Kazandırdığı eserlerle Bolu’nun sevgisini kazanan ve kısa süre önce hayatını kaybeden İlhan Bağışgil’in hayatı, çalışmaları ve ilimize bıraktığı eserleri biyografi yazısında sıralandı.

İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal’ın eniştesi, İzzet Baysal Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Mebrure Bağışgil’in eşi İlhan Bağışgil’in vefat haberi Bolu’da üzüntüyle karşılandı. Bolu’nun yakından tanıdığı ve ilimize birçok değeri kazandıran İlhan Bağışgil’in hayatı da çalışma ve başarıyla dolu.

İLHAN VE MEBRURE BAĞIŞGİL

İlhan Bağışgil, 1927 yılında Bolu’da, Semerkant Mahallesi’nde doğdu. İlk ve ortaokulu Düzce ve Bolu'da, Liseyi Kastamonu'da bitirdi. Yüksek Öğrenimini İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nde yaptı ve buradan 1950 yılında mezun oldu. İzzet Baysal’ın abisi Mehmet Baysal’ın Emine Samurkaş’la olan evliliklerinden iki çocukları dünyaya geldi. Mebrure Baysal, Ahmet Baysal…

Ahmet Baysal’ın ablası Mebrure Bağışgil 1926 yılında Bolu’nun Karaçayır Mahallesi’nde doğdu. İlk ve ortaokulu Bolu'da okudu. Liseyi İstanbul Erenköy Kız Lisesi’nde bitirdi. Yüksek Öğrenimini İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi’nde yaptı ve 1950 yılında mezun oldu.

İki Bolulu ailenin çok eskiye dayanan dostlukları vardı, dolayısıyla İlhan ve Mebrure’nin tanışıklıkları eskiye dayanıyordu. Gençler 1952 yılında evlendi. İlhan Bağışgil meslek hayatını önce Bolu’da Baysal Kereste Fabrikası’nın müdürü olarak sürdürdü. Daha sonra da emekliliğine kadar İstanbul’da İzzet Baysal’a ait" İzsal Döküm Sanayi AŞ'de pazarlama ve satın alma müdürlüğü görevinde bulundu.

Mebrure Bağışgil herhangi bir mesleğe atılmadı. Evinin kadını olmayı tercih etti. İzzet Baysal Vakfının Yönetim Kurulu Üyesi olan Mebrure Bağışgil, vakfın yönetim kurulu üyeliğinden Mükerrem Erdinç ile birlikte kendi rızalarıyla ayrılmışlar, Bolulu Mütevelli Üyelerinin Yönetim Kurulunda görev almalarını sağlayarak sağlıklarında en büyük fedakârlığı yapmışlardır.

Mebrure Bağışgil ve İlhan Bağışgil’in Bolu sevgileri, oradan uzun süre uzak kalmış olmanın hasretiyle de katmerleşmiş olarak devam etmekte ve imkânlarım karınca kaderince, Bolu'ya bazı hayırlara yöneltebilmekten memnun olmaktadırlar.

Mebrure ve İlhan Bağışgil’in Bolu’ya kazandırdıkları eserler:

1-Bolu Emine Baysal Eğilim ve Uygulama Okulu 1995

2-Bolu Mehmet Baysal Eğilim ve Uygulama Okulu 1997

3-Bolu Cumhuriyet İlköğretim Okulu Bilgisayar Laboratuvarı 1998

4-Bolu Mimar İzzet Baysal ve Meslek Lisesi 2 Derslikli Prefabrik Okul 2000

5-Bolu Mebrure ve İlhan Bağışgil Ana Okulu 1 2008

6-Canip Baysal İlköğretim Okuluna Projeksiyon cihazları 2010

7-Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezine katkı 2010

8-İstanbul Darüşşafaka Lisesine katkı 2011

9-Mebrure ve İlhan Bağışgil Anaokulu 2 2011

10-Emine ve Mehmet Baysal Lisesi Spor Salonu 2011

11-Mimar İzzet Baysal Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Spor Salonu

12- 50.İzzet Baysal Ortaokulunun bahçesine babalarının anısına, Mehmet Baysal Spor Salonu

13-Kütüphane ve zekâ sınıfı (İzzet Baysal Ortaokulu ve Spor Salonu)

14-Mebrure ve İlhan Bağışgil Anaokulu 1 çatı onanını

 

Editör: TE Bilisim