17 günlük kısıtlama kararının alınmasıyla birlikte, Yukarıçarşı esnafı ne yapacağını kara kara düşünmeye başladı. Ay sonu olmasıyla da birlikte ödemelerini yapmakta zorlanacak olan esnaf, maddi destek bekliyor.

Haber: Ebru Buket Dönmez

Geçtiğimiz günlerde yapılan Kabine Toplantısı’nda, vaka sayılarının artmasıyla birlikte 17 günlük tam kapanma kararı alınmıştı. Bu karara göre işyerlerini 17 gün boyunca tamamen kapatacak olan esnaf zor duruma düştü. Tam kapanma kararı verilirken, içinde bulundukları durumun dikkate alınmış olması gerektiğini vurgulayan Yukarıçarşı esnafı bir çözüm bekliyor.

“AY SONU, ÖDEMELER VAR, VERGİLER VAR…”

Kısıtlama kararı alınması bir bakıma iyi olabileceğini belirten Uğur Özdemir; “Esnaf için bu karar çok kötü. Çünkü birçok esnafımız çok sıkıntı ve dara düşecek. Marketler açılacak, esnaf kapanacak. Yanımızda çalışan insanlar da var, hepsi mağdur olacak, bizler de mağdur olacağız. Devletin hiçbir şekilde esnaf için açıkladığı program yok. Herkesin sıkıntısı şudur; ay sonu, ödemeler var, vergiler var… Bu insanlar bunun altından nasıl kalkacak? Kısıtlama olması salgının düşüşe geçmesi açısından güzel ama çözüm mü, değil mi ben bunu yukarıya bırakıyorum. Çünkü şu anda yapılanların hiçbiri bence çözüm değil. Politikayı sevmiyorum ama yapılan şey insanları bir yere hapsetmek ve esnafı zora sokmak anlamına geliyor bence. İnşallah halkımız için hayırlı olur.” ifadelerini kullandı.

“EN AZINDAN FATURALARI ASKIYA ALDIK DİYEBİLİRLERDİ”

Kısıtlama çok ani ve zamanı da çok uzun oldu diyen Mehmet Karaman; “Bu kadar uzun zamanda esnaf olarak ne yapacağız, ne edeceğiz? Bizim tamamen gelirimiz, kiramız, elektriğimiz, telefonumuz müşteriye bağlı. Bu kararı altında makam arabasıyla dolaşanlar, ayın 15’inde maaş alanlar yani devlete bağlı olan şahıslar, bilim kurulu, film kurulu üyeleri aldılar. Onların hayatı zaten garanti altında. Yukarıçarşı esnafı zaten alınan kararlara uyuyor. Dükkâna üç müşteri girdiği zaman dikkat ediyoruz. Fazlasını almamaya çalışıyoruz. Onlardan daha fazla kurala uyduğumuz halde, devlet bu kararı alırken esnafa ya da vatandaşa göre değil, sadece bilim kuruluna göre aldı. Yani yüzde yüz etkilendik, mağdur olduk. Artık nasıl bir çalışma yapacaklar bilemiyorum. En azından faturaları askıya aldık diyebilirlerdi, demediler. Şimdi ayın sonu, herkesin ödemesi var, elektrik faturası var, telefon faturası var… Bunları kim ödeyecek?” diye konuştu.

“BU KARAR BİZİ ÇOK KÖTÜ ETKİLEYECEK”

Henüz 3 ay önce dükkân açtığını belirten Hülya Aras; “Bu kararı doğru bulup bulmama konusunda bir şey söyleyemeyeceğim. Çünkü bilirkişi değilim. Kısıtlama kararı bizi çok kötü etkileyecek. Ayın 17’sine kadar kapalı kalacak her yer. İnternet satışı var ama ben dükkâna gelemeyeceğim çünkü yasak. İnternet satışını bu şekilde nasıl yapabilirim? O yüzden şu anda hiçbir fikrim yok. Nasıl bir çözüm üreteceklerini bilemiyorum. Aynı zamanda esnafa destek de verilmeliydi. Zaten belirli bir esnafı kapsıyor.  Sadece çok kötü etkileneceğimizi biliyorum.” dedi.

“ESNAF MADDİ ANLAMDA KÖTÜ ETKİLENİYOR”

Vatandaş olarak esnafın bu durumuna yorumda bulunan Beratiye Tozal; “Hem olması gereken bir şey, hem de esnafı zor duruma sokan bir şey. Pandemi çok yakınımıza kadar geldi ve insanları çok kötü şekilde etkiliyor. Yakınlarımızdan ölenler oldu, üzüldük. Ben Tarım İl Müdürlüğüne gittim izin almak için, izin vermiyorlar. Köye gidemeyeceğim. Benim bahçem var, ekemeyeceğim. Bazı şeyleri biraz ayrıntı verselerdi, küçük şeyler düşünülseydi daha iyi olurdu. Olması gerekiyor muydu? Evet, bence tam kapanma olması gerekiyordu. Ama insanlarımız, esnafımız hakikaten çok zor durumda. Ben emekliyim, beni çok kapsamıyor maddi anlamda ama esnafı kötü etkiliyor. Herkes bir dünya kira veriyor. Bu ayın 17’si demek diğer ayın 17’sini de kapsayacağı anlamına geliyor. Yani iki ayını tamamen yok edecek demektir. Zor bir süreç. Yani yapılacak bir şey de görünmüyor. Herkes için zor ama esnaf için çok ağır geçiyor. Biz vatandaşlar da gideceğimiz yere gidemiyoruz. Gideceğim yer derken gezme amaçlı değil köyüme gidip fide, fasulye gibi ekimler yapmam gerekiyor. Ekemeyeceğim. 17 gün sonrası biraz gecikecek. Allah tez zamanda bu hastalığı ülkemizden ve tüm dünyadan gidersin inşallah da herkes rahat bir nefes alsın.” şeklinde konuştu.

17 günlük tam kapanma ile birlikte ve sonrasında esnafın durumu ne olacak, maddi destek verilecek mi merak ediliyor.

Editör: TE Bilisim