Bolu Valisi Ahmet Ümit, yazılı bir açıklama yaparak Bolu Belediyesi tarafından Yukarı Çarşı’nın tadilatı için istenilen 2 milyon 500 TL’ye ilişkin,  “Belirtilen gerekçelerle ve mevcut şartlarda, Bolu Belediye Başkanlığının 2 milyon 500 bin TL tutarındaki katkı payı iade talebi yasal olarak mümkün değildir” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan tarafından dile getirilen ve Yukarı Çarşı Arasta Projesi için kullanılacağı belirtilen 2 milyon 500 bin TL Bolu Valiliğinden talep ediliyordu. Paranın Valilikten alınması durumunda, Yukarı Çarşı’daki esnafın para ödemeyeceği dile getirildi. Konuyla ilgili Bolu Valisi Ahmet Ümit tarafından yapılan yazılı açıklamada gündemde yer alan haber başlıklarına dikkat çekilerek, paranın neden verilemeyeceği maddeler halinde anlatıldı.

“BASIN AÇIKLAMASINA İHTİYAÇ HÂSIL OLMUŞTUR”

Gündeme gelen konularla ilgili basın açıklaması yapmak zorunluluğunu ortaya çıktığını açıklayan Bolu Valisi Ahmet Ümit, “Yukarı Çarşı Arasta Projesi 30 aydır, Valilik Parkı Projesi ile Kızılay Otoparkı Projesi diye bahsedilen projelerin ise en az 8 aydır yerel basın yayın organlarında sürekli gündemde tutuldukları, son bir aydır yapılan “Esnafın gözü kulağı Vali’de…” türü yayınlarla da; sanki Valiliğimizin Bolu’nun ve esnafımızın sorunlarına ilgisizliği sebebiyle Bolu Belediye Başkanlığınca bu projeler gerçekleştirilemiyormuş gibi yanlış bir algı oluşturularak esnafımızın ve kamuoyunun gündeminin meşgul edildiği müşahede edildiğinden bu basın açıklamasına ihtiyaç hâsıl olmuştur” dedi.

“KAMU GÖREVLİSİ BU KURALLARA AYKIRI HAREKET EDEMEZ”

Kamuda görevli kişilerin kuralların dışına çıkamayacağını hatırlatan Bolu Valisi Ümit, “Elbette her kişi ve kurum gibi Bolu Belediye Başkanlığı da proje yapabilir, kamudan taleplerde bulunabilir. Bu taleplerin yasal sınırlar içerisinde gereği yapılır, cevapları da verilir. Bu bağlamda Bolu Belediye Başkanlığının, basında yer alan projelerle ilgili talepleri yine Bolu Belediyesinin 01 Haziran 2021 tarihli 7015, 7016, 7017 sayılı yazılarıyla Valiliğimize iletilmiştir. Tüm devlet kurumlarının, kendi sorumluluklarında olan imkân ve mekanları kullanırken veya kullandırırken mutlak surette uymakla yükümlü oldukları temel kurallar olduğu açıktır. Hiçbir kamu görevlisi bu kurallara aykırı hareket edemez. Bolu Belediye Başkanlığı’nın konuyla ilgili yazıları da bu çerçevede detaylı bir şekilde değerlendirilmiş ve yasal süresi içerisinde cevapları verilmiştir” ifadelerini kullandı.

İL ÖZEL İDARESİ BİZATİHİ YATIRIMCI BİR KURULUŞTUR”

Kızılay Otoparkı projesi için İl Özel İdaresi’nin yetkisinde olduğuna dikkat çeken Vali Ümit, “Kızılay Otoparkı Projesi diye bahsedilen proje İl Özel İdaresinin mülkiyetinde olan bir gayrimenkul üzerinde gerçekleştirilmek istenmektedir. Oysa ki İl Özel İdaresi bizatihi yatırımcı bir kuruluştur ve kendi mülkiyetinde yatırımını kendisi planlayacak yetki ve yeterliliktedir. Bununla beraber bu konuda karar vermeye 5302 sayılı İl Özel İdaresi kanununun 10. maddesinin f fıkrası gereğince İl Genel Meclisi yetkili olduğundan Belediye Başkanlığı’nın talebi, gereğinin takdiri amacıyla İl Genel Meclisi Başkanlığı’na gönderilmiştir” kelimelerini kullandı.

“BOLU VALİLİK BİNASI VE BAHÇESİ İÇİŞLERİ BAKANLIĞI ADINA TAHSİSLİDİR”

Bolu Valiliğinin arasının Bakanlığa ait olduğuna işaret eden Vali Ümit, “Yine Bolu Belediyesinin Valilik Parkı Projesini gerçekleştirmeyi düşündüğü 810 ada 21 parsel de bulunan Bolu Valilik binası ve bahçesi İçişleri Bakanlığı adına tahsislidir. Valilik binası, 210 yıldır bu amaç doğrultusunda kamu hizmetinde kullanılmaktadır. Diğer yandan 5018 sayılı kanunun 47. maddesinin 1. fıkrası gereğince Kamu İdarelerince kamu kurumlarına tahsis edilen taşınmazların tahsis amaçları dışında kullanılması yasal olarak mümkün değildir. Ancak ilgili Bakanlıkların müşterek muvafakatleri ile bu amacın dışına çıkarılabilir” şeklinde açıklama yaptı.

“KATKI PAYI ÖDEMESİNİN DE BELLİ YASAL ŞARTLARI BULUNMAKTADIR”

Katkı payının ödenmesi için belli yasal şartların bulunması gerektiğine vurgu yapan Vali Ümit, “Diğer yandan Yukarı Çarşı (Tarihi) Arasta Projesi için talep edilen katkı payı ödemesinin de belli yasal şartları bulunmaktadır. 2863 sayılı Kanun’un değişik 12. maddesi ve ilgili yönetmeliğin 5. ve 6. maddeleri gereğince belediyeler tarafından, 2005 yılından itibaren, her ay tahakkuk etmiş olan emlak vergisinin % 10’nu kadar katkı payını bir sonraki ayın 10’una kadar, İl Özel İdaresi’nin katkı payı hesabına yatırılması gerekmektedir. Katkı payının süresi içerisinde İl Özel İdaresinin ilgili hesabına aktarılmasından belediye başkanı ve hesap işleri müdürü birlikte sorumludur” dedi.

“BOLU BELEDİYESİ’NİN 6 MİLYON 908 BİN 290 TL BORCU BULUNMAKTADIR”

Belediye’nin borcunun bulunduğunu açıklayan Ümit, “Oysa İl Özel İdaresi Kayıtlarının İncelettirilmesi neticesinde, Bolu Belediye Başkanlığının 2005 yılından bugüne kadar İl Özel idaresi katkı payı hesabına toplam 12 milyon 658 bin 909 TL borcu bulunmaktadır. Belediye bugüne kadar bu borcun sadece 5 milyon 750 bin 618 TL’sini ödemiştir.  Halen 6 milyon 908 bin 290 TL borcu bulunmaktadır. Buna rağmen bugüne kadar Bolu Belediye Başkanlığına 3 milyon 138 bin 75 TL katkı payı geri ödemesi yapılmıştır. Bolu Belediye Başkanlığı, İl Özel İdaresinin ikazları üzerine borcunu yapılandırmış ve sadece 772 bin 50TL ödeme yapmıştır. Ayrıca Bolu Belediye Başkanlığı 2021 yılı için tahakkuk eden katkı payı borcunu halen beyan dahi etmemiştir” ifadeleri kullanıldı.

“KATKI PAYI İADE TALEBİ MÜMKÜN DEĞİLDİR”

İstenilen paranın iadesinin mümkün olmadığını belirten Ümit şu ifadeleri kullandı:

“Katkı payı fonundan faydalanmak için halen başka talepler de bulunmaktadır. Oysa bu fon’un taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına ait katkı payına dair yönetmeliğin 7.maddesi gereğince; il genelindeki tüm belediyeler ve İl Özel İdaresi arasında hakkaniyet ölçülerine uygun olarak kullanılması zorunludur. Sonuç olarak, belirtilen gerekçelerle ve mevcut şartlarda, Bolu Belediye Başkanlığının 2 milyon 500 bin TL tutarındaki katkı payı iade talebi yasal olarak mümkün değildir.”

Editör: TE Bilisim