Uzun bir aranın ardından yüz yüze eğitim 6 Eylül’de başlayacak. Yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde ise öğrenci ve velileri alışveriş telaşı sardı. Okul kıyafeti satan mağazalar eski fiyatlardan satış yapmaya çalıştıklarını söylerken, alışveriş yapan anne-babalar aldıklarının üstüne daha alınacak malzemeler olduğunu fakat fiyatların pahalılığından dert yandılar.

Haber: Ebru Buket Dönmez

Okul sıralarını doldurmanın heyecanını yaşayacak milyonlarca öğrenci gün sayıyor. Okul kıyafeti satan mağazalarda da hareketlilik başladı. Korona virüs salgınından dolayı uzun süredir satış yapamayan işletme sahipleri yaşanan yoğunluktan memnun olduklarını eski fiyatlar üzerinden de satış yapmaya çalıştıklarını belirttiler.

“ESKİ FİYATLARDAN SATMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Öğrencilerin yanı sıra her okul için farklı renkleri buluna üniforma alışverişinde de yoğunluk yaşanıyor. Bir çok okulun forması bulunan  Tarakçılar İşletme Sahibi Sedat Tarakçıoğlu eski fiyatlar üzerinde satış yapmaya çalıştıklarını söyleyerek; “Geçen yıl malum okulların açık olmamasının verdiği bir sıkıntı vardı. Ürünleri daha önceden yaptırıyoruz. Bu sene yeni bir kıyafet yaptıramadık. Elimizdeki eski kıyafetleri o şekilde değerlendiriyoruz. Fiyatlara da müşterinin tepkisi var tabii ki yüksek diye ama ortamın durumu malum. Geçen yıldan beri biz de sıkıntı içindeyiz. Eski fiyatlardan satmaya çalışıyoruz. Yeni fiyatlardan söylesek müşterinin tepkisi daha farklı oluyor. Onun için elimizden gelen neyse onu yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“İKİ SENENİN ACISI ÇIKIYOR GİBİ GELİYOR BANA”

Çocuğu için alışverişe çıkan Münevver Çağlar pahalılıktan dert yanarak; “Fiyatlar her yıl artıyor. Bu sene iki senenin acısı çıkıyor gibi geliyor bana. Her şey çok pahalı. Biz geçen seneden biraz alışveriş yapmıştık bu seneye sarkmasın diye kitabını, defterini, çantasını almıştık ama yine de o kadar uygun değil. Her şey ateş pahası yani. Asgari geçimli, iki çocuklu geçinmek zor, bayağı sıkıntı. Okul formasının yanı sıra kırtasiye alışverişi de var. En kötü çanta bile 90 lira. E biz set aldık, kampanyalı dediler 80 lira. Yani fiyatlar o kadar da uygun değil. İnsanların bütçesini bayağı bir zorlayacak gibi. Kalem, kağıt alıyorsun daha defteri, kitabı doğru dürüst hiçbir şeyi yok. Bunlar bir de 1. sınıf. Yarın bir gün çalışma kitapları da alınacak. Zor yani, Allah yardımcı olsun millete. İnşallah, hayırlısıyla okullar kapanmaz da ziyan olmaz çocukların emekleri” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLARIMIZIN EĞİTİMİNİ ENGELLEMEMEMİZ GEREKİYOR”

İnci Ticaret İşletme Sahibi Süheyla Kain herkesi çocukların geleceği için tedbirlere uymaya davet ederek; “Pazartesi günü biliyorsunuz okullar açılıyor. Aşağı yukarı 10-15 gündür oldukça yoğunuz. 1. Sınıfları aşağı yukarı hallettik, şu an ortaokul yoğunlukta gelmekte. Tahmin ediyorum cumartesiden itibaren de lise öğrencilerine başlayacağız. Fiyatlar geçtiğimiz yıllarla çok büyük farklar göstermiyor. Lisanslı ürün satıyoruz biz. Alt limit, üst limit vermem gerekirse 100 liraya da çantamız var 300 liraya da… Bu aralıklarda değişik kalitelerde ürün bulmak mümkün.  Ailelerin önceliği, eğer ikinci çocuksa yani birinciden tecrübesi varsa kalite oluyor. İlk çocuksa daha çok fiyat ağırlıklı gidiyor. İkinci çantasında bu sefer kaliteye yönlenmeye başlıyorlar.

Zor günlerden geçiyoruz. Çocuklarımız 2 yıldır eğitim alamıyorlar. Bu sebeple en büyük görev biz büyüklere düşüyor. Daha dikkatli olup çocuklarımızın eğitimini engellemememiz gerekiyor. Mağazam ve kendi adıma en büyük çağrım; çok çok daha dikkatli ve kurallara uygun yaşamak” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim