İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Yüceer, İl Genel Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Erhan Beykoz’un; “Önergemizin reddedilmesiyle son olaylardan ders çıkarmak bir yana, konunun üstünü örtmeye çalışmak aymazlık, duyarsızlık değil de nedir? Meclis başkanı Yuva Köyü’nde ve diğer köylerimizde yapılan çalışmalarla ilgili, ‘Diğer kurumlarımızın çalışma yapıyor’ demesi sorumluluktan kaçmak değil midir?” ifadesine tepki gösterdi.

Özel Haber: Aslı Akış

CHP İGM üyeleri, il genel meclisi toplantılarının Pazartesi gerçekleşen oturumunda Merkeze bağlı Yuva Köyü’nde yaşanan zehirlenmelerin sebebini araştırmak için il özel idaresi bünyesinde su laboratuvarı kurulması adına önerge verdi. Önergenin kabul edilmemesi üzerine İl Genel Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Erhan Beykoz’dan önceki gün yeni bir açıklama geldi. Beykoz, üyeleri ile birlikte bir araya gelerek İl Genel Meclisi başkanı Yaşar Yüceer’i hedef gösterdi.

Yaşar Yüceer ise Köroğlu TV mikrofonlarından, Beykoz’un söylemlerine cevap vererek; “Yuva Köyü yaşanan olay gerçekten hepimizi derinden üzdü. Bu konuyla ilgili ilimizdeki ilgili tüm kurumlar iki aydır çalışmalarını sürdürüyorlar. Kurumların dışında Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı da devrede bir fiil. Çok ciddi bir vaka, çok ciddi bir olay. Türkiye’de yaşanmış ilk bir olay. Bu her seferinde unutuluyor ne hikmetse. Bu bakterinin tedavisi de bilinmiyor ve çok ciddi bir konu. İşi sıradanlaştırmak, basitleştirmek istiyorlar ve bunun üzerinden de kendilerince siyaset yapmaya çalışıyorlar. Buna ben geçmiş süre içerisinde söylemiştim ucuz siyaset diyorum.” şeklinde konuştu.

“LABORATUVAR KURULMASINI GEREKTİRECEK HİÇBİR DURUM YOK”

Su laboratuvarı kurulmasını gerektirecek bir durum olmadığını da dile getiren Yüceer; “E laboratuvar kuralım.’ Neyin laboratuvarını kuracağız? Alelacele araştırmadan, sistemi bilmeden, devleti tanımadan. verilmiş bir önerge olarak ben bunu nitelendiriyorum. Neden? Çünkü ilgili bakanlıklar konuyla ilgili yasa, yönetmelik ve mevzuatlar çerçevesinde işlemler zaten kendiliğinden yürümekte. Suyla alakalı Sağlık Bakanlığının her ildeki Sağlık İl Müdürlüğünün bünyesindeki bulunan Halk Sağlığı birimi var. Buradaki yetkililer, görevliler periyodik olarak bütün su depolarından, ilgili şebekelerden, alanlardan su numunelerini alarak sürekli olarak denetim altındalar. Denetimci bir kuruluş olarak yasa bunlara bu yetkiyi, mevzuatı vermiş. Böyle bir yapı varken biz neyin laboratuvarını kuracağız yâda niçin kuracağız bu laboratuvarı? Emredici yasa demiş ki, ilk tahsislerde bir adres laboratuvarı göstererek en ince detaylarına kadar inceleyen bir laboratuvar Türkiye’de İstanbul’a gönderiyoruz. Buranın sonuçlarına göre tahsislerimizi yapıyoruz. Sistem zaten çalışıyor. Sistem zaten devam ediyor. Yani bununla ilgili laboratuvar kurulmasını gerektirecek hiçbir durum yok, gereği de yok zaten.” İfadelerini kullandı.

YÜCEER, VERİLEN ÖRNEKLER ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRMEDE BULUNDU

CHP İGM üyelerinin reddedilen önergesinde geçen laboratuvarların başka illerde bulunduğuna dikkat çekmesine ilişkinde konuşan Yüceer; “Zonguldak, Elazığ örneklerini verdiler. E biz de konuşuyoruz. Evet, doğru Zonguldak’ta, Elazığ’da laboratuvar var.  Toprak analiz laboratuvarı var. Bizim Tarım İl müdürlüğümüz var. Bolu’da çok yönlü araştırmalar yapabilen, bütün aletler, bütün ekibi olan bir yer, laboratuvar. Bütün analizlerini yapıyor. Zonguldak’ta bu yok özel idare bünyesinde kurmuşlar. Elâzığ’da bu yok Özel idare bünyesinde kumuşlar. Toprak laboratuvarı bunlar. Bizde biliyoruz var bunlar. Yani bizim ilde varken, ayrıca laboratuvar kurmamızı gerektirecek bir şey yok. Bizim bu laboratuvar müdürlüğümüz ekipmanları ve elemanları çok daha kaliteli ve bölgesel olarak ciddi çalışmalar yapan bir laboratuvarımız var. Zonguldak’ta bu yok. Olmadığı için kurmuşlar. İl özel idare bünyesindeymiş bu zaten yani bu kadar basit, bu kadar sıradan bir olayı bile maden bulmuşçasına vatandaşlarımızın kafasını karıştıracak, lüzumsuz gereksiz bir şekilde bir algı oluşturma yöntemine giriyor arkadaşlarımız maalesef. Ben buna üzülüyorum gerçekten.” dedi.

“NEDEN SORUMLULUKTAN KAÇAYIM?”

Yüceer, Beykoz’un sorumluluktan kaçtığını ima etmesini de ağır bir dille eleştirerek; “Neden sorumluluktan kaçayım? Sorumluluktan kaçacak bir şey de yok. İl Özel idare olarak yapmamız gereken yetki ve sorumluluğumuz çerçevesinde dün olduğu gibi bugün de biz görevimizin başındayız. Yapılması gerekeni her şeyi yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Birde arada sırada bunları duyuyorum sık sık gündeme getiriyor, üzerini kapatma. Neyin üzerini kapatılacak? Böyle bir şey olabilir mi?” diye konuştu.

“BASİT BİR ALGI OYUNU YAPIYORLAR”

Erhan Beykoz’un, kendisini hedef gösteren ifadelerine cevap dahi vermekten imtina ettiğine vurgu yapan Yüceer; “Türkiye’ye mal olmuş bakanlıkların devrede olduğu bu ciddi bir vaka, bunun için çalışıyorlar. Türkiye’de yaşamış ilk bir olay bunu söylüyorum ve bakanlıklar işin içinde. Neyin veya kimler ne şekilde üstünü kapatabilir ki? Bunu ben sadece hakikaten basit bir algı oyunu olarak görüyorum. Gerçekten üzülüyorum yani bu kadar basite indirgenerek vatandaşlarımızın, insanlarımızın kafasını karıştırmaya hiç kimsenin hakkı yok ve bir de zaman zaman Özel İdareye, Özel İdare genel sekreterini hedef gösterecek açıklamalar yapılıyorken gerçekten üzücü bir durum. Yani olaylar bu kadar basite indirgenemez ve ben bu kadar basit hiç araştırmadan, böyle bir önerge vermeleri, böyle bir açıklama yapmaları samimi söylüyorum cevap bile vermeye değmez olarak görüyorum ve başka bir algı oluşturmak istedikleri için cevap verme ihtiyacı hissediyorum. Gerçekten üzülüyorum, gerçekten doğru olmayan konular bunlar yani. Bakanlıkların devrede olduğu. Türkiye’de yaşanmış ilk bir vaka olması, bu kadar ciddi bu kadar önemli olayı bile sıradanlaştırmak için yok üstünü örtmeye kalkıyormuşum, yok mesuliyetten kaçıyormuşum. Neyin mesuliyetinden kaçacağız? Ya da neyi kapatmaya, kim kapatmaya çalışacak ki? Böyle bir şey olabilir mi?” şeklinde konuştu.

“BU KONU BASİTE İNDİRGENMEMELİ”

Yüceer, yaşanan olayın belirsizliğine dikkat çekerek, basite indirgenmemesi gerektiğine işaret etti. Yaşar Yüceer; “Vatandaşlarımız gerçekten haklılar orada. Kendimizi onların yerine koyduğumuz zaman gerçekten neden, nasıl olduğu belirsiz bir süreç var. Çalışmalar yapılıyor ve bunun nereden geldiği, nasıl geldiğini, nasıl bulaştığına dair bir tespit yapılacak ki sonrasında bununla ilgili hangi önlemleri almak lazım, neler yapmak noktasında kararlar verilecek.  Şimdi bu belli değil, nereden geldiği, nasıl bulaştığı belli değil. 2 aya yakın oluyor geçtiğimiz hafta bir kişi ya da iki kişi tekrardan kanlı ishal vakasıyla karşılaştık. Nasıl oluyor bu? Sürekli olarak oradan sabah akşam numuneler alınıyor ve sürekli olarak takip altında. Çok ciddi bir vaka. Bu kadar büyük bir vaka karşısında kendi yetki ve sorumluluk çerçevesinde vatandaşlarımızın kafasını karıştıracak, insanlarımızı tekrar, sıkıntıya düşürecek ya da farklı yönlere sevk edecek şekilde açıklamalar yapmak doğru olmadığı kadar kanaatindeyim. Bu kadar basite indirgenmemeli diye düşünüyorum. Bu kadar ciddi bir vakanın da böyle konulara alet edilmesine üzülüyorum.” İfadelerini kullandı.

 

Editör: TE Bilisim