iskelet sistemi deformitesi bulunan, kanama diyatezi olan, aşırı kilolu ve böbrek taşı 2 cm’den küçük ancak kırılamayan hastalara yeni bir yöntem duyurdu. Retrograd İntrarenal cerrahi (RIRS) tekniği ile açık cerrahiye ve perkütan nefrolitotomiye (PCNL) gereksinim duyulmadan başarılı bir tedavi sağlanıyor.

“TAŞ TEDAVİSİNDE ÖNEMLİ BİR ALTERNATİF”

Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte böbrek taşlarının tedavisinde birçok alternatif tedavi seçenekleri ortaya çıktı. Böbrek taşlarının tedavisinde asıl amaç böbreğe en az zarar vererek maksimum taşsızlık sağlamak.  Geçmişte açık cerrahi ile tedavi edilen böbrek taşları son yıllarda gelişen teknoloji paralel olarak Perkütan nefrolitotomi (PCNL), Retrograd İntrarenal cerrahi (RIRS)  ya da vücut dışından şok dalgaları ile taş kırma (ESWL) tedavisi gibi birçok alternatif metodla tedavi edilmekte. Yeni nesil fleksibl üreteroskopların ve holmium lazer gibi etkin ve güvenli taş kırıcıların geliştirilmesi ile Retrograd İntrarenal cerrahi (RIRS)  taş tedavisinde önemli bir alternatif haline geldi.

Retrograd İntrarenal cerrahi (Rırs) Tekniği Alternatifi, İzzet Baysal Devlet Hastanesi Kapalı Böbrek Taşı tedavisi Üroloji Kliniğinde Uzm.Dr.Hamid Özmen ve üroloji ekibi tarafından başarı ile yapılmakta.

Hastanede birçok üst düzey merkezde yapılan bu cerrahi; açık cerrahiye, perkütan nefrolitotomiye (PCNL) gereksinim duyulmadan Retrograd İntrarenal cerrahi (RIRS)  ile başarılı bir şekilde tedavi edilmekte.

RIRS TEKNİĞİNİN HANGİ HASTALARA UYGULANABİLECEK?

-Kanama diyatezi olan,

-Aşırı kilolu hastalarda

-Kas iskelet sistemi deformitesi bulunan hastalarda 2 cm den küçük böbrek taşlarında vücut dışından şok dalgaları ile taş kırma (ESWL) tedavisi ile kırılamayan böbrek taşlarında primer tedavi olarak kullanılmakta.

Hastalar Mhrs182 Hattı’nı arayarak www .mhrs.gov.tr adresinden hastanenin https://izzetbaysaldh.saglik.gov.tr/ adresi üzerinden randevularını alarak detaylı bilgi sahibi olabilirler.

Editör: TE Bilisim