(HABER: EBRU BUKET EKE – OĞUZHAN EKE) – Havalar bir sıcak bir soğuk olsa da pazar tezgahlarında kış iyiden iyiye hissedilmeye başladı. Meyve ve sebze çeşitleri değişmeye başladı. Peki fiyatlar ne durumda?

Havaların soğumasıyla kış meyve ve sebzeleri nar, hurma, muşmula, balkabağı, karnabahar, brokoli ve lahana tezgahları süslemeye başladı. Bolu Pazarında fiyatlar uzun süredir yerini koruyor ancak çeşidine, büyüklüğüne ve tazeliğine göre ürünlerin fiyatı her tezgâhta değişiyor.

FİYATLAR HAFTALARDIR DEĞİŞMEDİ

Brokoli 30, karnabaharın kilosu 20 liradan başlıyor 40 liraya kadar yükseliyor. Lahananın kilosu ise 15 lira. Patates ve soğan yemeklerin olmazsa olmazı; soğanın küçüğü 7,5 lira, büyük soğan 10, mor soğan ise 15 lira. Patates 13 liradan başlıyor 20 liraya kadar yükseliyor. Çuvalı ise 100 lira. Salatalık, patlıcan ve kabak 15 lira. Pırasa 20 lira. Domates salçalık ve yemeklik olmak üzere 5 liradan başlıyor 25 liraya kadar yükseliyor. Biber çeşitleri ve dolmalık biber ise 30 lira. Sarımsak fiyatı haftalardır aynı; 40 liradan başlıyor 100 liraya kadar yükseliyor.

YEŞİLLİKLERDE DE FİYAT DEĞİŞMEDİ

Maydanoz, dereotu, nane, roka, tere ve limon 10 lira, yeşil soğan 15 ve marul 15 lira. Havuç, turp ve mor lahana ise 20 lira. 

KIŞ MEYVELERİ TEZGAHLARI SÜSLÜYOR

Kışın gelmesiyle beraber mandalina, nar ve hurmayı tezgahlarda bolca görmeye başladık.  Mandalina 10-20 lira arası, nar 25, hurma ve muşmula 30, Seben elması 20, armut ve şeftali 25, üzüm çeşitleri ise35 lira.

“YAZLIK ÜRÜNLER PAHALANMAYA BAŞLADI”

25 yıldır pazarda esnaflık yapan Erkan Altındal, “Kışın gelmesiyle beraber ayva, mandalina, nar hızlandı. Muz satışları da hızlı. Sebze olarak karnabahar, brokoli ve pırasa hızlandı. Yazlık ürünler biraz pahalanmaya başladı. Özellikle domates, geçen hafta 5 liraydı, bu hafta 30’u gördü. Üzüm aynı, muzun fiyatında 5-10 lira bir düşüş var. Mandalina 15 lira ama 10-20 aralığında değişiyor. Limon 10-15 lira arası. Fiyatlar iyi yani şu anda. İnsanlar da alıştı artık fiyatlara. Yani marketlere gittiğimiz zaman 30 liralık peyniri 200 liraya nasıl almaya alıştıysak buna da alışacağız artık. Çünkü girdiler çok yüksek, maliyetler çok yüksek, masraflar çok fazla… Dolayısıyla bu da piyasaya yansıyor.”  diye konuştu.

BALKABAĞI BOLCA TERCİH EDİLİYOR

Balkabağının da hasadı başladı. Bolu’nun eski adı Yozgat olan şimdilerde Çamyayla olarak bilinen köyünde yetişen balkabakları Bolu Pazarında Mustafa Arslan tarafında satılıyor. Arslan, “Fiyatı 20 lira. 2 kilodan aşağı alan hiç yok. Bütün alan da oluyor. Yozgat Köyü kabağı olduğu için piyasada tutulan kabaktır. Nasıl Bolu’nun sarı patatesi meşhursa Yozgat Köyü’nün de kabağı meşhur.” İfadelerini kullandı.

Editör: Ebru Buket EKE