Yapımını Dubai’de öğrendiği Japon dondurmasını, Bolu’da imal ederek, ihracatını yapan ve Bolulu vatandaşlara sunan Halid Yılmaz, “Mochi bilinmedik bir ürün. Bilen kesim de ‘Bolu’da Mochi olduğu için çok şaşkınız’ diyor” açıklamasını yaptı.

Özel Haber: Oğuzhan Eke

Bolu, yeni bir lezzetle tanıştı. 25 yaşındaki genç aşçı Halid Yılmaz, yapımını Dubai’de öğrendiği Japon dondurması “Mochi”nin imalatını Bolu’ya getirdi. Yeniçağa Aşçılık Okulu’ndan mezun olan Yılmaz, yapımını Dubai’deki şeflerinden öğrendiği Japon dondurmasını ilk olarak, İstanbul’da açtığı imalat hanesinde yapmaya başladı. Yılmaz, dondurmaları için By Moching markasını da kurdu.

“ŞEFLERİMDEN BU ÜRÜNÜN NASIL YAPILDIĞINI ÖĞRENDİM”

Japon dondurmasının Türkiye’de çok bilinmediğini fark ettiğini işaret eden Yılmaz, “İnanılmaz bir ilgi vardı, Japon dondurmasına. Biraz araştırdım. Şeflerimden bu ürünün nasıl yapıldığını öğrendim. Sonra Türkiye’ye geldim, baktım böyle bir ürün yok Türkiye’de. Belki Türkiye’de tutabilir dedim. Bizim damak zevkimize de uygun bir ürün. Sonra bu işe, ilk İstanbul’da bir imalathane kiralayarak başladık. Orada 5 yıldızlı oteller, restoranlar, kampingler, bu tarz firmalara ürün satarak yani toptan ticaretle başladık bu ürüne” dedi.

“DEDİK Kİ BU İŞİ MEMLEKETİMİZE GETİRELİM”

İstanbul’da uzun süre Mochi’nin toplu satışını yapan Yılmaz’ın memleket sevdası ağır basınca, Bolu’ya döndü. İhsaniye Mahallesi’nde açtığı mağazada Mochi’nin hem toplu satışını hem de perakende satışını yapan Yılmaz, “İşlerimiz büyüdü, yerimiz yetersiz kaldı. Dedik ki bu işi doğduğumuz, büyüdüğümüz, bu işin temelini attığımız yere, memleketimize getirelim. Orada istihdam sağlayalım. Geldik Bolu’ya. Burada bin 200 metrekareye yakın bir tesis kurduk. İhracatlarımız da başladı, Azerbaycan’a falan ihracat da yapıyoruz. Ayrıca burada bir mağazamız da var. Bolu halkına açık, tatlılarımızı, pastalarımızı, dondurmalarımızı tadabilecekleri bir mağazamız da var” diye konuştu.

“ÇOK ŞAŞKINLAR, LEZZETLERİMİZİ DE BEĞENİYORLAR AÇIKÇASI”

Dondurmanın Bolu’da üretilmesine Bolulu vatandaşların şaşkın olduğunu ifade eden Yılmaz, “Mochi bilinmedik bir ürün. Bilen kesim de ‘Bolu’da Mochi olduğu için çok şaşkınız’ diyor. Tabi ki işin hikâyesini anlatıyoruz. Büyük bir firmayız, otellere, restoranlara veriyoruz bu işi. ‘Buna inanırdım da bu işin Bolu’da olduğuna inanmazdım’ gibi şeyler söylüyorlar. Çok şaşkınlar, lezzetlerimizi de beğeniyorlar açıkçası” açıklamasında bulundu.

 “DIŞINDA YAPIŞKAN PİRİNÇ UNU VAR”

Yılmaz, Mochi’nin içeriğine ilişkin de bilgi vererek, “İçerisinde İtalyan aromalı dondurma var. Dışında da yapışkan pirinç unu dediğimiz bir pirinç var. Uzak doğu bölgelerinde yetişiyor. Biraz daha esnek, uzayan bir pirinçtir. Biz pirinci ithale ediyoruz, burada kadın emekçilerimizle onu işliyoruz, pişiriyoruz. Ondan sonra pirincin arasına kendi ürünlerimiz olan dondurmalarımızı; ballı, bademli, fıstıklı, birçok ürün var. Bunları koyaraktan elde ediyoruz” şeklinde konuştu.

(By Moching - İhsaniye Mah. Tavil Mehmet Paşa Cad No 19 Bolu /Merkez)

Editör: TE Bilisim