Turizm temsilcileriyle gerçekleştirilen, 2021 yılının son turizm toplantısında Bolu’daki otellerdeki müşteri memnuniyetleri görüşülerek, 2022 yılında atılacak adımlar için fikir alışverişi yapıldı.

Haber: Oğuzhan Eke – Aslı Akış

Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce, her ay düzenlenen turizm toplantılarının aralık ayı oturumu, By Hampton Hilton otelde gerçekleştirildi. Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay başkanlığında düzenlenen birleşime; Bolu, Ankara, İstanbul illerinden gelen otel temsilcileri katılım gösterdi. Bolu AFAD İl Müdürü Cengiz Çavuş da toplantıya katılım sağlayarak, kaybolan turist vakalarının önlenmesine yönelik, Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğinde çalışma yapacaklarını açıkladı.

“TURİZMCİLERE HESAP VERECEĞİZ”

Toplantıda açılış konuşması yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Doğanay, “Bolu Turizmciler Birliği 2021 Aralık Ayı son toplantısını yapıyoruz. Yaklaşık 5, 5 buçuk aydır beni de kabul ettiniz aranıza. 5 buçuk ay içerisinde geldiğimiz günden bu yana ne sözler verdik, neleri gerçekleştirdik biraz bunun ifadesini vereceğiz. Boş mu oturduk, neler yaptık, verdiğimiz sözlerden hangilerini tuttuk? Bugün burada turizmcilere hesap vereceğiz” dedi.

“MERT VE CİVANMERT BİR ŞEHRİN ÇOCUKLARI”

Bolu insanının mert olduğunu dile getiren Doğanay, “Hizmet sektörü her zaman en iyisini ister ama puanlarken kıt puan verir. Onun için ben Bolu’ya hizmet sektöründe yatırım yapan, yatırımcı sanayici, iş adamlarımızı huzurlarınızda tebrik ediyorum. Çünkü hizmet sektörüne yatırım yapmak zor iştir ve riskli bir iştir. Ülkede bir şey olur yaptığımız bütün yatırım zayi olabilir. O yüzden ben Bolu’yu anlatırken ve Bolu’yu sunarken hep şöyle anlatıyorum, ‘Coğrafyası sert, havası sert ama insanları da bir o kadar mert ve civanmert bir şehrin çocukları’ diye bahsediyorum” ifadelerini kullandı.

“ÇIĞ OLMAYA DOĞRU GİDİYORUZ”

Bolu turizminin hızlı bir büyüme gösterdiğine işaret eden Doğanay,  “Temmuz ayında, ‘Bu bir kartopu hareketidir” demiştim, kartopu hareketini biz başlattık, çığ olmaya doğru gidiyoruz. Bolu turizmcileri olarak Türkiye’de ses getireceğiz, ben buna inanıyorum, inanmadığım hiçbir şeyi de konuşmam öyle söyleyeyim.  Sonuca çok önem veririm, yani konuşmaktan çok sonuç odaklıyım. Bugün de rabbimin bize bahşetmiş olduğu Bolu güzelliklerinin 2021’e nasıl yansıdığını İl Müdür Yardımcımız Fazıl Bey de yansıda gösterecek. Kendi kendimizi değerlendireceğiz. Bolu turizmcilerini değerlendireceğiz” şeklinde konuştu.

ANKET VERİLERİ İNCELENDİ

Müdür Doğanay’ın konuşmasının ardından, Bolu’daki otellerde yapılan müşteri anketinin sonucu turizm temsilcileriyle paylaşıldı. Eksiklerin tek tek görüşüldüğü anketin sonucunda, şu ifadeler yer aldı:

  • “Bolu'ya gelen misafirlerin yaşa göre dağılımlarında en az oran %0,7 ile 18 yaş altında iken; en çok oran %53,2 ile 19-35 yaş aralığında olduğu görülmektedir.
  • Bolu’ya gelenlerin yarısından fazlasının (%55.3) ilk gelişleri olması ve ilk kez gelen turistlerin sayısının bu kadar büyük oranda olması bölgenin çekiciliğine ve trendler arasında olduğuna işaret eder.
  • Ankara ve İstanbul güzergahında bulunan ve iki büyük şehre de oldukça yakın bir konuma sahip olan Bolu'nun bu iki ilden en çok ziyaretçiyi alması beklentiler dahilindedir. Yine benzer şekilde, diğer en çok ziyaretçi kabul edilen iller ise Bolu'ya komşu olan ve yakın olan Düzce, Zonguldak, Sakarya, Kocaeli gibi iller olmaktadır. Bunun dışında bölgeye nispeten uzak olmasına rağmen Bursa ve İzmir illerinden de önemli oranda turist geldiği görülmektedir.
  • Turistlerin kalış sürelerine bakıldığında, %82'lik gibi çok önemli bir oranın 1 ve 2 gece konakladığını görülmektedir.
  • Bolu'nun tercih edilme sebeplerine ilişkin ilk sıraları temiz hava, çevre ve doğal güzelliklerin aldığı görülmektedir.
  • Bolu’da gerçekleştirdikleri turizm faaliyetlerinden memnun oldukları gözlenmektedir. Misafirlerin büyük çoğunluğu, tesis dışı ve tesis içi aktiviteleri yeterli bulduklarını ve personel ve yerel halk davranışlarından memnun olduklarını belirtmiştir.
  • Bolu ilini ziyaret eden turistlerin fiyatlarla ilgili düşüncelerinin genel olarak olumlu olduğu görülmektedir.”

2021 yılının son turizm toplantısı karşılıklı fikir alışverişi ve görüşmelerin ardından sona erdi.

 

 

Editör: TE Bilisim