“İşçi Çalışma Esasları”na ilişkin, Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Bolu İl Başkanı Harun Ceylan yazılı bir açıklama yaparak, karardan geri dönülmesini istedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Bolu İl Başkanı Harun Ceylan, Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, il müdürlüklerine gönderilen “İşçi Çalışma Esasları” adlı yazıya ilişkin, yazılı basın açıklaması yaptı.

“YAŞANABİLECEK SIKINTILARI BELİRTTİK”

Söz konusu uygulamanın yaşatabileceği sıkıntıları belirlediklerini ifade eden ve uygulamadan vazgeçilmesi için resmi yazı yazdıklarını ifade eden Ceylan, “Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün il müdürlüklerine yazmış olduğu ‘60438742-929 sayılı işçi çalışma esasları’ ile ilgili yazısında belirtiği hususun uygulamaya konulduğu takdirde yaşanabilecek sıkıntıları belirterek, uygulamandan vazgeçilmesi konusunda ilgili genel müdürlüğe resmi yazı yazdık. Genel Başkanımız Hakan Toy ve Genel Başkan Yardımcımız Adem Sarıçoban imzasıyla gönderdiğimiz yazı yapılmak istenen üç posta çalışma sisteminin işçi barışını bozacağı vurgulanarak şu ifadelere yer verildi” dedi.

“ÖDEME YAPILMADIĞI GÖRÜLMEKTEDİR”

Gece vardiyaları ödemesinde sıkıntılar olduğuna dikkat çeken Ceylan, “Toplu iş Sözleşmenin Gece dönemi başlıklı 23. maddesinin  (a) bendinde ‘Akşam saat 20.00’den sabah saat 06.00’ya kadar geçen süre gece dönemidir. 20.00-06.00 saatleri arasında çalışılan süre kadar gece zammı ödenir. Gece döneminde çalışan işçilerin, çalışılan sürelere ait ücretleri %35 (Yüzde Otuz Beş) )zamlı olarak ödenir.’ denmektedir. Bu yazınıza istinaden, taşranızda birçok işyerinizde mevcut gece dönemi ödeme ve geriye dönük ödemelerde gece çalışmaları farkları ödenmeyeceği anlaşıldığından ödeme yapılmadığı görülmektedir” ifadesini kullandı.

“YEDİ SAATİN ÜZERİNDE GECE ÇALIŞMASI YAPTIRILABİLİR”

Gece vardiyasında işçinin onayı ile yedi buçuk saatin üzerinde çalışmanın önünü açan düzenlemeye vurgu yapan Ceylan, “Ayrıca, yeni düzenleme ile üç vardiya sisteminde kurumların Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmeliğin 6. maddesine göre ‘Belediye sınırları dışındaki her türlü işyeri işverenleri ile belediye sınırları içinde olmakla beraber, posta değişim saatlerinde toplu taşıma araçları ile gidip gelme zorluğu bulunan işyeri işverenleri, gece postalarında çalıştıracakları kadın çalışanları, sağlayacakları uygun araçlarla ikametgâhlarına en yakın merkezden, işyerine götürüp getirmekle yükümlüdür.’ hükmü de dikkate alındığında; 6645 sayılı Torba Yasa ile 04.04.2015 tarihinde getirilen ek düzenleme ile özel güvenlik görevlileri, turizm ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde bir istisna hüküm getirilerek, ‘İşçinin yazılı onayının alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir.’ cümlesi eklenmiştir” açıklamasını yaptı.

İŞÇİLERİMİZİN CEZALANDIRILDIĞI ALGISI ZARAR VERECEKTİR”

Çalışma süresinin korunması gerektiğini işaret eden Ceylan, “Özellikle ağır pandemi koşullarında görev yapan ve hiçbir ek ödemeden yararlanamayan işçilerimizin adeta cezalandırıldığı algısı, iş barışı ve ekip ruhuna zarar verecektir. Sağlık hizmetlerinin etkili ve verimli olması ve çalışma barışının korunması amacıyla, yılların tecrübe birikimiyle oluşan çalışma süresinin korunması işyerlerimiz için daha doğru olacaktır” kelimelerine yer verdi.

 

Editör: TE Bilisim