İbn’i Sina Hıffzısıha kitabında; Tabiat felsefesi konusunuyla beraber insan bedeninin tümünü etkileyen sağlık ve hastalık konularını gözlemsel ve deneysel koruyucu hekimlik yönüyle  derinlemesine inceler.

Ağız sağlığının genel sağlıkla ilişkisini, insan bedenine etkisini ve korunması için neler yapılması gerektiğinide İbni sina ele aldığı Hıfzısıhha kitabında 4. Ve 5. Bölümlerinde derinlemesine ve önemle  yer vermiştir.

Pozitif ilimlerde ve felsefede çok sayıda eser yazmış aslen tıbb alanında rakipsiz bir otorite olarak kabul gören İbni Sına’nın “Hastalık yoktur, hasta vardır.” bakış açısında ve ağızın da bedendeki önemini vurgulayarak, bedenin bir bütün olup, ağız ortamının bize haberci olduğundan yola çıkarak ilkyazımızı bu konu üzerine sizleri bilgilendirmek istiyorum.

 AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI NEDEN ÖNEMLİDİR?

Ağız içindeki bakterilerin kontrolsüz çoğalması diş çürüklerine ve diş eti hastalıklarına yol açabilir. Bu durum, diğer sağlık sorunlarının ortaya çıkma riskini artırabilir

Ağız boşluğundaki yüzlerce farklı bakteri ve mantarların oluşturduğu flora ile vücudumuzun genel sağlık sistemi arasında bir denge bulunmaktadır. Dengeli ağız florasında ağız içi bakteriler, ağız ve diş sağlığını korumakla birlikte besinlerin ön sindirimine yardımcı olurlar. Hormonlar, tek tipte yanlış beslenme, zararlı tütün ve alkollü içecek kullanımı, düzensiz bilinçsiz ilaç kullanımı gibi durumlarda bu floramızın dengesi bozulur. Ağız florasının bozulmasıyla vücuda istenmeyen bakteri girişi artar, zamanla dişlerde çürük oluşumuna, diş eti problemlerine ve daha da ilerleyerek dişi destekleyen çene yapılarında yıkımlar oluşturur. Bu etkiler doğrudan ve dolaylı olarak Ağız kokusu, Diş hassasiyeti, dişlerin sallanması, dişlerin kaybı, çene kemiğinde geri dönüşsüz hasarlar ve estetik sorunlara neden oluşturur.

Bu düzensiz flora kronikleşirse kalp-solunum yolu hastalıkları gibi sistemik rahatsızlıklara neden olabilir.  Örneğin diş ve dişeti problemleri, besinlerin yeterince çiğnenmesi ve gerekli enzimlerin salgılanmasını bozacağı için mide-bağırsak sorunlarına, yetersiz beslenme sonucu kemik erimesine, ağız içindeki kılcal damarlarla olası enfeksiyonun çok çabuk ve hızlı yayılmasına ve kalp-damar hastalıkları gibi sistemik sorunlara neden olabilir. 

Bu nedenle Ağız sağlığının korunması, genel sağlığımızı desteklemenin de kilit bir adımı hatta ilk anahtarıdır.

Peki ağız sağlığını korumak yeterli mi? Ağız da oluşan sorunlar yalnızca ağız ve diş nedenli midir?

Herhangi bir diş probleminiz için diş hekimine gittiğinizde, aslında vücudunuzun sağlığıyla ilgili de çok fazla bilgiye sahip olabileceğinizi biliyor muydunuz?

Ağız  ve diş sağlığının önemi  muhakkak kusursuz bir gülümsemeden daha fazladır. Sağlıklı dişler sadece çekici bir gülümseme sağlamakla kalmaz, aynı zamanda genel vücut sağlığımızın temelini oluşturur ve genel sağlığın en önemli penceresidir. Bu sebeple; Ağız sağlığı vücudun diğer bölgelerindeki hastalıkların yansıması veya göstergesi de olabilir.

Örneğin;

- Çenemizde yirmi yaş diş ağrısı gibi görünen bir durum, kulak iltihabı olabilir.

-Özellikle geçmeyen kulak ağrılarınız , baş boyun ağrılarınız var . Baş boyun bölgenizde tüm tetkikler yapıldı ancak tespit edilemiyor mu? Bu diş sıkma problemi yaşadığınız anlamına gelebilir.

-Ağız içindeki normal iyileşme süreci geçmesine rağmen kızarıklık ve kanamalar var. Bu bize sizin bedeninizde alerjik problemlerin veya iyi huylu olmayan tümörlerin olduğuna işaret edebilir.

-Genel diş tedavileriniz yapıldı ve beklenen ortalama iyileşme süreci geçmesine rağmen geçmeyen ağrılarınız var, sizde romatoid artrit fibromiyalji problemi olabilir.

-Dişlerinizde sıklıkla kırılmalar hızla aşınmalar mı oluyor.

Stres , vitamin eksikliği yada reflü gibi mide rahatsızlıklarınızın işareti olabilir.

-Tüm diş tedavileriniz yapıldığı halde geçmeyen ağız kokusu mu yaşıyorsunuz, boğaz enfeksiyonu mide bağırsak rahatsızlıklarınız olabilir.

-Ağız ve dudak kenarında uyuşukluklar oluyor, aniden gelen bıçak gibi keskin ağrılarınız mı oluyor. Nörolojik hastalıklarınız olabilir.

-Ağız içerisinde gelişen ve büyüyen ağız dokusu renginden daha farklı kırmızı beyaz renklerde belirtiler mi var. Eşlik eden zührevi, hematolojik veya onkolojik dahili bir rahatsızlığınız olabilir.

-Küçük çocuklarda dil ,diş etleri ve yanakların iç kısmında kabarcık şeklinde yaralar mı var , çocuğumuz viral bir hastalık geçiriyor olabilir.

Zira düşündüklerimizi duygularımızı kalbimizi de ağız yoluyla sözcüklere dökeriz; iltifatlar, sevgi sözcükleri, şiirler, şarkılar hatta kızgınlıklarımız  da  ağızdan çıkar. Velhasıl Ağız ruhunda aynası değil midir !

 İşte tam bu sebeple Ağız Vücudun Aynasıdır ve beden bir bütündür ve Ağız ve diş sağlığı, genel sağlığımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Düzenli bakım ve önleyici tedbirlerle, sağlıklı bir gülümseme sadece estetik değil, aynı zamanda genel yaşam kalitemizin de bir yansıması olacaktır.

Unutmayın,

Gülüşünüz mutluluğa dair en özel ifadenizdir.