Havalar soğumaya başladıysa da kış sert yüzünü henüz göstermedi. Oto lastikçileri ise kar yağışını beklemeden kırağı ve buzlanmaya karşı, tüm sürücülere son ana kalmadan kış lastiği taktırmalarını tavsiye ediyor. Gençler Rot Balans sahibi Rahmi Aksoy, kış lastiği uygulamasının 1 Aralık itibariyle başlayacağını duyurarak sürücülere uyarılarda bulunarak; Bolu’da kışımız yoğun geçtiği için kışın kışlık yazın yazlık olması gerekiyor” dedi.

Haber: Servet Gökçek

Kış aylarında trafikte yer alacak araç sürücülerini doğrudan ilgilendiren zorunlu kış lastiği uygulaması yaklaşıyor. Karlı, buzlu ve yağmurlu zeminlerde standart lastiğe göre daha iyi yol tutuş ve fren mesafesi sağladığı için uygulanan kış lastiği zorunluluğuna kısa bir süre kaldı. Bilindiği gibi, yetkili kurumlar tarafından belirtilen tarihler içerisinde trafikte zorunlu kış lastiği takmayan araçlar para cezası ödüyor.

“BOLU’DA KIŞ ŞARTLARI AĞIR”

Gençler Rot Balans’ın sahibi Rahmi Aksoy, kış lastiğini taktırmayan vatandaşların biran önce taktırmaları gerektiğini ve yeni lastik alanların ise çok dikkatli bir şekilde lastik seçimi yapmalarını vurgulayarak; “Kış lastiğinin ilk özelliği silik olmasıdır. Silik olan bir lastik kışın -7 dereceden sonraki soğukta buzlanmada lastiğin sertelmemesi, yolu tutmasıdır. En önemli özelliği budur. Çoğu vatandaşımız yanılır. Dişi kalın olunca lastik tutuyor diye. Dişi kalın olunca lastik tutmaz. Kışlağın üzerindeki elektriklenme gibi vakumlar içine kar-buz girer yoldaki kar-buzla birleşir aracın yürümesini sağlar. Vatandaşlar dört mevsim alıyor. Bolu şartlarına kesinlikle uygun değil. Bolu’da kar kış, kışımız yoğun geçtiği için kışın kışlık yazın yazlık olması gerekiyor. Bolu şartlarımız biraz dağ bayır, kötü yol olduğu içinde lastiği araca göre, vatandaşa göre, kullanım şartına göre ayarlamak gerekir.  Kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık’ta başlıyor. Bizim yaptığımız bir hata var. 1 hafta kala takmaya başlıyoruz. Hava derecesi +7’ye düştüğü zaman takabiliriz. Yani o zamanın gelmesini beklememeliyiz” şeklinde konuştu.

Aksoy, kış lastiği taktırmak isteyen sürücülerin yoğunluk oluşturduğuna da dikkat çekerek; “Lastiğin kendine ait özellikleri var. Kullanış ve kendi yol şartına göre, vatandaşlarımız genelde ekonomik duruma bakıyor. Bu yanlış bir şey. İlk bakılacak şey lastiğin kullanım şekli. Hangi şartta nasıl kullanıldığı, ona göre lastik alınmalıdır. Aracına göre lastik alınmalı.” dedi.

“Ticari araçlarda, kamu hizmeti veren araçlarda mecburidir”

Aksoy, ‘Kış lastiği için kar yağmasını beklemeyin’ çağrısı da yaparak; “Kış lastiği derinliği 3.5mm olmalıdır.  3.5 mm altında da lastiğin üzerinde de işareti vardır. Tutmaz. Dişi görünür, özelliği biter, tutmaz. Şahsi ya da ticari olarak fark etmiyor. Ticari araç kar tipi taktı, şahsi araç arkadan geldi vurdu. Ticari araçlarda, kamu hizmeti veren araçlarda mecburidir. Bana göre şahsi içinde mecburidir. Ticari araçtaki de insan, şahsi araçtaki de insan. Bolu şartlarında hepsinde geçerlidir. Vatandaş kar yağınca geliyor. Kişiler, zamanı olan kişiler gelsin ki güneşli havada rahat rahat bizde değiştirebilelim” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim