Toplu taşımadaki sorunları dile getiren BAİBÜ Öğrenci Konseyi tarafından düzenlenen basın açıklamasında talepler dile getirilerek, çözüm istendi.

 Haber: Aslı Akış – Oğuzhan Eke

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Öğrenci Konseyi, aktivite merkezinde bir araya gelerek,  ulaşıma gelen zamlara tepki gösterdi.  Sorunların çözülmesi çağrıda bulunarak basın açıklaması yapan öğrenciler Bolu Belediyesine seslendi.

“ÜNİVERSİTEMİZDEN UZAK KALDIK”              

Alperen Akgül, pandemi nedeniyle kampüsten, sınıflardan ve üniversiteden uzak kaldıklarını anımsatarak, ulaşımda yaşadıkları sorunları haykırdı. Akgül, “Pandemi sürecinde Türkiye genelinde 2020 yılı Mart ayında alınan önlemlerin 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı Güz Dönemi başında esnetilmesi sonucunda yüz yüze eğitime geçildi. Kısıtlamaların fazla olduğu dönemde çok sevdiğimiz, her gün gördüğümüz kampüsümüzden, sınıflarımızdan, üniversitemizden uzak kaldık. Bu gelişmelerin yanında Covid-19'un yaşanan toplumsal sorunlara farklı bir bakış açısı kazandırdığını hep beraber yaşadık.2021-2022 Güz Döneminden itibaren ayrı kaldığımız Üniversitemize kavuşmanın sevincini yaşarken, ulaşımda yaşamaya başladığımız sorunlarla karşı karşıya kaldık” dedi.

 “ÇÖZÜLMESİNİ TALEP ETTİĞİ TEMEL SORUNLARIMIZDAN

Çözülmesini Talep Ettikleri Temel Sorunlardan da bahseden Akgül,  bazı şoförlerin kaba davranışlarıyla karşı karşıya kaldıklarını iddia etti. Akgül; “Gölköy kampüsüne giden minibüslerin Covid-19'a rağmen fazla yolcu alması, ana duraklardan minibüslerin dolmadan kalkmaması, bu nedenle ara duraklardan minibüslere binilememesi, güzergâh üzerinde bulunan yurtlarda kalan öğrenci arkadaşlarımızın bekleme sürelerinin uzaması, minibüslerin havalandırmasının yetersiz olması, akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışa rağmen diğer illerde benzer mesafelerden alınan ücretin daha düşük olması, Bolu'da minibüs biniş ücretinin yüksek olması, mesai saatleri içinde Tıp Fakültesi ya da Diş hekimliği fakültesine giden yolcu sayısının fazla olması nedeniyle sefer sayılarının artırılması gerektiği, yaşanan sorunlarda bazı şoförlerin kaba davranışları biz öğrencilerin ulaşım alanında karşı karşıya olduğu, çözülmesini talep ettiği temel sorunlarımızdandır” ifadelerini kullandı.

“SORUNLARIN ÇÖZÜLMESİNİN ZOR OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”

Sorunların çözümü için Bolu Belediyesine ve kurumlara seslenen Akgül, “Bu sorunların çözülmesinin zor olmadığını düşünüyoruz. Şoförlere sorun yaşanan alanlarda hizmet içi eğitim verilmesini, sorunların çözümü için Üniversitemiz Rektörlüğü, Bolu Belediyesi, Özel Halk Otobüsleri Yönetimi arasında iletişim kurulmasını, görüş alışverişinin daha sık aralıklarla yapılmasını talep ediyoruz. Ulaşım alanında yaşanan sorunların çözümüne katkı sağlayacak kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

“ARKADAŞLAR NE İLE GEÇİNECEKLER”

Son sınıf öğrencisi İbrahim Koç ise otobüs biletlerindeki fiyatların için düzenleme talep ederek, “Bizim beklentimiz dönem başından beri daha öncede pahalıydı. 2 buçuk TL civarındaydı, 3.75 TL’ye çıkardılar. Son aldığımız duyumda da 5 TL'ye çıkaracaklarını söylediler. Ben son sınıf öğrencisiyim. 2 ay sonra yokum. Şu anda öğrenci konseyindeyim dış ilişkiler sorumlusu olarak. 2 ay sonra yokum ama buradaki arkadaşlar, 5 TL olduktan sonra aylık 250-300 TL yol parası verdikten sonra kendileri ne ile geçinecekler? Üniversite de ne yiyip ne içecekler? Zaten dışarı da bir yemek 35-40 TL en düşük. Otobüs biletlerinin zammını indiremeseler bile diğer şehirlerdeki gibi abonman tarzı bir şey yapmalarını diliyoruz. Öğrenci konseyinde olduğumuz için üniversiteli öğrencilerin sesi şu an biziz” diye konuştu.

“OTOBÜSÜN GEÇ GELMESİ DERSİMİZİ ETKİLİYOR”

Otobüs saatleri ve şoförlerin davranışları konusunda sıkıntısını dile getiren Ömer Uçar, başkan Özcan’a çağrıda bulundu. Uçar;  “Birçoğumuzun sınavları oluyor, dersleri oluyor. Yarım saatte bir, bir saatte bir hafta sonları otobüsün geç gelmesi bizim dersimizden etkiliyor. Bazen devamsızlık sınırını geçmiş arkadaşlarımız var bundan dolayı. Dersinden kalan insanlarda var. Bunun için Bolu Belediyesinin çözümünün çok zor olacağını düşünmüyorum. Saatleri kısaltma yolundan belki bu şekilde başlatabilir. Bize buranın öğrenci şehri olduğunu söylüyorlar. Hani biz öğrenciyiz sonuçta. Biz öğrenciyiz sonuçta. Çoğu insan öğrenci bu şehirde. Yardımlarını istiyoruz. Olaya el atmasını istiyoruz. Bizde bir yere kadar tıkanıyoruz. Derslerimiz var. Gitmemiz gereken şehrimiz var. Bir yerde duruyoruz bizde. Bolu Belediyesi Başkanı Tanju Özcan’dan, gerekli mercekler neresiyse yardım istiyoruz” açıklamasında bulundu.

 

Editör: TE Bilisim