Üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesine tepki gösteren Eğitim-Sen Bolu Şubesi, yaptığı yazılı açıklamada, “Üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceği kararını, çözüm değil daha büyük sorunların tetikleyicisi yanlış bir karar olarak görüyoruz. Öğrencilerimiz ve yarınlarımız için telafisi mümkün olmayan bir süreç olacaktır” ifadelerini kullandı.

Haber: Oğuzhan Eke

Eğitim Sen Bolu Şubesi tarafından, üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesine ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Uzaktan eğitimin yanlış bir karar olduğu belirtilerek, depremzede üniversite öğrencilerinin farklı illerde eğitimlerine devam etmelerinin önemli olduğu dile getirildi.

“DEPREMİN ACILARINI DERİNDEN YAŞIYORUZ”

Açıklamaya, depremde hayatını kaybedenler için başsağlığı dilenirken, “6 Şubat 2023 tarihinde hepimizi yasa boğan 9 saat arayla yaşadığımız iki büyük depremin acılarını derinden yaşıyoruz. Yaşanılan büyük yıkımın acısını yürekten hissediyor acılı ailelere başsağlığı, yaralılara acil şifa ve sonsuz sabır diliyoruz” denildi.

“DAHA BÜYÜK SORUNLARIN TETİKLEYİCİSİ YANLIŞ BİR KARAR”

Üniversitelerde uzaktan eğitime geçmenin yanlış bir karar olduğu işarete edilerek, “Yaşadığımız büyük felaketin yaralarını hep birlikte sarmaya çalışırken yetkililerin aldığı kararları endişeyle takip etmekteyiz. 11 Şubat günü Cumhurbaşkanı Erdoğan, KYK yurtlarının tamamının depremzedelere tahsis edileceğini, üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceği kararını, çözüm değil daha büyük sorunların tetikleyicisi yanlış bir karar olarak görüyoruz” ifadeleri kullanıldı.

“ÖĞRENCİLERİMİZE, ULAŞAMADIKLARI EĞİTİM ARAÇLARIYLA, EĞİTİM AL DEMEK”

Deprem bölgesindeki öğrencilerin, farklı illerde eğitim almasının önemine dikkat çekilerek, “Depremi yaşayan halk halihazırda yardımların ve ekiplerin yeterli koordinasyon ile yönetilememesi sebebiyle yalnızlık hissederken sosyal bir alan olan üniversitelerin uzaktan eğitim kararı, depremzede öğrencileri bu sosyal yaşam inşasından uzaklaştırmak, tahribatı katlayacaktır. Krizlerden çıkışlarda bilimi referans alan bizler biliyoruz ki; ancak hayatı bir an önce normalleştirmek; kalıcı travmaların, psikolojik yıkımların önünü almayı, yardım ve dayanışma ilişkilerini mümkün kılar. Özellikle afet bölgesinde olan öğrencilerimize yıkılmış mahallelerde izole ederek, ulaşamadıkları eğitim araçlarıyla eğitim al demek, eşitsizlikleri daha da derinleştiren, travmaları katlayan bir süreç olacaktır” açıklaması yapıldı.

“UZAKTAN EĞİTİM EŞİTSİZLİKLERİ DERİNLEŞTİRDİ”

Uzaktan eğitimin eşitsizlikleri derinleştirdiği belirtilerek, “Pandemi sürecinde yaşadık, uzaktan eğitim eşitsizlikleri derinleştirdi. Akademik kayıplarla birlikte öğrencilerimizin sosyal ve psikolojik kayıplarını gördük. Teorik eğitimi anlamsız kılan, uygulamalı eğitimleri yok sayan uzaktan eğitimin pandemi sürecini henüz telafi edemedik. Alınan bu karar ülkemiz için öğrencilerimiz ve yarınlarımız için telafisi mümkün olmayan bir süreç olacaktır” kelimeleri kullanıldı.

“GENÇLERİMİZİN TUTUNACAĞI DALI KESMEYELİM”

Açıklamada, Eğitim Sen’in öğrenciler için istekleri, şu şekilde sıralandı:

“Depremzedelerimiz için de KYK yurtlarının uygun bir çözüm olmadığı, ülkemizin her bölgesinde binlerce otel tam kapasite açılacakken, misafirhaneler, kamu tesisleri, boş konut stokları varken eğitimin ikinci plana atılmasını kabul etmemiz mümkün değildir.

Eğitim Sen olarak milyonlarca öğrencimizin de talebi olan çağrımız;

  • Başta siyasi iktidar, üniversite rektörleri ve YÖK ve tüm yetkililerce alınan bu kararın iptal edilmesini
  • Üniversitelerde yüz yüze eğitimin, net olarak açıklanmış makul en yakın tarihte başlatılmasıdır.
  • Ayrıca; Deprem bölgesindeki tüm üniversite öğrencilerinin geçici olarak güvenli bölgelerdeki üniversitelere alınmasının koşulları yaratılmalı,
  • Üniversiteler açılana kadar yükseköğretim kurumlarındaki personelin deprem bölgelerinde gönüllü olarak çalışabilmesi sağlanmalı,
  • Depremden doğrudan etkilenen personel, öğrencilerimiz ve aileleri tespit edilmeli,
  • Personele, öğrencilere ve ailelerine yaşadıkları ağır tahribatı hafifletecek düzeyde nakdi ve ayni yardım planlanmalı,
  • Personele, öğrencilere ve ailelerine üniversiteler, belediyeler ve yurtlar bünyesinde ücretsiz barınma, beslenme ve ulaşım imkânları sağlanmalı,
  • Personele, öğrencilere ve ailelerine ücretsiz psikolojik destek verecek birimler oluşturulmalı,
  • Üniversitelerin sadece eğitim öğretim faaliyeti yürüten kurumlar olmadığı, aksine ihtiyacımız olan dayanışma ve umudu yeşertebileceğimiz mekânlar olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir.”
Editör: TE Bilisim