Bolu Ziraat Odası Meclisimiz 26.12.2020 tarihinde toplanmış ve Meclis üyelerimizce geçmiş 2020 yılının değerlendirilmesi yapılmıştır. Kesintisiz olarak Bolu Ziraat Odası Meclisimiz her ayın son haftasına denk gelen pazartesi günleri saat 14 de toplanmış ve Yönetim kurulunca gerçekleştirilen bir önceki ayın faaliyetleri denetlenerek ibra edilmiştir.

Bazı duyumlardan gerek sosyal medyada gerekse bazı basın organlarında Sivil Toplum Kuruluşları ne yapar diye duymaktayız. Ziraat Odaları kanunla kurulmuş bir hizmet kurumudur. Yönetimdeki seçilmiş kişiler de kendi özel zamanlarından ve maddi imkânlarından feragat ederek, menfaat gözetmeden bu hizmetleri yaparlar. Cüzi aldıkları Meclis oturum ücretlerini dahi zaman zaman çeşitli hayır ve oda işlerine ayırmışlardır. Odanın parasından özel olarak faydalanmamız söz konusu olmamıştır.

Bolu Ziraat Odası 7741 aktif ve 3432 pasif olmak üzere toplam 11.173 çiftçimize hizmet verilmektedir.

Personel olarak; Bir tanesi danışman olmak üzere 2 Ziraat Mühendisi,1 Ziraat teknikeri,1 mağaza satış personeli,1 hizmetli ve 1 Genel Sekreter olmak üzere 6 personelimiz bulunmaktadır.

2019 yılında bitirilerek faaliyete geçen mısır kurutma tesisimizin % 75 i Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) desteği ile yapılmıştır.  Tesis toplam 1.200.000 TL ye mal olmuştur.

2019 yılında Mısır kurutma Tesisinde dökme Likit petrol gazına 190.000 TL ödenmiştir. Tesis için büyük bir gider olan Yakıt giderlerini azaltmak için tesise doğal gaz hattı çektirilmiştir. Bu sene başında 30.000 TL masrafla Mısır kurutma tesisi dökme gazdan, doğal gaza dönüştürülerek yakıt gider fiyatları üç kat azaltılmıştır.

2019 yılında Mısır Kurutma Tesisinde 2500 ton. Mısır kurutulmuştur. 2019 yılında Bolu merkezde mısır ekilen arazi yaklaşık 1000 dekar iken, 2020 yılında 10 000 dekar mısır ekimi yapılmıştır. Odamızın destekleri ve teşviki ile ve Mısır Kurutma Tesisinin kurulması ile Bolu ziraatındaki alternatif ürün çeşitliliği bakımından Mısır ekimi artmıştır. Çiftçimize patates ve buğdaya alternatif bir ürün Mısır geliri kazandırılmıştır.

2020 Ekim/Kasım ayları arasında Dane Mısır Kurutma tesisimizde dane mısır alımlarına devam edilmiştir. Bu yıl 2000 tonun üzerinde alım yapılmış ve alınan mısırlar kurutulmuştur. Mısır alımlarında nem oranına göre piyasanın durumu her gün güncellenerek en yüksek fiyattan mısır alımı yapılarak çiftçimizin piyasada mağdur olmaması amaçlanmıştır. Mısır Kurutma tesisinde bu sene 2.711.755 TL lik mısır alımı gerçekleşmiştir. 2.827.194 TL’lik satış yapılmıştır. Aradaki fark 115.439 TL dir. Mısır kurutma tesisinde; 74.794 TL Doğalgaza, 13.027 TL elektriğe, 3.128 TL tescile, 3.086 TL yer kirasına, 2.640 TL nakliyeye, 1.827. TL. Tamir bakıma, 5.796 TL tescil ücretine, ayrıca toplam; 9.538 TL de PTT masrafları, Temizlik, mısır kurutma personeline yemek vs. gibi giderlere harcanmıştır. Mısır kurutma tesisinde Toplam 114.553 TL masraf yapılmıştır.

Satış Mağazamızda mevsimsel olarak ilaç, tohum, fide ve gübre satışlarımız devam etmiş ve halan de devam etmektedir.  Mekân yeterli olmadığından İdari Ofisimizin Bulunduğu Alanda Buğday Satışları Ve Fide Satışları yapılmıştır. Buğday ve arpa tohumu satışlarımız devam etmektedir. 2020 yılında çeşitli cinslerde 250.000 fide satılmıştır.60 ton buğday, 20 ton da arpa tohumluk olarak çiftçimize verilmiştir. Yaklaşık 3 ton civarında Bitki Koruma ilacı çiftçimizin kullanımına maliyetine satışı sağlanmıştır. 2020 yılı satış mağazamız toplam satışı yaklaşık 1.119.000TL dir.

İdari Ofisimizde, Odanın Muhasebe işleri, Çiftçi Belgesi, Meclis Toplantıları, Yönetim Kurulu Çalışmaları, Danışmanlık Hizmetleri ve Depomuzla Beraber Hizmet Vermektedir. Çiftçilik belgesi hizmetleri yeni sistem olan Zobis sisteminden verilmektedir. Arşiv odasında Odanın 10 Yıl Geriye Dönük Evrakları arşivlenmektedir.

Patates Pazarı, Salonuyla, Çay Ocağıyla, Mescidiyle, Sıcak Suyuyla, Aydınlatma Sistemiyle Ve Görüntülü Kamera Sistemiyle Çiftçilerimize Yüksek Standartta Hizmet Vermeye Devam Etmektedir.

Temmuz Ağustos Aylarında Biçerdöver Kontrolleri yapılmıştır. Geçen 3 yıl içerisinde biçerdöverler 120 yerde kontrol edilmiştir. Buğday ve arpanın içindeki yabancı otları ayıklayan 4 Adet Selektör Makinesiyle Bolu Ziraat Odası Olarak Hizmet Vermeye devam etmektedir. 2020 yılında yaklaşık Selektör makinalarında 300 ton hububat eleme yapılarak yabancı otlardan arındırılmıştır.

Kamu kurum ve kuruluşlarının düzenlediği toplantı, panel, seminer ve diğer organizasyonlara teknik ve bilgi yönü ile katkı verilerek katılım sağlanmıştır. Kırsal Kalkınma yatırımları projelerinde çiftçilerimize bilgilendirme ve yardımlar devam etmiştir.

Çiftçilerimize 2020 yılında 45 köyde gece eğitimleri yapılarak, çiftçilerimize bilgilendirme yapılmıştır. Mesaj Sistemi ile Delegelerimize, Muhtarlarımıza ve çiftçilerimize bilgilendirme amaçlı meteorolojik ve teknik hizmet vermeye devam edilmiştir.

Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda özveri ile çalışan, çiftçilerimize hizmeti üstün görev addeden başta Meclis üyelerimize, Yönetim Kurulumuza ve İdari personelimize teşekkür ediyorum. Özellikle; gece gündüz işleri bizzat takip eden ve de Mısır Kurutma tesisinde çiftçimizin ödemeleri aksamasın diye kendi cebinden bir dönem 300 bin lira civarında Ziraat odasına işletme sermayesi katkısını emanet olarak destek veren Bolu Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Fidan’a, Bolu Ziraat Odası Meclis Başkanı olarak sahsım ve Meclis üyesi arkadaşlarım adına özellikle teşekkür ediyor, Herkese başarılar diliyorum.