CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Enis Berberoğlu'nun tutuklu bulunduğu İstanbul Maltepe Cezaevi'ne ulaşana kadar yürüyecek. Peki, Dünya’ya damgasını vuran yürüyüşler nelerdir?

12 Mart 1930’da 17 yıl sonra Hindistan’a bağımsızlığı götürmek için adımlar atıldı. Amaçları tuz vergisini protesto etmekti. Yürüyüş 400 km sürdü. Yürüyüşe katılan 60 bin kişi tutuklandı. Sonunda 400 km yol biterek denize ulaşılabildi. Ve denizden tuz çıkarıldı. Yürüyüş amacına ulaştı. Ve tüm Dünya’ya damgasını vurdu.

Türkiye’de ise 1991 yılında Zonguldak’ta maden işçilerin yürüyüşü oldu. Türk, İş'e bağlı Genel Maden İşçileri Sendikası ile işveren arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sona ermesi nedeniyle 48 bin maden işçisi greve katılır. 4 Ocak 1991'de Zonguldak'tan Ankara'ya yürüyüş başlatıldı. Yürüyüş başarısızlıkla sonuçlandı. Ankara’ya ulaştıklarında verdikleri ücret teklifinin çok düşük bir kısmı kabul edildi. Peki, yapılan bu yürüyüşler, başarılı olsa veya olmasa da amacına ulaşabildi mi?

Bugün ise CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun başlatmış olduğu yürüyüşün Türkiye’de ve Dünyada nasıl yankı buldu? Aslında bu şekilde bile yürüyüşün amacına ulaşıp, ulaşmadığını sorgulayabiliriz.

BORAY URAS YASASI!

Bağdat Caddesi'nde 30 Nisan 2000 tarihinde meydana gelen trafik kazasında kızı Selin ile arkadaşı Erdem Celasun'u kaybeden Boray Uras, 11 Haziran 2000 Pazar günü yola çıkarak, Ankara’ya kadar yürüyerek protesto eden acılı bir baba.

17 yıl geçmesine rağmen kızının katili Baran Balcıoğlu hala serbesttir. 5 kere yargılanan Baran Balcıoğlu'na 4 keresinde 6 yıl ceza verilmiş, 4’ünde de Yargıtay’da karar bozulmuştur. 5’inci davası sonucu yine 6 yıl ceza verilmiş, yine dava Yargıtay’a taşınmıştır. Davanın Yargıtay’da bir yıl daha beklemesi ya da bir yıl içinde sonuçlanamaması halinde zaman aşımına uğrayacağını ifade edildi. Tüm Türkiye’nin 17 sene önce duyduğu, günlerce süren yürüyüşü her haber bültenlerinde izlediğimiz çok acı bir olaydı. Türkiye’de ki hukuk sisteminin nasıl yürüdüğünün de bir kanıtıydı. Bir babanın belki en büyük acısıydı. Yürüyüşün sona ermesi ile Boray Uras Yasası" olarak anılan, "Olası kasıt altında ölüme neden olmak" yasa maddesinin uygulanmasının önünü açmış, trafik canavarlarına ağır ceza verilmesine ön ayak olmuştu.

Benim için amacına en güzel şekilde ulaşmış, tek başına adım atan, acılı bir babanın yürüyüşüdür.