Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, içeresinde Gerede Esentepe Köroğlu Şenliği ile Abant Gölü’nün 1953 yılında havadan çekilen görüntüsüne kadar birçok filmin yer aldığı arşiv, internet sitesinden ve "Film Mirasım KTB" uygulamasından kamuoyuna sunuldu.

Haber: Oğuzhan Eke

Türkiye’nin tarihine ışık tutan film arşivi kamuoyuyla paylaşıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü arşivinden çıkarılan filmlerin paylaşıldığını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy duyurdu.

Ersoy, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, Bakanlığımızın arşivinde yer alan kültürel mirasımızın görsel belleğini oluşturan filmlerimizi ‘Film Mirasım KTB’ uygulaması ile vatandaşlarımızın erişimine sunduk. Filmlerin dijitalleştirilmesinde ve restore edilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

ANKARA-BOLU-İSTANBUL YOLCULUĞU

1890’lı yıllara kadar uzanan arşivde Bolu’ya dair de birçok detay bulunuyor. Bu filmlerden en eskisi 1945 yılı tarihli “Ankara-Bolu-İstanbul Yolculuğu” isimli film. Filmde Ankara’dan başlayan yolculuk Bolu üzerinden İstanbul’a ulaşımı konu alıyor.

22 dakikalık film içerisinde Gerede, Mengen, Yeniçağa ve Bolu’nun merkezi görülüyor. Filmde Bolu için, “İstikbalin en iyi turist memleketi olarak göze çarpmaktadır” ifadeleri kullanılıyor. Anıtpark’taki Atatürk heykeli ve çevresi de dikkat çekiyor. Abant Gölü de filmde şiirsel bir anlatımla sahneleniyor. Anlatıcının söylediklerinden Abant’ın o dönemde de dünyaca ünlü olduğu anlaşılıyor.

ÇEŞİTLİ OLAYLAR (1953)

Arşivde Bolu’ya rastlanan bir başka filmde yine Abant Gölü ön plana çıkıyor. "Hava Yollarının İç Turizm Seferleri" isimli haber görüntülerinde dönemin protokol üyeleri ve gazeteciler turistik uçak gezisiyle Bolu üzerinde tur atıyor. Abant Gölü’ne ilişkin bilgiler aktarılıyor.

SÜMERBANK ESKİŞEHİR VE BOLU FABRİKALARI

Tarihi belli olmayan ve Sümerbank’ın o dönemdeki destek çalışmalarına ilişkin bir reklam filmi havası taşıyan “Sümerbank Eskişehir ve Bolu Fabrikaları” isimli görüntülerde de Bolu’dan görüntülerin yer aldığı belirtildi. Filmde yer alan Tülay Germen – Burçak Tarlası şarkısı, görüntülerin 1964 ve sonrası olabileceğini işaret ediyor.

KÖROĞLU ŞENLİKLERİ

Arşivde yer alan bir başka Bolu’ya dair film de Gerede Esentepe’de çekilen “Köroğlu Şenlikleri” tarihi belli olmayan filmde şenliklerde sergilenen oyunlar, söylenen türküler yer alıyor. Gerede’ye dair de bilgiler veriliyor.

Yine aynı filmde o dönem Bolu’ya bağlı olan ve deniz turizmi ile öne çıkan Akçakoca da yer alıyor.

Editör: TE Bilisim