Hani hikaye vardır; İki keçi bir köprü ortasında karşı karşıya gelmişler. Birisi demiş yoldan çekil geçeyim. Ötekisi hayır sen kenara çekil ben geçeceğim. Sonunda inatlaşma olmuş. İkisi kafa kafaya gelmişler. Birbirlerini köprüde kenara çekmek için ileri geri uğraşırken ikisi de köprüden aşağı düşünce parçalanmışlar.

Benim yolumun üzerinde de bir köprü var. Eksik oldu, yan yana iki köprü var. Bu köprülerin altından çook sular akar akar!... Bu yolu haftada birkaç kez kullanırım.  Bu köprüler Çaydurt’tan Gökçesu’ya giderken, otaban köprüsünün altından geçip, Çimento Fabrikasına giderken tam Çaydurt deresi üzerindedir. Köprüden geçerken karşıdan bir araç veya TIR geliyorsa muhakkak beklemek ve diğer araca yol vermek zorundasınız. Keçiler gibi inatlaşamazsınız. İki araç bu köprüden yan yana geçemez.

Her gün bu yol ve köprüden Çimento fabrikasının yüzlerce yüklü kamyonu geçer. Her gün Gökçesu’dan gelen yüzlerce kömür kamyonu gelir. Bu yol ağır hafriyat kamyonlarının ve yöre halkının yoğun kullanımında olan bir yoldur.

Hatta karayollarınca bu yolun Çaydurt’tan başlayıp ilk on kilometresinde bulunan iki aracın yan yana geçemediği menfezleri genişletme çalışması yapılıyordu. Menfezlere ilave yerler kazıldı. Bir ikisi yapıldı. Kazıldığı halde menfezlerin genişletme işi tamamlanmadı. Yolda giderken menfezin olduğu ilerisi görünmeyen tepecikte iki araç yan yana geçemez.  Allah korusun bir anlık dalgınlık facia olur. Yalnız birkaç sene önce Çatakören Köyü içinden geçen virajlı yola alternatif yapılan yeni ve modern yol ve köprü hizmete girdi. Bunun için son dönem hükümet siyasileri ve bürokratlarına müteşekkiriz.

Bu yoldaki yoğunluğu Devlet büyüklerimiz bildiği için, yukarıda bahsettiğim bu köprünün yanına karayollarınca yaklaşık on beş sene önceye yakın çok güzel modern bir köprü daha yapıldı. Ama tam köprünün başında kırmızı bir levhada Köprünün trafiğe kapalı olduğu yazılıdır.  Köprü hiç açılmadı ki trafiğe kapalı olsun. Köprü yapıldıktan sonra ilk yıllar köprünün tam karşısında bulunan ev ve dükkân istimlak edilemediği için açılamıyor deniliyordu. Ama ne hikmetse on seneye yakındır, karşıda bulunan köprüden gelecek yolun bağlanacağı yol üzerindeki ev ve dükkan da yıkıldı, temizlendi. Köprünün açılması için bir engel görülmüyor. Köprüden uzanacak yeni yol bağlantısı yapılıp, köprü hizmete açılamadı.

Bu yoldan ve tek köprüden her gün Çimento Fabrikası idaresi ve işçileri geçerler. Çaydurt’ta bulunan taşımacıların Kooperatif araçları,  Civar köy Muhtarları buradan her gün geçer. İl Genel Meclisi Başkanının köyü köprüden sonra hemen yakındadır. İktidar ve de muhalefet İl Genel Meclisi Üyeleri buradan geçerler. Karayolları Genel Müdürü olmasa bile Bölge Müdürleri ve yerel Şube şefleri, idarecileri buradan yılardır geçerler. Çünkü Karayolları Bolu Şantiyesine buradan gidilir.

Hatta benim bildiğim köprü yapıldıktan sonra bu süreler zarfında üç dört sefer seçim olmuş, seçilen dokuza yakın Milletvekilimiz de yıllardır buradan geçerler.  Belediye Başkanlıklarına da iki dönemdir seçilenlerin de köprüden geçtikleri ve yandaki köprüyü faaliyete açtırmayı dert edinmediklerini üzülerek halkımız görmektedir.

İlimizde Valiliğin emri ile üç ayda bir koordinasyon toplantılarımız yapılır. Hiçbir İl veya Bölge müdürünün bu meseleyi gündeme getirdiğini duymadık. Hatta bu süreler zarfında en az üç veya dört Vali değişimi olmuş fakat Sayın Valiler buradan geçtikleri halde yandaki yeni ve kapalı köprünün açılması gerektiğini fark edememişlerdir.

Maalesef yerel basın da başka işleri olduğundan bu gibi konuları gündeme taşımamıştır.

Problem nedir? On on beş kamyon yol malzemesi ile iki tarafı doldurularak trafiğe açılacak ve oradaki yoğunluğu ve olası kazaları önleyecek bu işlem niye yapılamıyor. Karayolları kendi imkanları ile bunu rahatça yapabilir. Olmadı Belediye veya Özel idare ekipleri ile üç beş günde bu köprünün açılması için bir mani yoktur. Köprüyü yapmışız ama karşısından süs gibi bakıp duruyoruz. Köprünün ömrü yüz yıl ise maalesef on beş yılı heba olmuştur.

Yoksa başta belirttiğim keçiler gibi bilmediğimiz bir inatçılık mı var?

Saygı ve sevgilerimizi yollayarak Sayın il yetkililerimizden bu köprünün açılması için gereğini lütfen bekliyoruz.

Bu vesile ile okurlarımızın Mübarek Ramazan Bayramını tebrik ediyor. Sıhhat ve afiyetler diliyorum.

3.5.2022 Tahsin Akduman